Κρήτη

Αλματώδεις αύξηση Airbnb - Χιλιάδες ακίνητα στην Κρήτη για βραχυχρόνια ενοικίαση

«Σωσίβιο» μέσα στην κρίση για πολλούς ιδιοκτήτες - Εξώσεις και «φρένο» στις ανανεώσεις συμβολαίων

Λύση στην κρίση για πολλούς ιδιοκτήτες αποτελεί η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που άλλαξε ριζικά το χάρτη της αγοράς ακινήτων και στην Κρήτη.

Το έξτρα εισόδημα που μπορούν να κερδίσουν όσοι επιλέξουν να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο ξεπερνά τα 551 ευρώ το μήνα έτσι οι εξώσεις και οι μη ανανεώσεις συμβολαίων ενοικίασης βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Στην Κρήτη, τα ακίνητα που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, είναι 11.314. Από αυτά, τα 578, δηλαδή ποσοστό 5%, αφορούν σε ακίνητα 5 αστέρων, τα 876 (ποσοστό 8%) σε 4 αστέρια, τα 2.236 (ποσοστό 20%) σε 3 αστέρια, τα 3.304 (ποσοστό 29%) σε 2 αστέρια, τα 3.548 ακίνητα (ποσοστό 31%) σε ένα αστέρι ενώ τα 745 (ποσοστό 7%)  αφορούν σε Studio.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δραστηριότητα του Airbnb, με την ταχεία έως σήμερα επέκτασή του, δημιουργεί συνθήκες φούσκας στην αγορά ακινήτων, με οικονομικές και κοινωνικές επιπλοκές.

Με όλο και περισσότερους να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αυτά που μένουν για τους φοιτητές και για τους εργαζόμενους είναι ελάχιστα και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Η τουριστική εκμετάλλευση ακινήτων μπορεί να αποβεί επιζήμια για τους ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους ζημιές ή ακόμα και αποζημιώσεις στους ενοίκους ενώ δεν λείπουν και οι  προστριβές σε πολυκατοικίες.

Σαφάρι ελεγκτών

Την ίδια ώρα εφορία ξεκινάει σαφάρι με τους ελεγκτές να προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες. Για όσους υπάρχουν υποψίες ή ενδείξεις, ο έλεγχος συνεχίζεται με ηλεκτρονική διασταύρωση.

Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά και θα φορολογηθούν με την κλίμακα των ενοικίων από 15% έως 45% ενώ σε περίπτωση,  που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες – πλην κλινοσκεπασμάτων-, το εισόδημα θα λογίζεται ως απόρροια επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα φορολογείται από  22% έως 45%.

Προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου έδωσε η Κομισιόν στην Airbnb για να εναρμονίσει τους όρους χρήσης της με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να καταστήσει διαφανείς τις τιμές της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι πρέπει να γίνεται εύκολα κατανοητό στους καταναλωτές για ποιο πράγμα και πόσο καλούνται να πληρώσουν, την ανάγκη να υπάρχουν σαφέστεροι κανόνες ακύρωσης κράτησης από έναν ιδιοκτήτη και διευκρίνισης για το αν ο ιδιοκτήτης είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Airbnb απειλείται με κυρώσεις.

 

 

 

 

Σχόλια