katedafisi
Φωτογραφία αρχείου

300 κτίσματα στη λίστα για… κατεδάφιση

Κρήτη
300 κτίσματα στη λίστα για… κατεδάφιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βασιλεύει» η αυθαιρεσία στην Κρήτη

Κρήτη, όπως λέμε “βασίλειο”... αυθαιρεσιών! Ως περιοχή χαρακτηριστικό δείγμα... της γενικής αυθαιρεσίας που διακρίνει την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα σκιαγραφούν την Κρήτη τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στο ότι την ίδια στιγμή που τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων μαζεύονται στοίβες στις αρμόδιες Αρχές, στην πράξη οι κατεδαφίσεις γίνονται με το... “σταγονόμετρο”. Ή, για να αποδοθεί με τη γλώσσα των αριθμών, ετησίως δε γίνονται πάνω από 10 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλο το νησί, παρόλο που αυτή τη στιγμή στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπάρχει λίστα με 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία είναι τελεσίδικα, αφορούν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και θα εκτελεστούν κατά προτεραιότητα.

Αφορμή για να ξεδιπλωθεί το όλο σκηνικό αποτέλεσε συγκεκριμένη καταγγελία από τον νομό Λασιθίου, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να δηλώνει ότι έχει σταματήσει να κατεδαφίζει πολεοδομικά αυθαίρετα από το 2015, ενώ ελάχιστες είναι οι κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλούς.

Ως αιτία του πολύ περιορισμένου αριθμού των κατεδαφίσεων δίνεται η έλλειψη σχετικών πόρων και προσωπικού. Για τα κεντρικά Μέσα βεβαίως αυτό θεωρείται συχνά ως προπέτασμα καπνού πίσω από την απροθυμία των αρμοδίων να δημιουργήσουν “όχληση” σε επιχειρηματικά συμφέροντα και σε τοπικές κοινωνίες...

Αυτό επισημαίνει σε σχετικό αποκαλυπτικό δημοσιεύματά της η “Καθημερινή”, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση, την οποία δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη, ξεκινά από το χωριό Φουρνί Λασιθίου. Ένας πολίτης ζήτησε την παρέμβαση του Συνηγόρου, καθώς δεν εκτελούταν η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών ταβέρνας που είχαν “καταλάβει” κοινόχρηστο χώρο του χωριού από το 2012. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ανεξάρτητης Αρχής, “η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικαλέστηκε αδυναμία άσκησης των αρμοδιοτήτων για όλες τις περιπτώσεις πολεοδομικών αυθαιρέτων στην Κρήτη, ενώ και οι υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου απάντησαν προφορικά ότι δεν μπορούσαν να προβούν στην κατεδάφιση”.

Τελικώς, ο ιδιοκτήτης της κατασκευής δέχτηκε να την απομακρύνει ιδίοις εξόδοις και η υπόθεση έληξε εκεί. Το ζήτημα όμως παραμένει: “Από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, η πλειονότητα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δηλώνει αδυναμία να κατεδαφίσει αυθαίρετα για διάφορους λόγους”, λέει ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Ιωάννης Σαγιάς. “Οι λόγοι που τίθενται είναι κάθε φορά διαφορετικοί: έλλειψη πόρων, έλλειψη μηχανημάτων, αδυναμία επίσκεψης της περιοχής, έλλειψη προσωπικού. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν τις δικές τους προτεραιότητες στις κατεδαφίσεις. Εμείς από την πλευρά μας πιέζουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει καθαίρεση των αυθαιρεσιών”».

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης

Το ζήτημα, πάντως, στην Κρήτη παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης:

Όσον αφορά τα αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς, εκκρεμεί η κατεδάφιση 138 αυθαιρέτων στο Λασίθι, 84 στο Ηράκλειο, 80 στα Χανιά και 14 στο Ρέθυμνο. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Όσον αφορά στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, εκκρεμεί η κατεδάφιση 85 αυθαιρέτων στα Χανιά, 61 στο Ρέθυμνο, 58 στο Ηράκλειο και 2 στο Λασίθι. Δεν έχει γίνει κατεδάφιση από το 2015.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, πρόσφατα, μέσω της δημιουργίας μητρώου με τις ενδιαφερόμενες εργοληπτικές επιχειρήσεις, υπάρχει η ελπίδα ότι οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν και πάλι.

Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, η αδυναμία των διοικήσεων να κατεδαφίσουν κρύβει... την απροθυμία των υπηρεσιακών ή των πολιτικών τους προϊσταμένων. Στην Κρήτη χαρακτηριστικότερη όλων είναι κατεδάφιση αυθαιρέτων ξενοδοχειακής επιχείρησης που σταμάτησε τον Μάρτιο 2013 με παρέμβαση της τότε υπουργού Τουρισμού, με τη δικαιολογία ότι... θα έβλαπτε την τουριστική εικόνα της Κρήτης.

300 κτίσματα στη λίστα

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι στη λίστα που υπάρχει στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και η οποία ελέγχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν καταχωριστεί 300 κτίσματα, τα οποία θα κατεδαφιστούν με προτεραιότητα, επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Κριτηρίων, εν προκειμένω, που αφορούν τα εξής:

1) Την παλαιότητα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Η κατεδάφιση των “Bamboo” και “Salavantes” εκκρεμούσε από το 2008, για τα οποία είχε εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

2) Την έκταση, πόσο μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν τα κτίσματα.

3) Την περιοχή που ανήκουν. Κάποιες περιοχές είναι προστατεύομενες και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

4) Την ύπαρξη ή μη εισαγγελικών παρεμβάσεων. Αν έχουν γίνει καταγγελίες και έχει επέμβει ο εισαγγελέας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News