default-image

Κινδυνεύουν με «λουκέτο» 7 δομές ΑμεΑ στην Κρήτη

Κρήτη
Κινδυνεύουν με «λουκέτο» 7 δομές ΑμεΑ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με "λουκέτο" απειλούνται άμεσα οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)ατόμων με αναπηρία, καθώς με απόφαση του υπουργείου Υγείας η χρηματοδότηση μειώνεται στο 50%. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται στελέχη των δομών, αλλά και οικογένειες που φοβούνται ότι ένα σύνολο ατόμων με αναπηρία, που τα τελευταία χρόνια ζουν αυτόνομα σε τέτοιες μονάδες, θα καταλήξουν σε άσυλα ή ακόμα και στον δρόμο.

Σήμερα, επτά δομές της Κρήτης φιλοξενούν 40 περίπου άτομα με αναπηρία, ενώ συνολικά στην Ελλάδα οι δομές ανέρχονται στις 80. Από τα 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που ήταν η δαπάνη του Δημοσίου από το 2014 που ολοκληρώθηκε ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η πρόσφατη απόφαση περιορίζει το κονδύλι για τις 80 δομές της χώρας σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσό που είναι αδύνατο να καλύψει έστω και υποτυπωδώς τις στέγες που πάνε για λουκέτο, εφόσον δεν ανακληθεί η απόφαση.

Από το 2009 που ξεκίνησε η λειτουργία των δομών αυτών, που φιλοξενούν 24 ώρες το 24ωρο ενήλικα άτομα με αναπηρία, που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν πού αλλού να ζήσουν και να υποστηριχθούν, την ευθύνη της χρηματοδότησης είχε σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπεύθυνος για τις δομές σε όλη τη χώρα και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) Χρήστος Τζαμούσης εξήγησε ότι η απόφαση έχει καλλιεργήσει απόγνωση σε όλη τη χώρα, ενώ δεν έκρυψε την πρόθεση στελεχών των δομών αλλά και οικογενειών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να βάλουν “φρένο” σε μια απόφαση που επιτίθεται και στέλνει στον δρόμο ανήμπορους ανθρώπους που αδυνατούν να ζήσουν μόνοι τους.

«Δυστυχώς, κινδυνεύουν με λουκέτο όλες οι στέγες που λειτουργούν έως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μια απόφαση την οποία δεν μπορώ να χαρακτηρίσω. Θα έλεγα μια απόφαση παράνομη και καταχρηστική, μειώνει κατά 50% τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό για όλες τις στέγες στην Ελλάδα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων αυτών που μένουν στις στέγες δεν έχουν οικογένεια. Είμαστε σε μεγάλη ανησυχία για το πού θα καταλήξουν αυτά τα άτομα. Σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας, διότι αυτό που πάει να γίνει το θεωρούμε απαράδεκτο», είπε ο κ. Τζαμούσης.

Παρέμβαση Β. Κεγκέρογλου

Το σοβαρό αυτό θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του βουλευτή ν. Ηρακλείου, γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος, με αφορμή την εισήγηση του ΕΟΠΥΥ για μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), έκανε τη παρακάτω δήλωση: «Από καιρό έχουμε αναδείξει το θέμα της ασυνέπειας του υπουργείου Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σχετικά με την υποστήριξη των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, σε βαθμό που να αναρωτιέται κανείς για τη σκοπιμότητα αυτής της στάσης απέναντι στα άτομα με βαριές αναπηρίες.

Όμως, τα πράγματα, αντί να καλυτερεύουν, χειροτερεύουν, αφού ο ΕΟΠΥΥ εισηγείται την απαράδεκτη μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) και συγκεκριμένα από 7 εκατ. ευρώ που θεσμοθετήθηκαν το 2014 σε μόλις 3,5 εκατ. (1,75 εκατ. για το εξάμηνο).

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η έλλειψη ευαισθησίας, καθώς και η αναλγησία της κυβέρνησης για τους συμπολίτες μας που πάσχουν από νοητική υστέρηση και άλλες βαριές αναπηρίες και δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Είναι φανερό, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι έχουμε οπισθοδρόμηση στις πολιτικές του κράτους πρόνοιας», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, με τα άτομα με αναπηρία και τους υπεύθυνους των δομών αυτών να ζητούν από την κυβέρνηση να δει το θέμα τους με ιδιαίτερη ευαισθησία.

(κεντρική φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News