Στην Κρήτη επιστρέφει και πάλι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

Κρήτη
Στην Κρήτη επιστρέφει και πάλι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Πέμπτη,19 Ιουλ 2018, 21:30
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών επιστρέφει στην Κρήτη και το 2018!

Στο δρόμο προς την ετήσια Γενική του Συνέλευση καλούν όλους μας στις παρακάτω εκδηλώσεις/βιωματικές εμπειρίες του κρητικού φυσικού, διατροφικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος:

  • 19 Ιουλίου, Ώρα 21.30: Μουσική στην Ευρώπη και στην Κρήτη. Συναυλία «4 παραδόσεις του Μαντολίνου» στην Ελλάδα». Ηράκλειο, Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης-Δήμος Ηρακλείου. Ελεύθερη είσοδος!
  • 28 Ιουλίου, Ώρα 21.30: Θέατρο και Λογοτεχνία. Θεατρική Παράσταση «Ο Έρωντας στην Κρήτη». Θέατρο Κρήτης. Ηράκλειο, Πύλη Βηθλεέμ. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης-Δήμος Ηρακλείου. Ελεύθερη είσοδος!
  • 3 Αυγούστου, Ώρα 08.00: Ιστορία, Πανίδα και Παραδοσιακή Διατροφή. Σπήλαιο Μελιδονίου, Επιμνημόσυνη Δέηση και Ιστορική Ξενάγηση. Reptisland, «Πάρκο ερπετών». Σπήλαιο και Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Ζωνιανά. Μιτάτο Κράνας. Μια διαφορετική εμπειρία για όλες τις ηλικίες! Διοργάνωση εκδρομής για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών: Travel Hall.
  • 4 Αυγούστου: Γενική Συνέλευση & Πολιτιστική Βραδιά. Πολιτισμός και Γλώσσα. Ελεύθερη είσοδος!

- Γενική Συνέλευση, Σπίτι του Πολιτισμού, Ρέθυμνο: 10.00πμ

- Μιούζικαλ «Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική… σαν παραμύθι», Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις, Ηράκλειο: 9.30 μμ. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης-Δήμος Ηρακλείου. Εθελοντική συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας για κοινωνικούς σκοπούς.

- Κρητικό Μουσικοχορευτικό Πρόγραμμα «Τη γης κεντρίζω να γενεί όλος ο κόσμος Κρήτη», Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις, Ηράκλειο: 10.30 μμ. Από το Λαογραφικό Όμιλο Λάζαρου και Μανόλη Χνάρη, και με τη συμμετοχή των μουσικών συγκροτημάτων των Γρηγόρη Σαμόλη και Γιάννη Σωπασή ή Βρουβογιάννη. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης-Δήμος Ηρακλείου.

  • 5 Αυγούστου, Ώρα 10.00: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).

- Ξενάγηση στο ΜΦΙΚ, σε αγγλικά και ελληνικά.

- Παρουσίαση από την Itanos Concept Events του βιβλίου «Ταξίδι στην Κρήτη», το οποίο και θα δωριθεί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης σε ελληνικά και αγγλικά στα παιδιά των αποδήμων που θα παρευρεθούν.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Αναχώρηση από τα Χανιά και το Ηράκλειο για το σπήλαιο Μελιδονίου, κατοικημένο από τον προϊστορικό άνθρωπο, αφιερωμένο στο μεγαλονησιώτη φύλακα της Κρήτης, τον Τάλω, αλλά και τον Ταλαίο Ερμή. Κυρίως, όμως, γνωστό από τη θυσία 370 άμαχων και 30 στρατιωτών που ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός με αρχηγό τον Χουσεΐν Μπέη έπνιξε στο σπήλαιο ανάβοντας εύφλεκτα υλικά. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει ξενάγηση στο χώρο και θα  προσφερθεί καφές.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Reptisland, ένα από τα καλύτερα «πάρκα» ερπετών (--και όχι μόνο!) στην Ελλάδα. Ξενάγηση στο χώρο και αναχώρηση για το σπήλαιο των Ζωνιανών, του Σφεντόνη την τρύπα όπως ονομάζεται από το Χαΐνη Σφεντόνη που το χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο.

