Νέες αυξήσεις τιμών στο κρητικό ελαιόλαδο

Κρήτη
Νέες αυξήσεις τιμών στο κρητικό ελαιόλαδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά τα νέα για το λάδι μας, αλλά και ο δάκος κάνει «πάρτι»

Μικρές αλλά «τονωτικές» αυξήσεις σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου.

Αυτές οι αυξήσεις καταγράφονται από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και δημοσιοποιούνται στον σχετικό πίνακα τιμών, ενώ δημοσιεύτηκαν με ημερομηνία 17 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, ολοένα και δυσκολότερη γίνεται πλέον η αντιμετώπιση του δάκου. Μόλις χτες, Πέμπτη, ήρθε ο διορισμός των γεωπόνων, αλλά ήδη ο δάκος έχει ξεφύγει. Μοναδικός σύμμαχος των ελαιοπαραγωγών, πια, είναι ο ίδιος ο καιρός. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες σταματούν κάπως τη δακοπροσβολή, η οποία θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πολύ καλύτερα, αν δεν είχαμε και φέτος τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!

Αλλά ας δούμε τι γίνεται με τις τιμές που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr. Ενδεικτικά από τη λίστα με τις τιμές δημοσιεύουμε τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει μια ακόμη μικρή άνοδος της τιμής παραγωγού του ελαιολάδου στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων αύξησε την τιμή παραγωγού στα 2,80 ευρώ το κιλό, από 2,70 ευρώ το κιλό που αγόραζε το προϊόν. Μετά από αρκετό καιρό που κρατούσε σταθερά την τιμή στα 2,50 ευρώ το κιλό, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου έδωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, ανεβάζοντάς την στα 2,70 ευρώ το κιλό, δηλαδή κατά 20 λεπτά! Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου απάντησε ότι αγόρασε ελαιόλαδο μετά από διαγωνισμό (χονδρική πώληση, δηλαδή) με την τιμή των 3,10 ευρώ το κιλό. Η εταιρεία του Μιχάλη Αλμπαντάκη στα Καλέσα ανέβασε την τιμή στα 2,70 ευρώ το κιλό, ανεβάζοντάς την κατά 10 λεπτά, από τα 2,60 ευρώ το κιλό δηλαδή.

Στα 3,20 ευρώ το κιλό ανακοίνωσε την τιμή παραγωγού για τους δικούς του παραγωγούς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αχλαδιών Σητείας, που με βάση τις τελευταίες απαντήσεις του στο ερωτηματολόγιο του ΣΕΔΗΚ δεν αγόραζε ελαιόλαδο. Η «ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ» ανέβασε την τιμή παραγωγού από τα 2,80 στα 2,90 ευρώ το κιλό. Η «Μπραχίμο A.E.» στο Πέραμα ανέβασε την τιμή από τα 2,60 στα 2,70 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου έδωσε στη δημοσιότητα μια ακόμα προκήρυξη για διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου. Αυτός ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αφορά σε 50 τόνους ελαιολάδου οξύτητας 0,18 και θα διεξαχθεί στις 25 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι.

Ο δάκος... οργιάζει

Την ίδια ώρα, ο δάκος στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα κάνει «πάρτι» στα λιόφυτα, στην υγειά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που του έδωσε αυτή την... «προστασία».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Σμυρνάκης, μετά από επικοινωνία που είχε με παραγωγούς και συναδέλφους του στην Κρήτη, μας περιέγραψε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και μας μετέφερε την οδηγία που δίνουν, όπως είπε, και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας στο νησί προς τους παραγωγούς, στις περιοχές εκείνες οι οποίες δεν είναι ούτε ΠΟΠ ούτε ΠΓΕ, να προχωρούν σε ψεκασμούς κάλυψης στα δέντρα τους, πάντοτε βέβαια με τα εγκεκριμένα σκευάσματα. Στις ΠΟΠ και τις ΠΓΕ περιοχές απαγορεύονται οι ψεκασμοί κάλυψης και επιτρέπονται αυστηρά και μόνο οι δολωματικοί ψεκασμοί.

«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, διότι υπήρξε και μια πρωίμιση φέτος στην παραγωγή περίπου 20 ημερών. Και επειδή το υπουργείο καθυστερούσε τη διαδικασία πρόσληψης των γεωπόνων πουν θα έκαναν την παγιδοθέτηση, ανέλαβαν οι γεωπόνοι της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά έκριναν στο περίπου τους χρόνους ψεκασμών με βάση όσα ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια. Και έτσι οι ψεκασμοί έγιναν με μια καθυστέρηση περίπου 20 ημερών. Τώρα ο πληθυσμός του δάκου είναι τόσο υψηλός και με τόσο μεγάλη ανομοιομορφία στο δέσιμο του ελαιόκαρπου, που κάνει πια πολύ δύσκολη τη δακοκτονία στο νησί μας και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Καταλήγοντας, ο κ. Σμυρνάκης αναφέρει στην εφημερίδα μας ότι είναι σύμμαχος για τους παραγωγούς η ζέστη και αυτό το τριήμερο Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας, που θα έχουμε καύσωνα στο νησί, θα σταματήσει για λίγο η εξάπλωση του δάκου.

Ο καιρός είναι τελικά ο μόνος σύμμαχος των ελαιοπαραγωγών, με ένα κράτος που έρχεται κατόπιν «εορτής» να κάνει τους ψεκασμούς, χωρίς φυσικά να... «ιδρώνει το αφτί» του καταστροφικού εντόμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News