«Πνίγεται» η Κρήτη σε αιγοπρόβειο γάλα άριστης ποιότητας

Κρήτη
«Πνίγεται» η Κρήτη σε αιγοπρόβειο γάλα άριστης ποιότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μεγάλο πάρτι με το αιγοπρόβειο γάλα» - Τι λένε οι κτηνοτρόφοι

Το “έλα να δεις” γίνεται στο αιγοπρόβειο γάλα της χώρας, με την Κρήτη, που είναι “μάνα” παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, να θίγεται αναμφίβολα, την ώρα μάλιστα που το δικό της γάλα πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές ή μένει στα αζήτητα.

Η “Νέα Κρήτη” δημοσιεύει σήμερα στοιχεία που δείχνουν ότι το κρητικό αιγοπρόβειο γάλα, τα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται από αυτό, αλλά και το αιγοπρόβειο κρέας θα μπορούσαν να πουλιούνται σε τιμές ικανοποιητικές τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές, χωρίς να εισάγονται ανάλογα προϊόντα, που μπορεί να μας έρχονται και με... ελληνική ταυτότητα.

Μάλιστα, μεγάλης σημασίας είναι για την Κρήτη οι νέες καταγγελίες της Θεσσαλίας, που αυτή τη φορά προέρχονται από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, αφού κάνουν λόγο για... «πάρτι διαρκείας στο γάλα»!

Συγκεκριμένα, αυστηρότερες ποινές για τις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” ότι το 2017 δεν υπέβαλαν “Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος” ζητά με επιστολή της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Πού ήταν, κύριε Αποστόλου, ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” όλο το 2017 και γιατί οι 24 επιχειρήσεις αγοραστών γάλακτος για έναν ολόκληρο χρόνο έκαναν “πάρτι” με ό,τι γάλα αυτοί εμπορεύονταν και επεξεργάζονταν και εσείς σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, ανακαλύψατε ότι δεν έχουν δηλώσει καθόλου ποσότητες γάλακτος;

Σύμφωνα με τον νόμο, θα τους επιβληθεί ένα πρόστιμο της τάξεως του 5% μέγιστο της αξίας του γάλακτος που διακίνησαν, αν καταφέρετε και βρείτε πόσο γάλα αυτοί διακίνησαν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τη γλιτώσουν με ένα μικρό πρόστιμο, την ίδια στιγμή που καταστρέφεται ένας ολόκληρος κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας».

Παρακάτω, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητάει οι εταιρείες που διακινούν, εμπορεύονται και επεξεργάζονται αιγοπρόβειο γάλα και δεν έχουν δηλώσει τις ποσότητες γάλακτος στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, αυτόματα να κλείνουν.

Να μεγαλώσουν τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν δηλώσει ποσότητες γάλακτος πέρα του μήνα σε ποσοστό επί του τζίρου αυτόματα μετά τον πρώτο μήνα. Να δημοσιεύονται τα ονόματα των εταιρειών που δεν καταθέτουν “Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος”.

Για τις ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων, τονίζουν πως «και εδώ υπάρχει τρομερή καθυστέρηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εμείς ήμασταν που φωνάζαμε πριν το Πάσχα για την εντατικοποίηση των ελέγχων και ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” τώρα θυμήθηκε να κάνει ελέγχους και βρήκε μόνο 730 ξένα αμνοερίφια που έγιναν “ελληνικά”, και έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα»...

Υπάρχει και στην Κρήτη πρόβλημα

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Κρήτη, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ενιαίας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Έχουμε κάνει πολλές καταγγελίες. Είχαμε κάνει και σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης. Πριν από λίγες μέρες, σε σύσκεψη στην Καρδίτσα, όπου είχαμε βρεθεί αγρότες και κτηνοτρόφοι απ’ όλη τη χώρα, όλοι κατήγγειλαν το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων σε όλα τα προϊόντα. Και σε ό,τι αφορά την Κρήτη, δεν υπάρχει καμία προστασία».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο συνδικαλιστής, «αρκεί να σας πω ότι το γάλα της Βουλγαρίας δεν είναι βουλγάρικο. Είναι γάλα τούρκικο. Μπαίνει στη Βουλγαρία, κατεβαίνει στη Θεσσαλονίκη σαν βουλγάρικο και μετά κατεβαίνει πια από τη Θεσσαλονίκη και κάτω έχοντας “βαπτιστεί”... ελληνικό. Και διοχετεύεται σε όλη την Ελλάδα».

