default-image

Επιτραπέζιο σταφύλι: Στο «0,80» ευρώ το κιλό - Ιδιώτες εξαγωγείς “παίζουν μπάλα” μόνοι τους

Κρήτη
Επιτραπέζιο σταφύλι: Στο «0,80» ευρώ το κιλό - Ιδιώτες εξαγωγείς “παίζουν μπάλα” μόνοι τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μισή παραγωγή από πέρυσι και κατά 20% αυξημένη η τιμή παραγωγού είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το επιτραπέζιο σταφύλι της Κρήτης, που ξεκίνησε να κόβεται με μια μέση τιμή που φτάνει γύρω στο 0,80 ευρώ το κιλό, με τις συνεταιριστικές οργανώσεις να απέχουν ολοκληρωτικά και τους ιδιώτες εξαγωγείς να “παίζουν μπάλα” μόνοι τους, έχοντας ήδη αναπτύξει συνεργασίες και με την Κόρινθο.

Το λιγοστό σταφύλι για να το πάρουν το πληρώνουν καλύτερα από πέρυσι. Επειδή όμως δε θα φτάσει για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους στο εξωτερικό, σίγουρα θα χρειαστούν σταφύλια και από την Πελοπόννησο.

Η μείωση της παραγωγής συνδυάζεται ταυτόχρονα με τη βελτίωση της ποιότητας συγκριτικά με την περυσινή χρονιά, σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι της Κρήτης. Όσοι παραγωγοί δεν έχουν νερό φέτος, δε θα βγάλουν καθόλου επιτραπέζιο. Και σταφιδάμπελα και οινάμπελα εμφανίζουν μια μείωση που φαίνεται πως ξεπερνάει το 80%, λόγω των καιρικών συνθηκών. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

«Ξεκίνησε επίσημα η εξαγωγή της σουλτανίνας από την προηγούμενη Δευτέρα. Μια μέση τιμή παραγωγού είναι τα 80 λεπτά το κιλό. Και όταν λέμε μέση τιμή, εννοούμε ότι οι τιμές παραγωγού που μας δίνουν οι έμποροι ξεκινούν από 60 λεπτά και φτάνουν μέχρι και το 1 ευρώ το κιλό. Πρόκειται δε για τιμές αυξημένες από πέρυσι σε ένα ποσοστό που φτάνει το 20%», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως μας ενημέρωσε εξάλλου, η εξαγωγική διαδικασία επί του παρόντος αφορά στις περιοχές Προφήτης Ηλίας, Αρχάνες και Μεσαρά.

«Όσοι είχαν νερό, έχουν καλή ποιότητα και καλό προϊόν. Όσοι δεν έχουν νερό, δε θα τρυγήσουν καθόλου σε ό,τι αφορά τα επιτραπέζια. Η παραγωγή είναι μειωμένη από πέρυσι σε ένα ποσοστό 50% και έχει να κάνει εξολοκλήρου με τα καιρικά φαινόμενα η μείωση αυτή. Εμείς θεωρούμε ότι μετά τις 20 του Αυγούστου θα είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα αμπέλια που δε θα έχουν τρυγηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια υπερπρώιμη χρονιά.

«Οι αγορές δείχνουν ενδιαφέρον. Ο παραγωγός έχει δώσει μια από τις μεγαλύτερες μάχες των τελευταίων ετών λόγω της ξηρασίας για να μπορέσει να βγάλει ένα ποιοτικό σταφύλι. Οι εξαγωγείς βλέπουν τη μάχη που δίνει καθημερινά ο παραγωγός και νομίζω ότι και οι ίδιοι για τον λόγο αυτό έχουν αυξήσει τις τιμές κατά ένα 20% σε σχέση με πέρυσι. Ήδη για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του εξωτερικού, που είναι πάρα πολύ μεγάλες, έχουν καταφύγει και στην Πελοπόννησο, έτσι ώστε, όταν τελειώσει η συγκομιδή της Κρήτης, που φέτος θα τελειώσει νωρίς, θα προσφύγουν στην Πελοπόννησο και θα φέρουν πελοποννησιακά σταφύλια για να καλύψουν τις ανάγκες τους», σύμφωνα με όσα μας είπε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης.

Στο μεταξύ, όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος, «έγινε προ ημερών μια συνάντηση στις Αρχάνες, όπου συμμετείχαν ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών, ο Αγροτικός Σύλλογος Προφήτη Ηλία και εγώ, εκπροσωπώντας την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης. Εκεί συζητήσαμε για τη σωστή και ομαλή διαδικασία της εξαγωγής του χονδρόρωγου επιτραπέζιου σταφυλιού Τόμσον, που είναι η ναυαρχίδα μας και το οποίο είναι το σταφύλι που φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα μας, και οι εξαγωγές γίνονται προς την Αγγλία και τη Γερμανία. Είναι το σταφύλι που αυτή τη στιγμή έχει τη νούμερο 1 θέση στα ράφια στο εξωτερικό, αλλά χρειαζόμαστε τεράστια στήριξη από την Πολιτεία για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στο επάγγελμα. Πραγματικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και αυτό μας το επιβεβαιώνουν και οι μεγάλοι εξαγωγείς που συζητάμε μαζί τους».

Σε ό,τι αφορά τη σταφίδα και τα οινοστάφυλα, ο ίδιος είπε ότι «τα σταφιδάμπελα και τα οινάμπελα έχουν πάθει τα μεγαλύτερα πλήγματα, γιατί τυγχάνει και τα δύο να είναι ξηρικά. Οι ποσότητες είναι μειωμένες κατά 80% και πραγματικά περνάει μια σκληρή χρονιά ο αμπελουργός που είναι σταφιδοπαραγωγός και οινοπαραγωγός».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News