Κρήτη

Πανάρχαιοι τρόποι για έξυπνο πότισμα!

Πότισμα με μπουκάλια - είτε πλαστικά είτε γυάλινα - γυρισμένα ανάποδα στο χώμα μέσα, ενώ ανάλογη μέθοδος μπορεί να εφαρμόζεται και με σωλήνες, λάστιχα, ακόμα και πήλινα δοχεία, που έχουν την ιδιότητα να διοχετεύουν απευθείας το νερό στο ριζικό σύστημα του φυτού.

Έχουμε δηλαδή την επιφανειακή άρδευση με μπουκάλια και το βαθύτερο πότισμα με κομμένες σωλήνες και λάστιχα ή πήλινα δοχεία, για να ποτίζουμε με ελάχιστο νερό και να έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με πότισμα είτε με το λάστιχο να τρέχει, είτε με τις σταγόνες. Ήταν εξάλλου μια παλιά μέθοδος που εφάρμοζαν οι γονείς και οι παππούδες μας όταν φύτευαν ελιές ή ακόμα και αμπέλια σε περιοχές που δεν είχαν νερό!

Πόσες φορές δε βλέπουμε σε λιόφυτα λάστιχα ή σωλήνες να βγαίνουν λίγα εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της γης; Ναι, η πρώτη εντύπωση που μπορεί να μας δημιουργείται είναι πως για κάποιο λόγο ένα κομμάτι λάστιχο σκεπάστηκε από το χώμα και έμεινε σκεπασμένο. Λάθος. Είναι μέθοδος των παλιών αγροτών για το πότισμα του δέντρου.

Αφού φύτευαν το δέντρο, έβαζαν αυτό το κομμάτι της σωλήνας ή του απλού λάστιχου και το γέμιζαν νερό. Για κάποιες μέρες - ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού και τις διαμέτρους του σωλήνα - το νερό το έπινε σιγά-σιγά το ριζικό σύστημα του φυτού, χωρίς να χάνεται ούτε γραμμάριο... Και μετά από λίγες μέρες ξαναγέμιζαν τον σωλήνα με νερό... Στο μεταξύ το δέντρο μεγάλωνε και οι απαιτήσεις του για νερό μειώνονταν...

«Από παλιά υπήρχαν αυτές οι τεχνικές»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τη διαδικασία αυτή, ο γεωπόνος και γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Σμυρνάκης είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό το κάνουν πολλοί από παλιά. Αντί να ποτίζει κάποιος με μεγάλες ποσότητες νερού, βάζει το μπουκάλι, οπότε τρέχει λίγο-λίγο το νερό κι έτσι το παίρνει το φυτό χωρίς να γίνεται κατακόρυφη απορροή. Διότι, άμα ποτίζεις με μεγάλη ένταση, θα κατέβει το νερό σε μεγάλο βάθος απότομα και θα πάει δεξιά-αριστερά, ενώ με το μπουκάλι πάει κατευθείαν στο ριζικό σύστημα»...

Είναι μάλιστα μια ενδεδειγμένη μέθοδος για τα λουλούδια στις γλάστρες και ιδιαίτερα για κάποιον που θα λείψει για κάποιες μέρες από το σπίτι του και δεν έχει άνθρωπο να του ποτίζει τα φυτά του.

Με πήλινο δοχείο

Υπάρχει όμως και η λύση του πήλινου δοχείου. Οι αγρότες στις ξερικές περιοχές της Αφρικής, πριν 4.000 χρόνια, έθαβαν πήλινα πιθάρια ανάμεσα στα φυτά τους, τα οποία γέμιζαν με νερό και λειτουργούσαν ως αυτόματο πότισμα, βοηθώντας στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος.

Τα πήλινα πιθάρια, λόγω των πόρων τους, αποδεσμεύουν την υγρασία με σταθερό και αργό ρυθμό. Αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τις ρίζες του φυτού, που αναπτύσσονται πιο γρήγορα και προχωρούν προς τα κάτω. Μάλιστα, μπορούμε ένα σχετικά μεγάλο πιθάρι να το θάψουμε στη μέση του κήπου, να το γεμίσουμε με νερό και να κρατήσει ζωντανά τα φυτά μας όλο το καλοκαίρι.

Σχόλια