default-image

Κινητοποιούνται οι αρχές και στην Κρήτη για το λέιζερ που τύφλωσε 9χρονο στο Βόλο

Κρήτη
Κινητοποιούνται οι αρχές και στην Κρήτη για το λέιζερ που τύφλωσε 9χρονο στο Βόλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μάτια τους «14» πρέπει να έχουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές μετά και το περιστατικό τραυματισμού ενός παιδιού στον Βόλο από τη χρήση λέιζερ που είχε ως αποτέλεσμα το παιδί να χάσει την όραση από το ένα μάτι του.

Το περιστατικό έχει «θορυβήσει» όπως είναι φυσικό τους γονείς και έχει από την πρώτη στιγμή κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές όλης της χώρας και όπως ήταν φυσικό και της Κρήτης.

Το πρώτο βήμα έγινε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που ζήτησε με τη σειρά της από τις αντίστοιχες Εισαγγελίες Πρωτοδικών όλη της χώρας μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου να ενημερώσουν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κάποιων τέτοιων συσκευών.

Το neakriti.gr ήρθε σε επαφή με την Εισαγγελία Ηρακλείου από όπου και ενημερώθηκε ότι έχει σταλεί σχετικό έγγραφο ενημέρωσης και στην αστυνομία αλλά και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Να σημειώσουμε ότι την αρχή έκανε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας μέσω σχετικής ανακοίνωσής της, που υπογράφει ο προϊστάμενός της, αντεισαγγελέας Εφετών πλέον, κ. Ιωάννης Μαγκούτας, επισημαίνει τον «ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία ανηλίκων από τη χρήση μη πιστοποιημένων ή ανεπαρκώς πιστοποιημένων συσκευών -δεικτών Laser, οι οποίες διατίθενται ευρέως στην αγορά».

Γι’ αυτό τον λόγο παρήγγειλε στη Διεύθυνση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Αστυνομική Αρχή να ερευνήσει και να αναφέρει σχετικά. Επίσης ζητήθηκε από την Εκπαιδευτική Κοινότητα, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, να ενημερώσουν για το θέμα τους γονείς και μαθητές.

Έρευνα αναφορικά με το περιστατικό 9χρονου που φέρεται να τυφλώθηκε από “στιλό” με πράσινο λέιζερ ζητά από τις αρμόδιες αρχές ο Διευθύνων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας Ιωάννης Μαγκούτας.

Μάλιστα φαίνεται ότι προηγήθηκε παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το θέμα προς όλες τις Εισαγγελίες της χώρας. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Διευθύνοντος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας αναφέρει:

«Στην υπ’ αριθ. Πρωτ. 6993/29-06-2018 παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και με αφορμή δημοσίευμα με τίτλο “Αγόρι εννέα ετών από το Βόλο έχασε την όρασή του από “στιλό” με πράσινο λέιζερ” της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “Πρώτο θέμα” από 22-6-2018 επισημαίνεται ιδιαίτερος κίνδυνος για την υγεία ανηλίκων από τη χρήση μη πιστοποιημένων ή ανεπαρκώς πιστοποιημένων συσκευών -δεικτών Laser, οι οποίες διατίθενται ευρέως στην αγορά.

Παραγγέλλεται η αρμόδια Δ/νση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Αστυνομική Αρχή να ερευνήσει και να μας αναφέρει σχετικά.

Παρακαλείται η Εκπαιδευτική Κοινότητα, οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, να ενημερώσουν για το θέμα γονείς και μαθητές.

Παρακαλούνται τα Μ.Μ.Ε (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικά-διαδικτυκά μέσα) της ευρύτερης περιοχής του Νομού Λάρισας για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του προβλήματος με στόχο την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και υγείας των ανηλίκων.»

Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα από το σχετικό έγγραφο που εστάλη στις αρμόδιες αρχές:

Τυφλώθηκε εντελώς στο ένα μάτι ο 9χρονος από το λέιζερ

Να σημειωθεί και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αποτύπωμα από το λέιζερ που αφαίρεσε την όραση από τον 9χρονο στο Βόλο φαίνεται ότι ήταν πράσινο, ήταν δηλαδή, σύμφωνα με τους γιατρούς, μεγάλης ισχύος, όμως η οικογένεια δεν είχε αγοράσει ποτέ τέτοιο παιχνίδι

Τα εν λόγω φονικά στυλό λέιζερ κυκλοφορούν παντού στην αγορά, σε καταστήματα, σε υπαίθριους πάγκους, ανταλλάσσουν χέρια σε προαύλια σχολείων.

«Πρέπει όμως, οπωσδήποτε να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία των παιδιών για τους κινδύνους που υπάρχουν. Να εκπονηθεί κάποιο σχέδιο. Δεν είμαστε η μόνη οικογένεια που είδε την καθημερινότητά της να αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη. Δεν ήταν μία κακοτυχία που συνέβη στο παιδί. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που απειλεί καθημερινά αθώες ευαίσθητές ψυχές, που είναι ανυπεράσπιστες για να προστατέψουν τους εαυτούς τους», είχε τονίσει πρόσφατα ο πατέρα του 9χρονου στην Εφημερίδα «Ταχυδρόμος».

Η γιατρός της οικογενείας Σοφία Ανδρουδή, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καθώς πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ζήτησε να απαγορευτεί το εν λόγω «παιχνίδι».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του διευθυντή παιδιατρικής κλινικής στο Λος Άντζελες, Τόμας Λι ο οποίος είπε στο CNN πως «αυτά τα λέιζερ είναι τόσο ισχυρά ώστε να μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Είναι σαν ένας μεγεθυντικός φακός που καίει ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός χαρτιού».

Ο κ. Μαγκούτας με ανακοίνωσή του που κοινοποιείται στη Γ.Π.Α.Δ Θεσσαλίας, τη Δ/νση Αστυνομίας Λάρισας , τους Δ/ντές Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τους Δ/ντές Μ.Μ.Ε Νομού Λάρισας και τη Δ/νση Εμπορίου Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημέρωση και έρευνα για το εν λόγω περιστατικο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News