Κρήτη

«Φωτιές» στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα με φόντο τις συνενώσεις

Στα δύο έχουν χωριστεί τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού με φόντο τις συνενώσεις.

Την ώρα που η επίσκεψη του υπουργού Παιδείας αναμένεται τη Δευτέρα στο ΤΕΙ Κρήτης οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις από Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πολυτεχνείο δείχνουν ότι υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα με την άρνηση του διαλόγου σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα όπως υποστηρίζουν χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.

Ο υπουργός Παιδείας γνωρίζοντας τη διαφοροποίηση του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης σε δηλώσεις του ενόψει της επίσκεψης στο ΤΕΙ ξεκαθάρισε

«Εγώ προσωπικά, στις 20 του μήνα, κατεβαίνω στην Κρήτη για να κάνουμε μία συνεδρίαση της Συγκλήτου με το ΤΕΙ της Κρήτης για να δούμε την πορεία του ΤΕΙ, να ακούσουμε εκεί τους συναδέλφους και να προχωρήσουμε. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης θεωρούν ότι δεν πρέπει να συζητήσουν. Εγώ δεν το καταλαβαίνω, αλλά το σέβομαι».

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης που συνεδρίασε χθες κατά πλειοψηφία αποφάσισε να κρατήσει αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι

Οι διαδικασίες αυτές δεν βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για τον ρόλο των ΑΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων, τις ελλείψεις ή τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σε μια ονομαστική αναβάθμιση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Η ίδια η αρχή της συγχώνευσης φαίνεται να αμφισβητεί την χρησιμότητα της τεχνικής εκπαίδευσης και του ρόλου της στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες

Η διασπορά και η χωροταξική κατανομή που προέκυψαν δυσχεραίνουν  περισσότερο παρά διευκολύνουν τις αναγκαίες σήμερα συγκλίσεις και συνέργειες ανάμεσα σε επιστημονικούς κλάδους και ειδικότητες ενώ πολλαπλασιάζουν την διοικητική πολυπλοκότητα χωρίς τους αναγκαίους πόρους.

Η ένταξη του προσωπικού των ΑΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες με εξαιρετικό δημοσιευμένο έργο σε σύγχρονους αναδυόμενους κλάδους της επιστήμης.

Δίχως να έχει ξεκαθαριστεί αν την ερχόμενη Δευτέρα που θα πραγματοποιηθεί και η τελετή Υπογραφής δύο Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ Κρήτης  και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα δώσουν το παρών εκπρόσωποι του πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, η συνεδρίαση της συγκλήτου του ΤΕΙ στην οποία θα παραβρεθεί ο κ. Γαβρόγλου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένες τις αντιδράσεις που υπάρχουν και το σαφές όχι για τις συνενώσεις από την πλευρά του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σχόλια