Κρήτη

Δέσμευση από κυβέρνηση για τα πανωτόκια των αγροτών

Μια σημαντική δήλωση, που ωστόσο έρχεται να δημιουργήσει νέα ερωτηματικά στην όλη υπόθεση, έκανε στον “ΑγρόΤυπο” και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μπίκα ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, τονίζοντας πως στη νέα ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων των αγροτών εντάσσονται όλα τα παλιά χρέη προς την πρώην ΑΤΕ, χωρίς να εξαιρείται η κατηγορία της Εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Όμως, ο κ. Κουρμούσης επικαλείται τον νόμο του 2017 και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: αφού υπήρχε αυτός ο νόμος, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει “περπατήσει”; Και ταυτόχρονα, γιατί δεν είναι γνωστός στον αγροτικό κόσμο ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα; Εδώ όμως δημιουργείται και ένα επιπλέον ερώτημα: Γιατί ο κ. Κουρμούσης επικαλείται τον νόμο του 2017 και όχι την ισχύουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης, που θα έπρεπε να ήταν πιο ξεκάθαρο ως προς τα παλιά αγροτικά χρέη;

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου φιλοξενούσε τις δηλώσεις του προέδρου της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη, ο οποίος κατά τις επαφές του στην Αθήνα είχε λάβει απάντηση από τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, ότι τα χρέη με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου δε θα συμπεριληφθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά για τη ρύθμισή τους θα ψηφιστεί άλλος νόμος, που θα αναφέρεται στο υπουργείο των Οικονομικών, όπου και έχουν μεταφερθεί τα εν λόγω χρέη.

«Εντός ρύθμισης», λέει ο κ. Κουρμούσης

Με βάση λοιπόν το δικό μας δημοσίευμα, ο “ΑγρόΤυπος” έθεσε το θέμα στον κ. Κουρμούση.

«Μόνο την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που υποδέχεται αιτήματα αγροτών για ρύθμιση ή συμβιβασμό “κόκκινων” δανείων, είχαν υποβληθεί 327 αιτήσεις». Αυτό έκανε γνωστό ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι σε αυτήν μπορούν να ενταχτούν για τα δάνειά τους και «οι κτηνοτρόφοι και οι χοιροτρόφοι, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν χορηγήσεις με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι καλός και σαφώς καλύτερος από τον ρυθμό που υποβάλλονταν οι αιτήσεις όταν και άνοιξε η πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τον περασμένο Αύγουστο».

Παράλληλα, ο κ. Κουρμούσης ξεκαθάρισε ότι «στον εξωδικαστικό μηχανισμό εδώ και ένα χρόνο μάλιστα μπορούν να ενταχτούν όλες οι κατηγορίες κτηνοτρόφων, όπως οι χοιροτρόφοι για παράδειγμα, καθώς επίσης και όσοι παραγωγοί έχουν δάνεια με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου».

Μάλιστα, εξήγησε ότι αυτό προβλέπεται στον Νόμο 4469/2017, που παρέχει:
- δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση Δημοσίου: άρθρο 9, παράγραφος 7,
- δυνατότητα ρύθμισης δανείων σε κλειστές τράπεζες-εκκαθαριστή: άρθρο 1, παράγραφος 2, εδάφιο δ,
- προστασία εγγυητών από πιστωτές κατόπιν της ρύθμισης δανείων: άρθρο 9, παράγραφος 5.

«Ας μη βιαζόμαστε»

Με αφορμή τις διαβεβαιώσεις Κουρμούση, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης απαντά ότι δε θα πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα και όλα αυτά θα φανούν στην πράξη μέσα από τις αιτήσεις που έχουν αρχίσει και κατατίθενται προς την ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία και θα μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Γιατί ο κ. Κουρμούσης επικαλείται τον νόμο του 2017 και όχι τη σημερινή ρύθμιση; Είναι ένα ερώτημα», λέει ο κ. Ιερωνυμάκης και προσθέτει ότι «μπορεί το 2017 να είχαμε αυτόν τον νόμο, αλλά αυτός ο νόμος δεν έχει “περπατήσει” μέχρι σήμερα. Και αυτός ήταν ο λόγος που σήμερα έχουμε αυτή τη νέα ρύθμιση. Από ’κει και πέρα, εμείς καλούμε την κυβέρνηση να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς γίνεται και όχι να αφήσει το “παιχνίδι” στον εκκαθαριστή σε ό,τι αφορά την πρώην ΑΤΕ»...

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης φέρνει ως παράδειγμα εμποδίων που μπαίνουν από τον περυσινό νόμο, ότι για να ενταχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έπρεπε να έχει εμφανίσει κατά την τελευταία τριετία κερδοφόρα αποτελέσματα της επιχείρησής του.

«Μα, αν υπάρχουν τέτοιοι δανειολήπτες, τότε μιλάμε για επαγγελματίες κακοπληρωτές. Και δεν μπορούμε να θεωρούμε ως τέτοιους τους αγρότες. Και ούτε τους άλλους επαγγελματίες που έλαβαν σε προηγούμενες εποχές δάνεια με διαφορετικές συνθήκες και δεν ευθύνονται οι ίδιοι που στη συνέχεια δεν μπορούσαν να πληρώσουν»...

Τέλος, υπενθυμίζει τα περίφημα θαλασσοδάνεια και καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τέτοια που δε θα αδικούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, για να ωφεληθούν όσοι πήραν χρήματα και τα έβγαλαν στο εξωτερικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα υπάρχει η δέσμευση ότι θα εφαρμοστεί το άρθρο 39 του νόμου του 2004 για τα πανωτόκια, που για τους αγροτοκτηνοτρόφους προβλέπει την πληρωμή μέχρι του διπλάσιου τού αρχικού κεφαλαίου που είχαν λάβει, και είχαν εξαιρεθεί από τη ρύθμιση εκείνη οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί και τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια