Κρήτη

Στο… κόκκινο ο υδράργυρος: Που θα «χτυπήσει» 40άρια;

Καλοκαιρινός αναμένεται ο καιρός σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και στην Κρήτη

Και αν ο Ιούνιος ήταν άστατος φέρνοντας βροχές στην Κρήτη και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, ο Ιούλιος φαίνεται να συνεχίζει δυναμικά. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θερμή εισβολή αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με τον υδράργυρο να φτάνει στο “κόκκινο” σε πολλές περιοχές της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, με άνοδο της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει η εβδομάδα σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου το θερμόμετρο θα “αγγίξει” τους 36 έως 37°C, με εξαίρεση αύριο Τρίτη, όπου οι θερμότερες αέριες μάζες θα ανεβάσουν περαιτέρω τον υδράργυρο.

Καλοκαιρινός αναμένεται ο καιρός σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και στην Κρήτη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους με μέγιστη θερμοκρασία να προβλέπεται ότι θα σημειωθεί στη διάρκεια της εβδομάδας και συγκεκριμένα από αύριο Τρίτη έως και την Παρασκευή στην Ιεράπετρα, όπου το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Στο Τυμπάκι αναμένεται μεθαύριο Τετάρτη το θερμόμετρο να σκαρφαλώσει τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Σητεία αύριο Τρίτη τους 34 βαθμούς.

Στο Ρέθυμνο η μέγιστη θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται να καταγραφεί αύριο Τρίτη στους 32 βαθμούς Κελσίου, καθώς και στο Ηράκλειο την ίδια μέρα στους 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Χανιά ο υδράργυρος αύριο δε θα ξεπεράσει και εκεί τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Τρίτη η πιο θερμή μέρα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι πολύ θερμές αέριες μάζες, που τις τελευταίες ημέρες επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Αφρικής αλλά και της δυτικής Μεσογείου, θα έχουν την τάση να κινηθούν ανατολικότερα, και έτσι αύριο Τρίτη θα καλύψουν και τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου). Όμως, στις ευπαθείς περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38-39°C και πιθανότατα τοπικά και να τους ξεπεράσει, καταγράφοντας τα θερμόμετρα ακόμη και τους 40°C υπό σκιά.

Δε θα έχουμε κύμα καύσωνα διότι δεν ικανοποιούνται συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί, πρώτον, κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και απογεύματος της Τρίτης θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές (κυρίως ορεινές και ημιορεινές) της βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να δροσίσει σε αυτά τα τμήματα και, δεύτερον, αυτή η θερμή εισβολή θα έχει διάρκεια μόνο μία ημέρα, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να κουράσει τους κατοίκους των περιοχών που θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Πού θα χτυπήσει 40άρια;

Στην πεδινή Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά (πεδινή Φθιώτιδα, κάμπος Βοιωτίας, πιθανότατα και τοπικά στην Αττική), στην κεντρική πεδινή Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο (κάμπος Αργολίδας, Κορινθία, κάμπος Λακωνίας και ενδεχομένως και στην ανατολική Αρκαδία) θα υπάρξουν περιοχές που η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μεσημεριού αύριο Τρίτη θα αγγίξει τους 38-39°C και πιθανότατα τους 40°C.

Πτώση της θερμοκρασίας

Σταδιακά από μεθαύριο Τετάρτη θα υποχωρήσει ο υδράργυρος διότι θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες από μεθαύριο Τετάρτη έως και την ερχόμενη Παρασκευή, ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, δε θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τους 35-36°C.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια