Στον Εισαγγελέα οι 4 συλληφθέντες για τη διακίνηση όπλων - Ελεύθεροι οι άλλοι δύο

Κρήτη
Στον Εισαγγελέα οι 4 συλληφθέντες για τη διακίνηση όπλων - Ελεύθεροι οι άλλοι δύο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με εντολή εισαγγελέα ελεύθεροι οι δύο από τους έξι.

Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκαν νωρίτερα σήμερα στα τέσσερα από τα έξι άτομα, τα οποία συνελήφθησαν πριν λίγα 24ωρα σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης όπλων.

Πρόκειται για τον 55χρονο επιχειρηματία που φέρεται ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, τον 45χρονο που αποτελεί στέλεχος εταιρίας, καθώς και δύο ακόμη άνδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, παρά το γεγονός ότι συνελήφθησαν χτες έξι άτομα στο Ηράκλειο ως μέλη της εγκληματικής ομάδας, όπως έγραφε και η Αστυνομία, με εντολή εισαγγελέα τα δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα.

Αντιθέτως, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες πέρασαν το κατώφλι του εισαγγελέα όπου εξετάζονται σε βαθμό κακουργήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι αύριο θα περάσουν το κατώφλι του Ανακριτή και προς το παρόν είναι κρατούμενοι έως ότου να παρθεί κάποια απόφαση.

Το χρονικό της υπόθεσης:

Μετά από πολύμηνη εξονυχιστική έρευνα της Ασφάλειας Ηρακλείου, η Αστυνομία προέβη χθες σε τιτάνια επιχείρηση στο Ηράκλειο, αλλά και την υπόλοιπη χώρα, προχωρώντας σε συνολικά επτά συλλήψεις και κατάσχοντας εκατοντάδες όπλα και είδη οπλισμού.

Κατά τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση, εντοπίστηκαν δεκάδες όπλα και είδη οπλισμού. Ειδικότερα, βρέθηκαν - και κατασχέθηκαν - 16 πυροβόλα όπλα και 2.773 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, καθώς και 49 γεμιστήρες και 8 κλείστρα πιστολιών. Επίσης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη δύο πτυσσόμενες ράβδοι, 6 μηχανισμοί εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (TAZER), 2 εκτοξευτήρες φωτοβολίδων, 19 σπρέι πιπεριού, ένα μαχαίρι, 6 κινητά τηλέφωνα και πλήθος εγγράφων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι «προμηθεύονταν από χώρα του εξωτερικού όπλα, φυσίγγια, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, συσκευές εκτόξευσης χημικών ουσιών (σπρέι) και άλλα προϊόντα που εμπίπτουν στον νόμο περί όπλων, τα αποθήκευαν και στη συνέχεια, τόσο μέσω διά ζώσης επαφής με πελάτες όσο και μέσω διαδικτυακού καταστήματος, πωλούσαν τα προϊόντα αυτά».

Βασικό ρόλο στο κύκλωμα κατείχε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 55χρονος, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη του Ηρακλείου. Ειδικότερα, ο 55χρονος φέρεται ως εκείνος που ερχόταν σε επαφή τηλεφωνικώς με άτομα που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν όπλα και άλλα είδη οπλισμού. Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, ο 55χρονος ήταν, ακόμη, επιφορτισμένος με το να παραγγέλνει τα όπλα από τη Βουλγαρία.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι - σύμφωνα και με την αστυνομική ανακοίνωση που εκδόθηκε για την υπόθεση - το τελευταίο πεντάμηνο η ΕΛ.ΑΣ. είχε κατασχέσει μεγάλες ποσότητες ειδών οπλισμού, σε τρεις περιπτώσεις εισαγωγής τους από χώρα του εξωτερικού. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις παραλήπτης των επίμαχων φορτίων ήταν ο 55χρονος.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν διακριτούς ρόλους. Οι επιμέρους δραστηριότητες των μελών αφορούσαν είτε στην απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, είτε τη μεταφορά τους και την περαιτέρω προώθηση και πώλησή τους σε όλη την Ελλάδα. Πώς γίνονταν, ωστόσο, η αποστολή και η μεταφορά των όπλων στους εντός της κρητικής επικράτειας αγοραστές; Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η μεταφορά των όπλων γινόταν είτε με «ίδια μέσα και διά ζώσης» παράδοση από τους κατηγορούμενους, είτε με την αποστολή των δεμάτων οδικώς. Με λίγα λόγια, είτε τα μέλη της σπείρας μετέφεραν με τα οχήματά τους τα όπλα και τα παρέδιδαν χέρι με χέρι στους «πελάτες», είτε τα όπλα αποστέλλονταν στους αγοραστές οδικώς με δέματα.

Αναφορικά με την αποστολή και τη μεταφορά των όπλων και των υπόλοιπων ειδών οπλισμού σε αγοραστές εκτός Κρήτης, το «νταλαβέρι» γινόταν διαφορετικά: η αποστολή των όπλων εκτός νησιού γινόταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών. Σ’ αυτό το σημείο φέρεται να ήταν καταλυτικός ο ρόλος ενός 45χρονου στελέχους εταιρείας στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 45χρονος συλληφθείς ήταν αρμόδιος να παραλαμβάνει τα δέματα με τα «ψώνια» κι εν συνεχεία να δρομολογεί την αποστολή τους.

Επισημαίνεται ότι η αποστολή των όπλων στους εκτός Κρήτης αγοραστές γινόταν πάντα ακτοπλοϊκώς. Σύμφωνα και με την Αστυνομία, τα όπλα δεν αποστέλλονταν ποτέ αεροπορικώς, προκειμένου να μην υπόκεινται στον ειδικό έλεγχο μηχανημάτων x ray κι έτσι να μη γίνεται αντιληπτή από τις Αρχές η έκνομη αγοραπωλησία όπλων.   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News