Κρήτη

Χάθηκε το θέρος για προσλήψεις στους Δήμους

Χάθηκε το κρίσιμο τρένο του... καλοκαιριού για τις προσλήψεις- “ανάσα” για ΟΤΑ και ανέργους!

Στον “αέρα” αναμένεται να βγει μέχρι τα τέλη Ιουλίου η προκήρυξη του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους και Περιφέρειες που αφορά σε πάνω από 30.000 προσλήψεις πανελλαδικά και περί τις 2.000 προσλήψεις στην Κρήτη, σε μια εξέλιξη που προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα.

Ο διαγωνισμός ασφαλώς είναι καλοδεχούμενος. Τον περιμένουν, άλλωστε, πώς και πώς εδώ και καιρό οι αυτοδιοικητικοί και οι άνεργοι και εδώ στο νησί μας. Η απογοήτευση, ωστόσο, είναι διάχυτη. Η προκήρυξη βγαίνει με τεράστια καθυστέρηση...

Οι άνεργοι συμπολίτες μας και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού περίμεναν τον διαγωνισμό να προκηρυχθεί μέσα στην άνοιξη, ώστε οι επιτυχόντες συμβασιούχοι που θα προσληφθούν για 8 μήνες και μάλιστα σε υπηρεσίες αιχμής, όπως οι τεχνικές εργασίες, η καθαριότητα, το πράσινο κ.λπ., να έπιαναν δουλειά προτού ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι, ως γνωστόν, είναι αυξημένες οι ανάγκες στις υπηρεσίες αιχμής από πλευράς καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, το πράσινο και οι τεχνικές εργασίες. Παράλληλα το καλοκαίρι οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ “αδυνατίζουν” κι άλλο λόγω των θερινών αδειών.

Όλοι λοιπόν περίμεναν, έτρεφαν προσδοκίες, πως τα διαδικαστικά θα είχαν κλείσει έγκαιρα από την άνοιξη, ώστε να κατέφταναν οι ενισχύσεις των συμβασιούχων πριν το καλοκαίρι. Δυστυχώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Ο διαγωνισμός της Κοινωφελούς, που είναι στα σκαριά από τον Μάρτιο, θα βγει - αν βγει - μόλις τώρα, στα τέλη Ιουλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, αν υπολογιστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται με την υποβολή αιτήσεων, την αξιολόγηση, τις ενστάσεις, και η μηδαμινή ταχύτητα με την οποία κινείται η ελληνική γραφειοκρατία τον Αύγουστο, πως οι προσληφθέντες στους ΟΤΑ θα ξεκινήσουν δουλειά από τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε. Δηλαδή, το “πουλάκι” για την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού πάει... πέταξε οριστικά!

Σε ό,τι αφορά το φετινό Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους ΟΤΑ, μιλάμε για πρόγραμμα που περιμένουν πώς και πώς άνεργοι αλλά και αυτοδιοικητικοί εδώ στην Κρήτη, καθώς μιλάμε για 1.905 προσλήψεις στους Δήμους του νησιού, όπως είχαν γνωστοποιηθεί με βάση την αλληλογραφία μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών για την κατανομή των θέσεων.

Χώρια και τις προσλήψεις που θα γίνουν στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής προσθήκης 5.000 θέσεων που έγινε στον αρχικό σχεδιασμό των 25.000 θέσεων, ώστε να καλυφθούν μέσω της Κοινωφελούς και οι ανάγκες των αιρετών Περιφερειών.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 276 Δήμους και 13 Περιφέρειες και θα είναι 8μηνης διάρκειας. Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε 30.436 ανέργους. Εξ αυτών, 5.000 άτομα θα τοποθετηθούν στις Περιφέρειες, 24.986 θα τοποθετηθούν σε 276 Δήμους και 450 σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Βεβαίως, δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις. Δεν παύουμε όμως να μιλάμε για πάνω από 2.000 άνεργους συμπολίτες μας εδώ στην Κρήτη, που θα μπορέσουν να βρουν δουλειά έστω και για 8 μήνες...

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων θα προσληφθούν για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, θα διατηρηθεί και ίσως επεκταθεί το σκέλος της κατάρτισης και πιστοποίησης των ανέργων που θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.

Ωστόσο, μένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες από μία προκηρύξεις, προκειμένου να εφαρμοστεί μια διαδοχική υλοποίηση των προγραμμάτων και να μη μένουν κενές θέσεις των ωφελούμενων για μεγάλο χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες των Δήμων.

Ειδικότητες

Οι ειδικότητες που καλύπτονται από το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας είναι οι εξής: κοινωνικοί φροντιστές, φωτογράφοι, γεωπόνοι, μηχανικοί περιβάλλοντος, κτηνίατροι, βιβλιοθηκονόμοι, οικοδόμοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, δημοσιογράφοι, βρεφοκόμοι, τοπογράφοι, τραπεζοκόμοι, χειριστές Η/Υ, ψυκτικοί, λογοθεραπευτές, ελαιοχρωματιστές, νηπιαγωγοί, γενικών καθηκόντων, οικονομικού, δασολόγοι, δάσκαλοι, θεατρολόγοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων, νοσηλευτές, οδηγοί, μάγειρες, ξεναγοί, κ.ά.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι ωφελούμενοι άνεργοι που θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μία από τις 25.000 θέσεις εργασίας και μία από τις 5.000 θέσεις στις αιρετές Περιφέρειες απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ.
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.
- Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι ποσοστό 15% των θέσεων θα καλυφθεί από ΑμεΑ, βάσει της νέας νομοθεσίας.

Οι άνεργοι-ωφελούμενοι του προγράμματα θα εργαστούν σε διάφορες υπηρεσίες των ΟΤΑ για διάστημα οκτώ μηνών, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού σε Δήμους-θύλακες υψηλής ανεργίας.

Μοριοδότηση

Μετά την έκδοση της σχετικής προκήρυξης, θα ακολουθήσει άμεσα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Τα κριτήρια της μοριοδότησης για τους υποψήφιους είναι τα εξής:
- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
- Αναπηρία (του υποψήφιου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω.
- Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
- Ηλικία.
- Αριθμός ανήλικων τέκνων.
- Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
- Εντοπιότητα.
- Δικαιούχοι ΚΕΑ.

Αποδοχές

Οι ωφελούμενοι θα εργαστούν στα νέα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54 ευρώ).

Κατάρτιση και πιστοποίηση

Επίσης θα διατηρηθεί και ίσως επεκταθεί το σκέλος της κατάρτισης και πιστοποίησης των ανέργων που θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.

Τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό.

Η δράση της κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής.

Σχόλια