Έρχεται επενδυτικός «γάμος» στην Κρήτη

Κρήτη
Έρχεται επενδυτικός «γάμος» στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τα καλά έρχεται να ανακατέψει την... τράπουλα στον επιχειρηματικό και δη τουριστικό χώρο της Κρήτης, αλλά και συνολικά της χώρας ένας επενδυτικός “γάμος” μεταξύ δύο κρητικών οικογενειών, που βρίσκεται πλέον προ των πυλών...

Ο λόγος για το deal της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας της οικογένειας Σμπώκου, στην οποία ανήκουν μια σειρά από ξενοδοχειακές μονάδες ανά την Κρήτη, από τον όμιλο της οικογένειας Βασιλάκη.

Ειδικότερα, μιλάμε για τη συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας “Γκολφ Ρεζιντένσις Α.Ε.” (συμφερόντων της οικογένειας Σμπώκου) από την “EVERGOLF Τουριστικές Επενδύσεις Α.Ε.” (συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη).

Ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το “πράσινο φως” για να προχωρήσει η συμφωνία ανάμεσα στις δύο ισχυρές κρητικές οικογένειες. Συμφωνία μέσω της οποίας ο Όμιλος Βασιλάκη, μετά τον χώρο των αερομεταφορών, όπου δεσπόζει με την Aegean, και τον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων, κάνει δυναμικό... “μπάσιμο” πλέον και στον ξενοδοχειακό χάρτη. Μια κίνηση, αν μη τι άλλο, που βάζει νέα δεδομένα στο “παζλ” του ξενοδοχειακού τομέα και θα μελετηθεί σίγουρα από τους τουριστικούς-ξενοδοχειακούς παράγοντες όχι μόνο εδώ στο νησί μας, αλλά συνολικά στη χώρα.

Η κυοφορούμενη επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ των Ομίλων Βασιλάκη και Σμπώκου βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, στο επίκεντρο των κεντρικών μέσων ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για μια συμφωνία που σηματοδοτεί την ταχεία ανασύνθεση του επιχειρηματικού σκηνικού στον χώρο του ελληνικού τουρισμού...

«Το νέο deal οδηγεί στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Ομίλου Βασιλάκη όχι μόνο στον χώρο του τουρισμού, αλλά στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό καθώς εξελίσσεται σε έναν πολυσχιδή όμιλο, ο οποίος, πέραν της ηγετικής του θέσης στον χώρο της εμπορίας και ενοικίασης αυτοκινήτων (μέσω της Autohellas ΟΤΟΕΛ +1,75%/Hertz) και των αερομεταφορών (Aegean Airlines), αποκτά και ξενοδοχειακό βραχίονα.

Μέσω της συμφωνίας, ο Όμιλος Βασιλάκη αποκτά τον έλεγχο της εταιρείας “Γκολφ Ρεζιντένσις Α.Ε.”, στην οποία ανήκει το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της οικογένειας Σμπώκου, που βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων “Blue Palace” (Ελούντα) και “Cretan Malia Park” (Μάλια), τη μονάδα τεσσάρων αστέρων “Agapi Beach” (Αμμουδάρα Ηρακλείου) καθώς και το “Koutouloufari Village Holiday Club” (στο χωριό Κουτουλουφάρι) και το “Village Heights Golf Resort” (δίπλα στο Crete Golf Club)», αναφέρει χαρακτηριστικά το euro2day.gr, και σημειώνει: «Η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάνει λόγο για συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου της εταιρείας “Γκολφ Ρεζιντένσις Α.Ε.” από την εταιρεία “EVERGOLF Τουριστικές Επενδύσεις Α.Ε.” και τις παραμένουσες μετόχους».

Το “κλειδί” για το deal

Ο Όμιλος Βασιλάκη φέρεται να αποκτά το 70% της ξενοδοχειακής εταιρείας του Ομίλου Σμπώκου. Πληροφορίες, ωστόσο, έφεραν ως πιθανότερο σενάριο να παραμείνει, τελικά, στην εταιρεία μόνο μία από τις σημερινές μετόχους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, “κλειδί” για την ολοκλήρωση του deal ήταν η εξασφάλιση της αναχρηματοδότησης δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, ύψους 80 εκατ. ευρώ».

Σε πρώτο επίπεδο, η συμφωνία δημιουργεί ευρύ πεδίο συνεργειών των δύο εταιρειών, με συνδετικό κρίκο το γκολφ και την προσέλκυση πελατών υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Ο επιχειρηματικός “γάμος”, ωστόσο, επί κρητικού εδάφους σηματοδοτεί, επί της ουσίας, την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των ομίλων Βασιλάκη και Κωνσταντακόπουλου, αλλά και τη στρατηγική συμπόρευση του Ευτύχιου Βασιλάκη και του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δημοσίευμα, «η εξαγορά της ξενοδοχειακής εταιρείας της οικογένειας Σμπώκου από την Evergolf του Ομίλου Βασιλάκη συνιστά το τρίτο σημείο επιχειρηματικής σύνδεσης των ομίλων Βασιλάκη και Κωνσταντακόπουλου. Κι αυτό καθώς η σύζυγος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου (“Costa Navarino”, “Hilton” Αθηνών) φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η μέτοχος που θα παραμείνει στην εταιρεία “Γκολφ Ρεζιντένσις Α.Ε.” ως συνέταιρος της Evergolf.

Ευτύχιος Βασιλάκης και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ωστόσο, είναι από καιρό “συμπαίκτες” σε επενδυτικά project σε γη και... αέρα, επιβεβαιώνοντας και τις άριστες οικογενειακές τους σχέσεις. Οι δύο επιχειρηματίες συνταξιδεύουν στην Aegean Airlines, όπου ο Ευτ. Βασιλάκης ελέγχει άμεσα ή έμμεσα συνολικό ποσοστό 36,64%, ενώ ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος κατέχει ποσοστό 6,39%.

Οι δυο τους ελέγχουν από κοινού την εταιρεία “Sportsland Εγκαταστάσεις Σπορ Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.”... Πρόκειται για εταιρεία που έχει συγκεντρώσει μεγάλες εκτάσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της Τανάγρας, και στην οποία σχεδιάζονται να υλοποιηθούν σύνθετες επενδύσεις, που θα συνδυάζουν αθλητικές και δραστηριότητες αναψυχής, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο πόλο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Υπενθυμίζεται πως δυνατότητα κατασκευής παραθεριστικών κατοικιών υπάρχει τόσο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας “Κρητικά Γκολφ Α.Ε.” όσο και στην εν λόγω έκταση που κατέχει ήδη η Sportsland.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News