Ας αφήσουμε να μας οδηγήσει η νεράιδα που φίλησε ο βοσκός θαμπωμένος από την ομορφιά της! Στα Ζωνιανά θα δούμε και το μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα του Ποταμιάνου. 87 φιγούρες με αναπαραστάσεις από την πολύπαθη ιστορία της Μεγαλονήσου.

Η επιστροφή μας φέρνει στο σπίτι του βοσκού στους πρόποδες του Ψηλορείτη, σ’ ένα μιτάτο στην Κράνα, όπου ο Παπάς Κόκκινος θα μας δείξει την τέχνη του τυροκόμου και το περβόλι με τα λαχανικά. Εδώ μπορείτε να κόψετε οι ίδιοι τη σαλάτα που επιθυμείτε και να συμμετέχετε στην παραδοσιακή τέχνη της τοπικής κουζίνας.

Προαιρετικά γεύμα στο μιτάτο.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής μας, επιστρέφουμε στα Χανιά και το Ηράκλειο.

ΤΙΜΗ: 40 ευρώ το άτομο.

Παιδιά έως 04 -10 ετών 30 ευρώ.

Παιδιά 0-4 ετών δωρεάν.

- Μεταφορά και εκδρομή όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα

- Είσοδοι στο Reptisland, το σπήλαιο και το μουσείο

- Φ.Π.Α.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

- Το γεύμα στο Μιτάτο του βοσκού στην Κράνα.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ:

Ηράκλειο: Πλατεία Ελευθερίας (Άγαλμα Βενιζέλου)

Χανιά: Είσοδος «Αγοράς»

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Oι Εκδόσεις Ίτανος με οργάνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και τη συγγραφέα Μαρία Καριωτάκη προσκαλούν τους μικρούς και μεγάλους απόδημους Κρήτες στο μιούζικαλ «Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική… σαν παραμύθι», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο, στις 4 Αυγούστου στις 9:30 στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις».

Μετά την πολύ επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση της «Μουσικής ορθογραφίας» τον Σεπτέμβριο του 2014, βασισμένη στο πρώτο βιβλίο της σειράς, η κυρία Σιντορέ επιστρέφει με 10 υπέροχες ιστορίες και 8 τραγούδια από αγαπημένους ερμηνευτές (Πάνος Μουζουράκης, Γιάννης Σαββιδάκης κ. ά.), όπου τα μέρη του λόγου, τα σημεία στίξης, οι χρόνοι των ρημάτων και άλλα στοιχεία γραμματικής ζωντανεύουν, αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και γίνονται ζωάκια ή παιδιά της διπλανής πόρτας.

Μέσα από την εναλλακτική παρουσίαση της ελληνικής γλώσσας οι παρευρισκόμενοι θα χαλαρώσουν, θα διασκεδάσουν, ενώ παράλληλα θα πλησιάσουν τον πολιτισμό μας όπως αυτός μεταφέρεται μέσα από τη γλώσσα.

Ο οργανωτής, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, ενημερώνει φορείς και κοινό για τη δωρεάν-ελεύθερη είσοδο και για τη δυνατότητα συλλογής τροφίμων μακράς διαρκείας για κοινωνικούς σκοπούς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Την Κυριακή 5 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης στις 10 το πρωί, για 2 ομάδες, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στη συνέχεια, η Ιtanosconcept σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις Εκδόσεις Ίτανος θα παρουσιάσουν μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου «Ταξίδι στην Κρήτη».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα γίνει από τη συγγραφέα Μαρία Ρουσοχατζάκη ενώ θα πλαισιώνεται με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από το παιδικό τμήμα Κρητικών Χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη με υπεύθυνους διδασκαλίας τον Κώστα και την Ελένη Φαραζάκη.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι οι απόδημοι Κρήτες να πλησιάσουν γνωστά και άγνωστα μέρη της Κρήτης, αλλά και να αισθανθούν την παράδοση και τον πολιτισμό που πηγάζει τόσο από τη φιλοξενία όσο και από τα ήθη και έθιμα του νησιού μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News