Κρήτη

Στη Χάρη της Αγίας Μαρίνας - Η ξακουστή ιστορία του φιδιού

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πλήθος πιστών συρρέει στο ξακουστό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη του δήμου Μινώα Πεδιάδος, ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας.

Με κατάνυξη και σεβασμό εκατοντάδες πιστοί απ' όλη την Κρήτη φτάνουν με κάθε μέσο - ακόμα και με τα πόδια - στη Χάρη της για να ανάψουν ένα κερί, να ασπαστούν την εικόνα της και να ζητήσουν ευλαβικά τη θαυματουργή βοήθειά της.

Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκονται στο ναό.

Η ξακουστή ιστορία με το φίδι στο μπουκάλι

Κοσμοσυρροή υπήρχε χθες και στον παλιό μικρό ναό της μονής, όπου βρίσκεται η εφέστιος εικόνα της Αγίας. Οι πιστοί με ευλάβεια και κατάνυξη προσκυνούσαν τη Χάρη της, με τους πολύ νεότερους να περιεργάζονται το σκοτωμένο φίδι που φυλάσσεται σε μπουκάλι τοποθετημένο δίπλα από την εικόνα.

«Πρόκειται για μια πολύ παλιά ιστορία», είπε ο εφημέριος της Ιεράς Μονής, πατήρ Κορνήλιος. «Μια τσιγγάνα ήρθε στο ναό, που φαινόταν έγκυος, αλλά ήταν υπό την επήρεια ακαθάρτων πνευμάτων. Ήρθε για να βρει την υγεία της. Καθώς προσευχόταν οι ιερείς τής διάβαζαν κάποιες ευχές. Βγήκε τότε ένα φίδι από μέσα της και σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος μπήκε στο μπουκάλι όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα».

Χιλιάδες και φέτος οι πιστοί στο θρησκευτικό γεγονός 

Μικροί και μεγάλοι γονυπετείς σχηματίζουν ουρές στο δρόμο με στόχο να φτάσουν στα σκαλιά της εκκλησίας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην θαυματουργή Αγία Μαρίνα, που τα θαύματά της είναι γνωστά εντός και εκτός συνόρων.

Πολλοί είναι και εκείνοι που περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο μοναστήρι και να παρακαλέσουν ή να ευχαριστήσουν για κάποιο αίτημα που έχει εκπληρωθεί, τη χάρη της θαυματουργής Αγίας Μαρίνας.

Η ιερά πανήγυρις, αποτελεί θρησκευτικό γεγονός ευρείας κλίμακας και προσελκύει περισσότερους από 100.000 πιστούς, τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ιστορία της Μονής

Η ιστορία της Ιεράς Μονής ξεκινά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Στην τοποθεσία όπου βρίσκεται ο μικρός ναός της μονής υπήρχε αγίασμα. Από αυτό ήπιε τότε κάτοικος της περιοχής Θραψανού. Επρόκειτο για τον Ιωάννη Καπαρουνάκη, ο οποίος περνούσε για το χωριό του και σταμάτησε στο σημείο για να δροσιστεί, διότι δεν ένιωθε καλά. Αμέσως εξαφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ στο σημείο βρήκε και μια μικρή εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Τότε ζήτησε από τον Τούρκο διοικητή να του επιτρέψει να χτίσει ένα μικρό ναό, πράγμα όμως που δεν κατέστη δυνατό. Όταν αργότερα άρχισαν να αρρωσταίνουν τα παιδιά του Τούρκου και να πεθαίνουν, μόνο τότε ο Τούρκος φώναξε τον Ιωάννη Καπαρουνάκη - που είναι και ο κτήτορ της μονής - λέγοντάς του ότι θα γίνει πράξη το ζήτημα που του είχε θέσει.

«Η ευσέβεια των χριστιανών και η αγάπη τους για την Αγία Μαρίνα δημιούργησε αυτό το προσκύνημα, στο οποίο κάθε χρόνο προστίθεται όλο και περισσότερος κόσμος. Όχι μόνο την περίοδο της πανυγύρεως, αλλά όλο το χρόνο επισκέπτεται ο κόσμος το γυναικείο μοναστήρι, που σήμερα έχει δύο μοναχές. Προσκυνητές έρχονται από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, προκειμένου να ανάψουν το κερί τους στη Χάρη της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της μονής πατήρ Στυλιανός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια