Κρήτη

Θρήνος στο τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μαυρομανωλάκη

Η κηδεία του Γιώργου Μαυρομανωλάκη έγινε χθες το απόγευμα στον Κρουσώνα Ηρακλείου, απ’ όπου καταγόταν ο αδικοχαμένος μουσικός.

Σε ανείπωτο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, αλλά και η ευρύτερη μουσική-καλλιτεχνική κοινότητα της Κρήτης στο άκουσμα του αδόκητου χαμού του σπουδαίου μουσικού Γιώργου Μαυρομανωλάκη (“Μαύρος”). Ο εξαίρετος Κρητικός καλλιτέχνης “έσβησε” ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης, σε ηλικία 40 ετών, σκορπώντας θλίψη στους οικείους, τους φίλους και τους συνεργάτες του.

Η κηδεία του Γιώργου Μαυρομανωλάκη έγινε χθες το απόγευμα στον Κρουσώνα Ηρακλείου, απ’ όπου καταγόταν ο αδικοχαμένος μουσικός. Το “παρών” έδωσε πλήθος κόσμου που γνώρισε, αγάπησε και πορεύτηκε μαζί με τον Ηρακλειώτη οργανοπαίχτη, ο οποίος “έφυγε” τόσο ξαφνικά και πρόωρα από τη ζωή.

Ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1978 και ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία. Αρχικά, παρακολούθησε μαθήματα στο Ελληνικό Ωδείο Ηρακλείου, ενώ ως έφηβος άρχισε να μελετά παραδοσιακά όργανα. Στην αρχή ασχολήθηκε με το λαούτο και το μαντολίνο, ενώ εν συνεχεία τον προσέλκυσαν η κιθάρα και το ούτι.

Ωστόσο, ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης δεν ασχολήθηκε μόνο με την κρητική παραδοσιακή μουσική, καθώς γρήγορα καταπιάστηκε με το ρεμπέτικο αλλά και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια ο αδικοχαμένος καλλιτέχνης είχε ασχοληθεί επισταμένως με την ανατολίτικη μουσική παράδοση.

Σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1996, ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης ξεκίνησε να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές και χώρους, μαγεύοντας το κοινό με τις μελωδίες του. Γρήγορα άρχισε να εμφανίζεται και σε συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Εξάλλου, ο 40χρονος μουσικός είχε συνεργαστεί με ουκ ολίγα σπουδαία ονόματα του παραδοσιακού “πενταγράμμου”. Κάποιοι εξ αυτών ήταν ο Yurdal Tokcan, o Gőksel Baktagir, o Ross Daly, ο Ψαρογιάννης, ο Αβυσσινός, ο Μανόλης Πάππος, η Αφεντούλα Ραζέλη, οι “Χαΐνηδες”, ο Γιάννης Παξιμαδάκης, ο Γιώργος Μανωλάκης, η Λιζέτα Καλημέρη και η Μαρία Κώτη.

Σημειώνεται ότι ο εκλιπών συμμετείχε ενεργά και στο μουσικό εργαστήριο “Λαβύρινθος” στο Χουδέτσι Ηρακλείου, όπου συνυπήρξε μουσικά - μεταξύ άλλων - με τον Ross Daly, τον Tokcan, τον Erdogdular, τον Χάρη Λαμπράκη, αλλά και τον Sadozai. Επίσης, ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης συμμετείχε κατά καιρούς στις ορχήστρες διαφόρων χορωδιών, όπως του Δήμου “Ν. Καζαντζάκη”, αλλά και του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου.

Ο αδικοχαμένος μουσικός είχε, εξάλλου, διδάξει μουσική στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης ήταν πτυχιούχος ηλεκτρονικός του ΤΕΙ Κρήτης, στα Χανιά.

Συλλυπητήρια

Στο μεταξύ, από την ώρα που έγινε γνωστό το οδυνηρό μαντάτο του θανάτου τού Γιώργου Μαυρομανωλάκη, οι συγγενείς του, οι φίλοι του και οι συνεργάτες του αδυνατούν να πιστέψουν τον ξαφνικό του χαμό. Ένας από αυτούς είναι και ο Ross Daly, ο οποίος με ανάρτηση που έκανε στο Facebook εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Γιώργου Μαυρομανωλάκη.


«Όλοι στο Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος”, δάσκαλοι και μαθητές, είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα θλιμμένοι με την είδηση του θανάτου του αγαπημένου μας φίλου και συναδέλφου Γιώργου Μαυρομανωλάκη. Τα συλλυπητήρια όλων μας στην οικογένειά του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εν λόγω ανάρτηση του Ross Daly.
Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το Μουσείο Θύραθεν.
«Το Μουσείο Θύραθεν, μαθαίνοντας για τον χαμό του μουσικού Γιώργου Μαυρομανωλάκη, στέλνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του φίλου και συνεργάτη “Μαύρου”. Το Δ.Σ. του Μουσείου είναι σίγουρο πως ο καρπός που φύτεψε, όπως λεγόταν και ο δίσκος του, θα ανθίσει και θα αποδώσει και άλλους καρπούς στη μουσική. Καλό παράδεισο, φίλε Γιώργο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μουσείο.
Εξάλλου, συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργου Αντωνάκη.
«Ο Δήμος Ηρακλείου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και οι συνεργάτες του εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την τραγική απώλεια του εξαίρετου καλλιτέχνη και ξεχωριστού χαρακτήρα, που φώτιζε κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις του Δήμου με το ταλέντο, το υψηλό ήθος και την πνευματική καλλιέργειά του», αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, στην οποία γράφεται επιπρόσθετα ότι ακυρώνονται δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να συμμετέχει ο εκλιπών.
Πρόκειται για τη συναυλία “Μια βραδιά το κανονάκι”, που θα γινόταν απόψε στο κηποθέατρο “Μ. Χατζιδάκις”, αλλά και την αφήγηση παραμυθιών “Ανεράιδες και στοιχειά”, που θα λάμβανε χώρα την Κυριακή 29 Ιουλίου, στο ανοικτό θέατρο της πύλης Βηθλεέμ.

Σχόλια