Χτύπησαν… φλέβα στο εμπόριο όπλων – Έτσι γινόταν το νταλαβέρι με τον Ηρακλειώτη «εγκέφαλο»

Κρήτη
Χτύπησαν… φλέβα στο εμπόριο όπλων – Έτσι γινόταν το νταλαβέρι με τον Ηρακλειώτη «εγκέφαλο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ίχνη εγκληματικής σπείρας που εισήγαγε όπλα από το εξωτερικό κι εν συνεχεία τα πωλούσε στην Κρήτη, καθώς και σε διάφορες άλλες περιοχές σε όλη την επικράτεια της χώρας, έφτασαν χθες οι διωκτικές Αρχές. Μετά από πολύμηνη εξονυχιστική έρευνα της Ασφάλειας Ηρακλείου, η Αστυνομία προέβη χθες σε τιτάνια επιχείρηση στο Ηράκλειο, αλλά και την υπόλοιπη χώρα, προχωρώντας σε συνολικά επτά συλλήψεις και κατάσχοντας εκατοντάδες όπλα και είδη οπλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικότατο ρόλο στη φερόμενη εγκληματική ομάδα είχε ένας 55χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη του Ηρακλείου. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε στο Ηράκλειο, εκτός του 55χρονου, άλλα πέντε άτομα, τα οποία - σύμφωνα με τις Αρχές - εμπλέκονται στην υπόθεση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκαν έρευνες και σε άλλες περιοχές εκτός Κρήτης, καθώς το κύκλωμα φέρεται να είχε απλώσει τα “πλοκάμια” του σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα και από την ΕΛ.ΑΣ., χθες έλαβε χώρα σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν έξι ημεδαποί, ηλικίας 55, 30, 44, 45, 29 και 32 ετών. Οι πέντε εξ αυτών είναι άνδρες, ενώ μία από τους συλληφθέντες είναι γυναίκα.

Εξάλλου, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ένα ακόμη άτομο, το οποίο, επίσης, συνελήφθη χθες στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ημαθίας, στη Μακεδονία.

Η Αστυνομία “σάρωσε” πάντως χθες και άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, “έφοδοι” των Αρχών έγιναν χθες σε Αττική, Πελοπόννησο, Θράκη, Ρόδο, αλλά και Κέρκυρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι - σύμφωνα με την Αστυνομία - έχουν ήδη εξακριβωθεί 56 περιπτώσεις αγοραπωλησίας ειδών οπλισμού σε όλη τη χώρα που σχετίζονται με το επίμαχο κύκλωμα.

Όπλα για όλα τα... γούστα

Κατά τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση, εντοπίστηκαν δεκάδες όπλα και είδη οπλισμού. Ειδικότερα, βρέθηκαν - και κατασχέθηκαν - 16 πυροβόλα όπλα και 2.773 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, καθώς και 49 γεμιστήρες και 8 κλείστρα πιστολιών. Επίσης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη δύο πτυσσόμενες ράβδοι, 6 μηχανισμοί εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (TAZER), 2 εκτοξευτήρες φωτοβολίδων, 19 σπρέι πιπεριού, ένα μαχαίρι, 6 κινητά τηλέφωνα και πλήθος εγγράφων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι «προμηθεύονταν από χώρα του εξωτερικού όπλα, φυσίγγια, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, συσκευές εκτόξευσης χημικών ουσιών (σπρέι) και άλλα προϊόντα που εμπίπτουν στον νόμο περί όπλων, τα αποθήκευαν και στη συνέχεια, τόσο μέσω διά ζώσης επαφής με πελάτες όσο και μέσω διαδικτυακού καταστήματος, πωλούσαν τα προϊόντα αυτά».

