Χαμηλή ανεργία στην Κρήτη τον Απρίλιο

Κρήτη
Χαμηλή ανεργία στην Κρήτη τον Απρίλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις στο 11,6% εμφανίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή την ανεργία στην Κρήτη για τον μήνα Απρίλιο, ενώ πανελλαδικά εμφανίζει την ανεργία στο 20,2%, έναντι 20,1% του Μαρτίου και μειωμένη κατά 1,5% σε σχέση με το ποσοστό του Απριλίου του 2017.

Μπορεί, δηλαδή, να έχουμε μεθόδους όπως την “εκ περιτροπής εργασία”, τη “μειωμένη απασχόληση” και όλων των ειδών της ελαστικής μορφής εργασίας να εφαρμόζονται “στο πετσί” του ελληνικού λαού, όμως η ανεργία επιμένει πάνω από το 20%, με οριακή αύξηση μάλιστα σε σχέση με τον Μάρτιο!

Μπορεί ο αριθμός των ανέργων να μειώθηκε κατά 7.698 άτομα, εντούτοις υπήρξε σημαντική αύξηση (45.134 άτομα) στον αριθμό των μη οικονομικά ενεργών, των ατόμων δηλαδή που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία.

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας (24,7%) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (16,5%).

Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15-24 ετών (42,3%) και 24-34 ετών (25,4%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35-44 ετών (18,4%), 45-54 ετών (16,7%) και 65-74 ετών (11,0%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος-Δυτική Μακεδονία (25,5%), η Αττική (21,1%) και η Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα-Ιόνιοι Νήσοι (20,3%). Ακολουθούν η Μακεδονία-Θράκη (20%), το Αιγαίο (19,5%), η Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα (18,6%) και η Κρήτη (11,6%).

«Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα»

Και βέβαια, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, στην Κρήτη το χαμηλό αυτό ποσοστό έχει να κάνει περισσότερο με τον τομέα του τουρισμού, γεγονός για το οποίο η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε σχετικά στον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη, καταγράφοντας την ακόλουθη άποψη: «Σίγουρα θα υπάρχει μια μείωση ανεργίας λόγω τουρισμού. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Από ’κει και μετά, όμως, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει, όταν βγάζουν τα ποσοστά της ανεργίας με τον τρόπο που τα βγάζουν»...

Όπως εξηγεί ο Νίκος Κοκολάκης, «κάποιοι εργαζόμενοι που εργάζονται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ή πολλές φορές και κάποιες ώρες τη βδομάδα, αυτοί δε λέγονται άνεργοι. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι εμείς δεν αμφισβητούμε τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αλλά δεν είναι η πραγματική ανεργία αυτή. Η πραγματική ανεργία κατά τη δική μας άποψη είναι σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη.

«Σίγουρα, πάντως, υπάρχει μείωση λόγω τουρισμού. Δεν το αμφισβητώ αυτό. Τα ποσοστά όμως αυτά τα αμφισβητούμε γιατί η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπολογίζει την ανεργία με τη λογική ότι και μία μέρα κάποιος να δουλέψει, δεν τον κατατάσσει στις λίστες των ανέργων»...

Και στο σημείο αυτό, εξάλλου, ο Νίκος Κοκολάκης λέει στην εφημερίδα μας ότι «λόγω των μνημονίων, από την άλλη, οι μισθοί έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Κι εμάς θέση και άποψή μας είναι ότι πρέπει να γίνουν άμεσα υποχρεωτικές οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να υπάρχει επεκτασιμότητα. Να υπάρχει ευνοϊκότερος όρος στη σύναψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να καταργηθούν όλες αυτές οι ψευτοενώσεις προσώπων στον χώρο της εργοδοσίας, αλλά και να γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Πραγματικά», όπως τονίζει ο κ. Κοκολάκης, «να μπορέσει ο εργαζόμενος να σταθεί στα πόδια του. Και θέλουμε πραγματική απασχόληση και όχι ψευτοαπασχόληση».

Καταλήγοντας, σχολιάζει και ο ίδιος, ως απόδειξη της γενικότερης κατάστασης που ισχύει στον τομέα της εργασίας, το γεγονός ότι, παρά τον τουρισμό και παρά τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που έχουν τεθεί σε πλήρη ισχύ σήμερα, παραμένει αυξημένη η ανεργία στη χώρα μας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ακόμα και με βάση τα ποσοστά που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. με τον προαναφερθέντα τρόπο που τα υπολογίζει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News