Κρήτη

Νέο μεταπτυχιακό στη Βιοϊατρική Μηχανική

Ένα νέο διιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα κάνει αισθητή την παρουσία του στα ακαδημαϊκά δεδομένα της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΙΤΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη συγκρότηση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος.

Το δελτίο Τύπου του μεταπτυχιακού προγράμματος αναφέρει: «Κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των βασικότερων ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Κρήτης, συνδιοργανώνεται ένα νέο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Βιοϊατρική Μηχανική. Οι ιδρυτικοί φορείς είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΙΤΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την από κοινού διοργάνωση ενός μεταπτυχιακού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοϊατρικής Μηχανικής θα είναι αγγλόφωνο και φιλοδοξεί να προσελκύσει υψηλών επιδόσεων αποφοίτους από όλο το κόσμο. Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα εκτιμάται ότι θα έχει υψηλή ανταποδοτικότητα και προστιθέμενη αξία σε τομείς όπως η διεθνής προβολή του υψηλού τεχνολογικού προφίλ της νήσου, η ενίσχυση της παραγωγής καινοτομίας σε τεχνολογία αιχμής, η ενίσχυση της απασχόλησης, και η προστασία της υγείας του πληθυσμού. Είναι επίσης προφανές ότι η προσέλκυση μεταπτυχιακών φοιτητών από όλο τον κόσμο θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι η εκπαίδευση θα γίνεται σε όλους τους μήνες του χρόνου στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, ήτοι στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

Η ίδρυση του μεταπτυχιακού προγράμματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας έρχεται ως επιστέγασμα των διακρίσεων των εκπαιδευτικών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης. Κεφαλαιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό των Ιδρυμάτων μας, η Κρήτη, μέσω του προγράμματος αυτού, γίνεται εξαγωγέας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε τεχνολογία αιχμής.

Το πεδίο της Βιοϊατρικής Μηχανικής αποτελεί μια μεγάλη και αυξανόμενη δεξαμενή απασχόλησης και το προτεινόμενο πρόγραμμα φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει τους απόφοιτους των ΑΕΙ ώστε να μη χαθεί μια σημαντική ευκαιρία ενίσχυσης της απασχόλησης σε ένα υψηλού προφίλ επάγγελμα.

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να εκκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 και η διδασκαλία θα γίνεται στην αγγλική γλώσσα. Την προσπάθεια συντονίζει Ειδική Διοικούσα Επιτροπή, με διευθυντή τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κωνσταντίνο Μπάλα, απαρτιζόμενη από καθηγητές και ερευνητές από τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα, της οποίας προεδρεύει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Χειρουργικής κ. Οδυσσέας Ζώρας».

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και συντονιστή του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος, κ. Κώστα Μπάλα, ο οποίος και ανέφερε τα εξής:

«Με μεγάλη μου τιμή συντονίζω, μαζί με άλλους εκλεκτούς συναδέλφους των ερευνητικών Ιδρυμάτων όλης της Κρήτης, την προσπάθεια δημιουργίας ενός διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος στη Βιοϊατρική Μηχανική. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τους δύο πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης και από τον πρόεδρο του ΙΤΕ, τον κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη. Η Βιοϊατρική Μηχανική, όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτήν την περίοδο διανύει μια άνθηση, αλλάζοντας τα δεδομένα στην Ιατρική, και αποτελεί μια σημαντική δεξαμενή απασχόλησης σε όλο τον κόσμο. Παράγει σημαντικές και υψηλού προφίλ εργασίες, και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι αυτό το επάγγελμα εξακολουθεί να έχει μεγάλη ζήτηση. Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο να προσελκύσει άτομα από τα ελληνικά ερευνητικά Ιδρύματα, αλλά και από τα ερευνητικά Ιδρύματα του εξωτερικού, τόσο από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου όσο και εκτός από αυτή. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει το 2019 και θα χορηγήσει υποτροφίες στους φοιτητές. Το σημαντικό που θα συμβεί θα είναι πως θα κεφαλαιοποιήσουμε το υψηλό ερευνητικό και διδακτικό προφίλ των Ιδρυμάτων της χώρας, με τον υψηλού επιπέδου εξοπλισμό που υπάρχει, ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο νησί. Κεφαλαιοποιώντας το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό προφίλ των διδασκόντων στο προτεινόμενο πρόγραμμα, καθώς και την υψηλού επιπέδου υλικοτεχνική υποδομή, φιλοδοξία μας είναι να αντιστρέψουμε την επικρατούσα τάση για brain drain, μετατρέποντας την εξαγωγή των εγκεφάλων σε ανάπτυξη γνώσης και καινοτομίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης

Αναφορά για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βιοϊατρική Μηχανική» έκανε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Αναφορικά με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Βιοϊατρική Μηχανική” (Biomedical Engineering), σας γνωρίζω τα εξής:

Η Ιατρική Σχολή, τα Τμήματα Βιολογίας και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θα συνδιοργανώσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοϊατρική Μηχανική (Biomedical Engineering).

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης σε αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας και του εξωτερικού, με στόχο την κατανόηση και εμβάθυνση των βασικών αρχών και μεθόδων της Βιοϊατρικής Μηχανικής.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος αναμένεται να ενισχύσουν τον εθνικό και τον διεθνή ερευνητικό ιστό μέσω της διεξαγωγής βασικής και εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας, να εργαστούν σε εταιρείες ανάπτυξης και διάθεσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες σε αντικείμενα της Βιοϊατρικής Μηχανικής, τόσο σε επίπεδο μεγάλων εταιρειών όσο και σε επίπεδο νεοφυών επιχειρήσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια