Τελεσίγραφο σε Δήμους της Κρήτης: «Θα είστε υπόλογοι απέναντι στους πολίτες»

Κρήτη
Τελεσίγραφο σε Δήμους της Κρήτης: «Θα είστε υπόλογοι απέναντι στους πολίτες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκληρή επιστολή του υπ. Περιβάλλοντος προς τους ασυνεπείς Δήμους για τους δασικούς χάρτες.

«Τα ψέματα και η ανοχή τελείωσαν... Ο χρόνος τελείωσε. Θα είστε υπόλογοι απέναντι στους πολίτες», διαμηνύει η κυβέρνηση προς τους 76 Δήμους της χώρας (ανάμεσά τους και 16 Δήμοι της Κρήτης), οι οποίοι έχουν αποδειχτεί ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους για τους δασικούς χάρτες.

Από τους 76 μάλιστα Δήμους της χώρας που είναι στη “μαύρη” λίστα του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος, οι 45 δεν έχουν κάνει τίποτε, σφυρίζοντας τελείως αδιάφορα στα καλέσματα του ΥΠ.ΕΝ., οι 16 έχουν εκδηλώσει θεωρητικά το ενδιαφέρον τους με την επανεργοποίηση των σχετικών κωδικών αλλά από εκεί και πέρα ουδέν, ενώ 15 Δήμοι πανελλαδικά έχουν υλοποιήσει κάποιο μέρος των υποχρεώσεών τους σε σχέση με τους δασικούς χάρτες.

Στην πρώτη “μαύρη” λίστα των 45 Δήμων οι οποίοι δεν έχουν κάνει καμία απολύτως κίνηση, δηλαδή δεν έχουν ζητήσει από το Ελληνικό Κτηματολόγιο την εκ νέου ενεργοποίηση των κωδικών τους, συγκαταλέγονται 12 Δήμοι της Κρήτης, και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αγίου Βασιλείου, Ανωγείων, Βιάννου, Γόρτυνας, Ιεράπετρας, Μινώα Πεδιάδος, Μυλοποτάμου, Οροπεδίου Λασιθίου, Ρεθύμνου, Σητείας, Σφακίων και Φαιστού.

Στη δεύτερη λίστα, των 16 Δήμων πανελλαδικά οι οποίοι σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΝ. έχουν ζητήσει επανέκδοση ή εκ νέου ενεργοποίηση των κωδικών τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καλύψει έστω και μέρος των υποχρεώσεών τους, φιγουράρουν 4 Δήμοι της Κρήτης, και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου και Μαλεβιζίου.

Στην τρίτη κατηγορία, των 15 Δήμων πανελλαδικά οι οποίοι κατά το υπουργείο έχουν καλύψει μέρος μόνο των υποχρεώσεών τους και το Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους, δεν υπάρχει κάποιος ΟΤΑ από την Κρήτη.

Οι ασυνεπείς Δήμοι εδώ στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, έχουν τελευταίο περιθώριο να οριοθετήσουν τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις μέχρι τη Δευτέρα που έρχεται!

Για του λόγου το αληθές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως δε θα δοθεί άλλη πίστωση χρόνου, «τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 ολοκληρώνεται η θεσμοθετημένη διαδικασία κατά την οποία 76 Δήμοι της χώρας έχουν την τελευταία ευκαιρία για να οριοθετήσουν τα περιγράμματα των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στα υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου για τους δασικούς χάρτες.

Το ΥΠ.ΕΝ., μετά την τελευταία παράταση που είχε δώσει με τον Ν. 4546/2018, παρείχε ουσιαστική βοήθεια στους Δήμους που είχαν την παραπάνω εκκρεμότητα:

• Διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στο ΥΠ.ΕΝ., παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, στις 7 Ιουνίου 2018, με προσωπική πρόσκληση προς τους 82 δημάρχους, για την τεχνική καθοδήγηση των υπηρεσιών των Δήμων στο πώς θα γίνει η οριοθέτηση, όπου και δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των παρευρισκόμενων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.ΕΝ.

• Έθεσε στη διάθεση των Δήμων το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.ΕΝ. για βοήθεια και εξυπηρέτηση των υπηρεσιών δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών τους στην εκτέλεση του έργου.

• Απέστειλε υποστηρικτικό υλικό του Ελληνικού Κτηματολογίου στους ενδιαφερόμενους Δήμους για την υποβοήθηση της διαδικασίας.

Η συμμετοχή των Δήμων στην ενημερωτική ημερίδα ήταν πολύ χαμηλή, κάτι που αντανακλάται και στη χαμηλή αξιοποίηση της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των ορίων. Σήμερα, λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση (σ.σ. την ερχόμενη Δευτέρα) της διαδικασίας, υπάρχουν πολλοί Δήμοι που είτε δεν έχουν οριοθετήσει τα οικιστικά περιγράμματα, είτε συνεχίζουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερες ελλείψεις. Κι αυτό παρά το ότι έχει ανακοινωθεί επανειλημμένως ότι δε θα υπάρξει άλλη παράταση, αφού ήδη η διαδικασία ήταν ανοιχτή για 2 χρόνια για τις οικιστικές πυκνώσεις και 8 χρόνια για τα όρια οικισμών».

«Δε θα δοθεί άλλη παράταση»

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, αναφέρθηκε και στα παραπάνω: «Δεν είναι δυνατό να δώσουμε άλλη παράταση στους Δήμους. Θέλουμε να προχωρήσουμε τους δασικούς χάρτες, θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον νόμο των οικιστικών πυκνώσεων, αλλά η κωλυσιεργία των Δήμων μας καθυστερεί, παρά το ότι υπήρξε συμφωνία με την ΚΕΔΕ για τη συμβολή των Δήμων. Από εδώ και πέρα, υπόλογοι στους πολίτες τους θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι δήμαρχοι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News