Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα παράνομης διακίνησης όπλων από την Αστυνομία

Κρήτη
Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα παράνομης διακίνησης όπλων από την Αστυνομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γνωστός Ηρακλειώτης επιχειρηματίας ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση για ένα μεγάλο κύκλωμα παράνομης διακίνησης όπλων και πυρομαχικών, με τους αστυνομικούς να ολοκληρώνουν με επιτυχία την υπόθεση εξαρθρωσης η οποία, όπως φαίνεται, εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας.

«Εγκέφαλος» αυτού του κυκλώματος ένας 55χρονος Ηρακλειώτης επιχειρηματίας στον οποίο ανήκει αλυσίδα καταστημάτων με κυνηγετικά είδη. Βασικός συνεργάτης του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής υποκαταστήματος εταιρίας ταχυμεταφορών στο Ηράκλειο.

Ο «μίτος της Αριάδνης» άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Μάρτιο όταν στον Προμαχώνα η αστυνομία μπλόκαρε μεγάλο φορτίο με όπλα και πυρομαχικά, τα οποία φέρεται να είχαν τελικό παραλήπτη τον 55χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος και είχαν εισαχθεί από Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία.  

Η διακίνηση δεν περιοριζόταν μόνο στην Κρήτη, αλλά γινόταν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κι άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση αυτή δεν είναι… μπλεγμένοι μόνο ο 55χρονος Ηρακλειώτης επιχειρηματίας και ο διευθυντής υποκαταστήματος εταιρίας ταχυμεταφορών.

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται πρόσωπα που στενού οικογενειακού κύκλου του επιχειρηματία και ένας αλλοδαπός υπήκοος Βουλγαρίας. Παράλληλα, στην υπόθεση αυτή φέρεται να υπάρχει κι ένας συνεργάτης του 55χρονου στην Ημαθία.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν γίνει συνολικά επτά συλλήψεις (6 στο Ηράκλειο και μία στην Ημαθία).

Από τις αστυνομικές έρευνες που ξεκίνησαν εντατικά το Μάρτιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

-16 πυροβόλα όπλα

-19 σπρέι πιπεριού

-2.700 σφαίρες

-49 γεμιστήρες

-6 τέηζες

Συνεχίζονται οι έρευνες

56 κατ’ οίκον έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, με εντολή της Ασφάλειας Ηρακλείου. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στοχευμένα στα 55 αυτά σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού το κύκλωμα έχει «απλώσει» τα δίχτυα του σε πολλά μέρη της χώρας.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε Αττική, Θράκη, Πελοπόννησο, Ρόδο έως και Κέρκυρα, ενώ αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία βρίσκεται μπροστά στη διαλεύκανση υπόθεσης ενός τεράστιου κυκλώματος διακίνησης όπλων και πυρομαχικών.

Το δελτίο τύπου της Αστυνομίας:

«Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, εγκληματική ομάδα, η οποία όπως προέκυψε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών στην ελληνική επικράτεια, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε από το πρωί σήμερα, σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, συνελήφθησαν συνολικά έξι (6) ημεδαποί (πέντε άνδρες και μια γυναίκα) ηλικίας 55, 30, 44, 45, 29 και 32 ετών. Παράλληλα σε περιοχή της Ημαθίας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας, συνελήφθη ακόμα ένας ημεδαπός.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα και της νομοθεσίας περί όπλων.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της ειδικεύονταν στην εμπορία όπλων και πυρομαχικών, ακολουθώντας διάφορα στάδια για την υλοποίηση των επιμέρους παράνομων ενεργειών τους.

Ειδικότερα, προμηθεύονταν από χώρα του εξωτερικού, όπλα, φυσίγγια, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, συσκευές εκτόξευσης χημικών ουσιών (σπρέι) και άλλα προϊόντα που εμπίπτουν στο νόμο περί όπλων, τα αποθήκευαν και στη συνέχεια, τόσο μέσω δια ζώσης επαφής με πελάτες όσο και μέσω διαδικτυακού καταστήματος πωλούσαν τα προϊόντα αυτά.

Βασικό ρόλο κατείχε 55χρονος συλληφθείς, ο οποίος προέβαινε στην τηλεφωνική επαφή με ενδιαφερόμενους αγοραστές ειδών οπλισμού και ήταν επιφορτισμένος με τη διενέργεια, σε αρχικό στάδιο της παραγγελίας από χώρα του εξωτερικού (Βουλγαρία).

Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους στις επιμέρους δραστηριότητές της, που αφορούσαν ειδικότερα, στην απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, τη μεταφορά τους και τη περαιτέρω προώθηση, διακίνηση και πώλησή τους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο πεντάμηνο του 2018 σε τρεις περιπτώσεις εισαγωγής ειδών οπλισμού από χώρα του εξωτερικού, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες, που είχαν ως παραλήπτη τον 55χρονο.

Αναφορικά με την αποστολή και μεταφορά των ειδών οπλισμού, σε υποψήφιους αγοραστές εντός Κρήτης, αυτή γινόταν είτε με ιδία μέσα και διά ζώσης παράδοση από τους κατηγορούμενους, είτε με αποστολή δεμάτων οδικώς. Εκτός Κρήτης η μεταφορά γινόταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών με αποστολή δεμάτων, όπου 45χρονος μέλος της ομάδας, προέβαινε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παραλαμβάνει τα δέματα και να τα δρομολογεί, ώστε να αποστέλλονται με πλοίο και όχι αεροπορικώς, ώστε να μην ελέγχονται με ειδικά μηχανήματα (x-ray) για το περιεχόμενο και να μην γίνει αντιληπτή η παράνομη αποστολή όπλων και λοιπών αντικειμένων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί (56) περιπτώσεις παράνομης πώλησης όπλων και λοιπών ειδών οπλισμού, από αγοραστές που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο της σημερινής επιχείρησης για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε οικίες και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας και μερικοί από τους υπόλοιπους δράστες.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

16 πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

2.773 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

49 γεμιστήρες πιστολιών,

8 κλείστρα πιστολιών,

2 πτυσσόμενες ράβδοι,

6 μηχανισμοί εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας ( TAZER ),

2 εκτοξευτήρες φωτοβολίδων,

19 σπρέι πιπεριού,

6 κινητά τηλέφωνα και

πλήθος εγγράφων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής ομάδας.».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News