Κρήτη

Επιφυλακτικότητα στην αγορά για την «e-ΥΜΣ»

Άγνωστο αν περιορίζει τη γραφειοκρατία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Εξαγγέλθηκε και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε. Φοροεισπρακτική μοιάζει να είναι η εφαρμογή της κι όχι ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις, λένε έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες.

22 Ιουλίου ενεργοποιείται η πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ), όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός  Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης. 

Το νέο ψηφιακό εργαλείο εξ αποστάσεως σύστασης εταιριών απλοποιεί, επεκτείνει κι επιταχύνει τις διαδικασίες μέσω των υφιστάμενων Υπηρεσιών Μιας Στάσης, με στόχο να καταστήσει φιλικότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Επιφυλακτικότητα στην αγορά.
«Έχει εξαγγελθεί κι άλλη φορά. Το ζητούμενο δεν είναι η πλατφόρμα αλλά η συνεργασία του συνόλου των υπηρεσιών που θα εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια και βέβαια κατ επέκταση η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων η θέση του προέδρου της ΟΕΣΚ και ΕΣΗ Μανόλη Κουμαντάκη, στον 98,4.

«Περισσότερο φοροεισπρακτικό φαίνεται να είναι το όλο σύστημα παρά λειτουργικό , καθώς η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών στην αδειοδότηση μίας επιχείρησης δεν έχει αποφευχθεί» η θέση του προέδρου της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπη Λεκάκη.

Όπως ανακοινώθηκε: «Η διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα έχει προχωρήσει σημαντικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΓΕΜΗ και του συνόλου των υπηρεσιών που αφορούν τις σχέσεις των εταιριών με το Δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων» δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Σημειώνεται ότι για όσους επιλέξουν την e-ΥΜΣ, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της, η σύσταση επιχείρησης θα είναι εντελώς δωρεάν, ενώ στην συνέχεια το κόστος θα ανέρχεται στο 30% του κόστους σύστασης μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, με αυτοπρόσωπη δηλαδή παρουσία.

Στις καινοτομίες της e-ΥΜΣ εντάσσεται η απόδοση κλειδάριθμου TAXISNET κατά τη στιγμή της σύστασης, μέσω διαδικασίας που γίνεται χωρίς μεσολάβηση της ΥΜΣ για λόγους εξασφάλισης του απορρήτου. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα απαιτείται να απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ μετά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Επίσης, θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση του ΕΦΚΑ για θέματα εγγραφής στο οικείο ασφαλιστικό ταμείο.

«Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί παράδειγμα πλήρους ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων από τη Δημόσια Διοίκηση. Από τον σχεδιασμό μέχρι και την υλοποίησή του ο ρόλος των δημόσιων υπηρεσιών ήταν κομβικός. Για αυτό και τα

αποτελέσματα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική μείωσης των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα» είπε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης.

Σχόλια