Οι ρόλοι των μελών

Βασικό ρόλο στο κύκλωμα κατείχε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 55χρονος, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη του Ηρακλείου. Ειδικότερα, ο 55χρονος φέρεται ως εκείνος που ερχόταν σε επαφή τηλεφωνικώς με άτομα που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν όπλα και άλλα είδη οπλισμού. Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, ο 55χρονος ήταν, ακόμη, επιφορτισμένος με το να παραγγέλνει τα όπλα από τη Βουλγαρία.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι - σύμφωνα και με την αστυνομική ανακοίνωση που εκδόθηκε για την υπόθεση - το τελευταίο πεντάμηνο η ΕΛ.ΑΣ. είχε κατασχέσει μεγάλες ποσότητες ειδών οπλισμού, σε τρεις περιπτώσεις εισαγωγής τους από χώρα του εξωτερικού. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις παραλήπτης των επίμαχων φορτίων ήταν ο 55χρονος.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν διακριτούς ρόλους. Οι επιμέρους δραστηριότητες των μελών αφορούσαν είτε στην απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, είτε τη μεταφορά τους και την περαιτέρω προώθηση και πώλησή τους σε όλη την Ελλάδα. Πώς γίνονταν, ωστόσο, η αποστολή και η μεταφορά των όπλων στους εντός της κρητικής επικράτειας αγοραστές; Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η μεταφορά των όπλων γινόταν είτε με «ίδια μέσα και διά ζώσης» παράδοση από τους κατηγορούμενους, είτε με την αποστολή των δεμάτων οδικώς. Με λίγα λόγια, είτε τα μέλη της σπείρας μετέφεραν με τα οχήματά τους τα όπλα και τα παρέδιδαν χέρι με χέρι στους “πελάτες”, είτε τα όπλα αποστέλλονταν στους αγοραστές οδικώς με δέματα.

Αναφορικά με την αποστολή και τη μεταφορά των όπλων και των υπόλοιπων ειδών οπλισμού σε αγοραστές εκτός Κρήτης, το “νταλαβέρι” γινόταν διαφορετικά: η αποστολή των όπλων εκτός νησιού γινόταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών. Σ’ αυτό το σημείο φέρεται να ήταν καταλυτικός ο ρόλος ενός 45χρονου στελέχους εταιρείας στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 45χρονος συλληφθείς ήταν αρμόδιος να παραλαμβάνει τα δέματα με τα “ψώνια” κι εν συνεχεία να δρομολογεί την αποστολή τους.

Επισημαίνεται ότι η αποστολή των όπλων στους εκτός Κρήτης αγοραστές γινόταν πάντα ακτοπλοϊκώς. Σύμφωνα και με την Αστυνομία, τα όπλα δεν αποστέλλονταν ποτέ αεροπορικώς, προκειμένου να μην υπόκεινται στον ειδικό έλεγχο μηχανημάτων x ray κι έτσι να μη γίνεται αντιληπτή από τις Αρχές η έκνομη αγοραπωλησία όπλων.

Σε βάρος των επτά συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα και της νομοθεσίας περί όπλων. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες των Αρχών «για να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής ομάδας» συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Τα βρεφικά είδη ήταν... οπλισμός

Μια από τις τρεις περιπτώσεις κατάσχεσης από τις ελληνικές Αρχές μεγάλου αριθμού ειδών οπλισμού που φέρεται να οδήγησε στα ίχνη του 55χρονου επιχειρηματία φαίνεται πως ήταν η υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Μάρτιο, στον Προμαχώνα Σερρών. Όπως είχε ανακοινωθεί τότε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 61 είδη όπλων, μεταξύ άλλων 20 περίστροφα, 3 αεροβόλα, 6.500 φυσίγγια των 9 mm, αβολίδωτα κρότου λάμψης, 21 σπρέι πιπεριού, 2 συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, 3 μαχαίρια, καθώς και διάφορα άλλα είδη τοξοβολίας.

Τα όπλα και τα φυσίγγια βρέθηκαν έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε φορτηγό αυτοκίνητο από τη Βουλγαρία από αρμόδιους υπαλλήλους της ΚΟΕ του Τελωνείου Σερρών στον Προμαχώνα. Όπως είχε διαπιστωθεί τότε, παραλήπτης του επίμαχου φορτίου ήταν ο 55χρονος επιχειρηματίας. Αξίζει να τονιστεί, εξάλλου, ότι κατά τον έλεγχο που είχε γίνει τότε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς, διαπιστώθηκε ότι ως μεταφερόμενα είδη αναγράφονταν... βρεφικά είδη και συμπληρώματα διατροφής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News