Ο ίδιος προσθέτει: «Εμείς λέμε ότι το ισοζύγιο πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί. Δεν μπορούμε να λέμε ότι παράγουμε, για παράδειγμα, 300 τόνους γάλα κι έχουμε πουλήσει 100 τόνους τυρί... Εάν εφαρμοστεί το ισοζύγιο στα τυροκομικά προϊόντα και στα κρέατα, δε θα έχουμε αυτά τα προβλήματα»...

Έτσι, οι τιμές είναι εξευτελιστικές στην Κρήτη. «Η χρονιά ξεκίνησε στο πρόβειο γάλα με 80 λεπτά και κατέληξε στα 70 λεπτά το κιλό. Στο Αίγιο το γάλα είναι λιγοστό και πουλιέται από 35 έως 45 με 50 λεπτά το κιλό».

Στο σημείο αυτό ο Μανούσος Σταυριανουδάκης τονίζει ότι, «ενώ κάνουμε εισαγωγές, έχουμε στην Κρήτη πλεόνασμα και στο τυρί και στο γάλα. Αυτά ισχύουν και στο κρέας. Το δικό μας αιγοπρόβειο κρέας είναι τελείως στα αζήτητα».

«Έχουμε όσο γάλα, άριστης ποιότητας θέλουμε»

Στο ερώτημά μας αν το γάλα που παράγει η Κρήτη επαρκεί για τις ανάγκες της κατανάλωσης του νησιού, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στο νησί Κώστας Ψαρουδάκης απάντησε με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο: «Γυρνάω όλη μέρα και ξέρω όλους τους κτηνοτρόφους σχεδόν της Κρήτης. Και έχω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε απόλυτα αυτάρκεις σε εξαιρετικής ποιότητας γάλα. Έχουμε τόσο γάλα, ούτως ώστε και τυρί να κάνουμε, όχι μόνο γραβιέρα και κεφαλοτύρι που είναι τα προϊόντα ΠΟΠ, αλλά και λευκό τυρί και οποιοδήποτε άλλο τυρί θέλουμε. Είμαστε λοιπόν απόλυτα αυτάρκεις σε αιγοπρόβειο γάλα και πολύ καλής ποιότητας. Εάν γίνονται - γιατί εγώ δεν το ξέρω αυτό το θέμα - εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, κακώς γίνονται. Και γίνονται κακώς για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι το δικό μας γάλα μένει απούλητο.

Σε έναν χώρο που πλεονάζει το γάλα, εάν φέρουμε γάλα, πάει να πει ότι κάποιοι δικοί μας δε θα πουλήσουν το δικό τους γάλα. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ποιότητα του κρητικού γάλακτος είναι εξαιρετική. Δε νομίζω να βρούμε εύκολα ανταγωνιστικό γάλα»!

Μάλιστα, ο κ. Ψαρουδάκης γνωρίζει ότι φέτος στην Κρήτη πολλοί τυροκόμοι έχουν στις εγκαταστάσεις τους απούλητα τυριά. Έτσι δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους. Και τονίζει ότι «με αυτά τα προβλήματα είναι αδιανόητο να φέρνουμε κι απ’ έξω γάλα. Αυτό είναι έγκλημα»...

Καταλήγοντας, ο Κώστας Ψαρουδάκης τονίζει ότι, εκτός από τους φορείς, θα πρέπει να περιφρουρήσουν το γάλα τους και οι ίδιοι οι παραγωγοί. «Το έχω πει πάρα πολλές φορές στους παραγωγούς: αν αντιλαμβάνονται κρούσματα ελληνοποιήσεων στο γάλα, να μη διστάζουν να τα καταγγέλλουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News