Κρήτη

Υπουργείο Προστασίας του... δάκου της ελιάς!

Οι ψεκασμοί για το δάκο έγιναν στην Κρήτη με... δανεικά φάρμακα σύμφωνα με καταγγελίες.

Αποκαλυπτικός για τις ευθύνες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέναντι στις αδυναμίες και τα προβλήματα της δακοκτονίας στην Κρήτη είναι, μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο νέος γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, που αποκάλυψε ότι ο διαγωνισμός του υπουργείου φέτος για τα φάρμακα προκηρύχθηκε μετά τον... πρώτο ψεκασμό, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης στηρίχτηκε σε... δανεικά φάρμακα. Έτσι, χάρη στον αγώνα της Περιφέρειας Κρήτης, εξασφαλίστηκαν και φέτος σχετικά έγκαιρα τα φάρμακα για τη δακοκτονία, αλλά έπρεπε να χτυπήσει την πόρτα άλλων Περιφερειών της χώρας, χρησιμοποιώντας αποθέματα από την περυσινή χρονιά!


Αναλυτικότερα, ο Γιάννης Σμυρνάκης αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” τα εξής: «Ο διαγωνισμός για να αγοραστούν τα φάρμακα προκηρύχτηκε μετά την ημερομηνία του πρώτου ψεκασμού! Ο πρώτος ψεκασμός έγινε στην Κρήτη με φάρμακα δανεικά από περισσεύματα άλλων περιοχών της χώρας. Δηλαδή, στο νομό Λασιθίου ήρθαν δανεικά φάρμακα από το νομό Ζακύνθου, ο οποίος είχε το περιθώριο να περιμένει επειδή η Κρήτη είναι πιο πρώιμη. Δηλαδή το υπουργείο, αντί να προκηρύξει τον διαγωνισμό νωρίς τον χειμώνα και να έχει έτσι νωρίς τα φάρμακα, τον προκήρυξε μες στο καλοκαίρι και μάλιστα τον προκήρυξε σε ημερομηνία μετά τον πρώτο ψεκασμό»!..


«Μέχρι σήμερα έχουμε σοβαρά προβλήματα στην καταπολέμηση του δάκου... Όπως έχουμε την υποχρηματοδότηση. Και υπάρχει μεταξύ των άλλων και η έλλειψη προσωπικού που δημιουργεί μια κατάσταση η οποία και μας δείχνει ότι πρέπει το όλο σύστημα να αλλάξει. Έχει πολλές ελλείψεις ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δακοκτονία. Και η χρηματοδότηση είναι κάθε χρόνο και μικρότερη, με συνέπεια να μην υπάρχουν επαρκείς πόροι για να γίνουν οι αγορές φυτοφαρμάκων που χρειάζονται για να γίνουν σωστά οι ψεκασμοί»...


Μάλιστα, ο κ. Σμυρνάκης τονίζει ότι ούτε οι γεωπόνοι για να ελέγχουν τις παγίδες έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα στις Περιφέρειες της χώρας. Και αυτό που γίνεται στην Κρήτη είναι να συνεργάζονται με τους κατά τόπους συνεταιρισμούς οι μόνιμοι γεωπόνοι των ΔΑΟΚ για να μην “τιναχτεί στον αέρα” η φετινή δακοκτονία. «Είναι οι γεωπόνοι όμως που ελέγχουν τις παγίδες και δίνουν τις εντολές για τις περιοχές που πρέπει να ψεκάζονται. Σήμερα δε γίνεται αυτή η δουλειά, λόγω έλλειψης πόρων και έλλειψης προσωπικού, στο 100% όπως θα έπρεπε», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


Ο ίδιος δε θέλει να μπει στη λογική να απαντήσει αν έχουν δίκιο όσοι ελαιοπαραγωγοί παραπονιούνται ως προς τους ψεκασμούς κατά του δάκου. Λέει πάντως ότι σίγουρα θα μπορούσε να έχει γίνει και ο πρώτος ψεκασμός ακόμα πιο σωστά. «Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε προς το υπουργείο είναι να αυξήσει τη χρηματοδότηση. Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εποχικών επιστημόνων για τη δακοκτονία να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να υπάρχουν περισσότεροι πόροι για να μπορεί να γίνει η παγιοθέτηση. Και να μπουν περισσότερες παγίδες ακόμα νωρίτερα και να γίνονται και οι ψεκασμοί στο σωστό χρόνο. Είναι θεσμικό πλέον το πρόβλημα και όχι αν η δακοκτονία γίνεται ή δε γίνεται σωστά. Η δακοκτονία σίγουρα δε γίνεται σωστά. Αλλά το ποιος έχει τις ευθύνες, αυτές είναι ψηλά σε επίπεδο κυβέρνησης και όχι σε επίπεδο συναδέλφων μας γεωπόνων», σύμφωνα με τον γεωπόνο Γιάννη Σμυρνάκη.


Στο μεταξύ, υπάρχει πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το υπουργείο, το οποίο θα εφαρμοστεί από του χρόνου σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να γίνουν στην πράξη μέθοδοι όπως η τοποθέτηση του GPS στα τρακτέρ που ψεκάζουν και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα εφαρμοστούν πιλοτικά, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Σμυρνάκης.

Δολωματικός ή όχι;

«Καταρχήν πρέπει να τηρούμε τη νομοθεσία. Σε περιοχές ΠΟΠ απαγορεύονται ψεκασμοί κάλυψης. Πρέπει να γίνονται μόνο δολωματικοί ψεκασμοί», ξεκαθαρίζει ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ. «Δεν είναι απαραιτήτως λάθος για τις άλλες περιοχές να γίνονται ψεκασμοί κάλυψης. Το ότι θα αυξηθεί η υπολειμματικότητα δεν είναι απόλυτο, αν και εφόσον τηρήσουμε τους χρόνους αναμονής. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να τηρούν πιστά τις οδηγίες των γεωπόνων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένα φάρμακα. Δεν πρέπει να τα βάζουν περισσότερες φορές από αυτές που προβλέπονται κ.λπ.»...

Προβλήματα από την αφρικανική σκόνη

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ελαιώνων της Κρήτης, ο Γιάννης Σμυρνάκης λέει ότι σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές στο στάδιο της ανθοφορίας είχε προκαλέσει - μεταξύ των άλλων - και η αφρικανική σκόνη την περίοδο της άνοιξης. «Ήδη από σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε νέες καιρικές συνθήκες που ευνοούν τον δάκο. Θα δούμε από τώρα και μετά πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χρονιά. Ουσιαστικά είμαστε σε μια χρονιά που δεν έκανε δυνατό χειμώνα. Και η ελιά τον χρειάζεται τον δυνατό χειμώνα για να μπορέσει να παράγει. Η ξηρασία είναι φέτος ο μεγαλύτερος εχθρός της ελιάς. Έχουμε φέτος μια μεσοβεντέμα», όπως καταλήγει ο ίδιος, «και θα δούμε από τώρα και μετά πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια