Κρήτη

«Ψηλάφισα τον όγκο στο μήνα του μέλιτος…» - Συγκλονιστική μαρτυρία Κρητικιάς

Γυναίκες που πάλεψαν και βγήκαν νικήτριες μίλησαν με συγκλονιστικά λόγια στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τον αγώνα τους...

Σήμερα που η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την Ελλάδα, η ανάγκη για πρόληψη, ενημέρωση και υποστήριξη γύρω από το θέμα “καρκίνος του μαστού” είναι πιο αναγκαία από πότε... Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο έχουμε στην Ελλάδα 3.500 με 4.000 νέα περιστατικά, ενώ στην Κρήτη σημειώνονται περίπου 350 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε ετήσια βάση, με τις γυναίκες της υπαίθρου σε μεγάλο ποσοστό να μην κάνουν προληπτικό έλεγχο, πράγμα αρκετά ανησυχητικό...


Στον αγώνα της ενημέρωσης, της υποστήριξης και της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια η παγκόσμια εκστρατεία “Η Μόδα βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους” και η Πανελλήνια Εταιρεία Πρόληψης για τον Καρκίνο “Στόχος-Πρόληψη” που δραστηριοποιείται από το 2001 στην Ελλάδα.


Το πρόσωπο που οραματίστηκε τον “Στόχο” στην Κρήτη, η κ. Λίτσα Ζαχαράκη-Μιμίκου, έχοντας βιώσει τον καρκίνο, είναι και εκείνη που ίδρυσε το παράρτημα σύμφωνα με το πρακτικό της 2ας/3/2016. Έτσι, με έδρα το Ηράκλειο, ο “Στόχος-Πρόληψη” έχει ανοίξει πλέον την αγκαλιά του στην Κρήτη, παρέχοντας οικονομική, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στα μέλη του αλλά και σε κάθε γυναίκα που δίνει τη δική της μάχη απέναντι στο καρκίνο του μαστού ή απλά θέλει να ενημερωθεί.
Ο “Στόχος” είναι ιδιωτικός φορέας. Οι πόροι του αντλούνται από πωλήσεις προϊόντων, από την ετήσια συνδρομή των μελών του και από χορηγούς που ενισχύουν το έργο του. Λειτουργεί υπό τη σκέπη της εκστρατείας “Η Μόδα βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους”, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια στην Αμερική, με εμπνευστή τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Ralph Lauren, ο οποίος δημιούργησε το λογότυπο “Στόχος” και το δώρισε στο σύλλογο Αμερικάνων σχεδιαστών προκειμένου να συγκεντρώνονται χρήματα για την πρόληψη της νόσου.


Εμείς επισκεφτήκαμε το παράρτημα της Πανελλήνιας Εταιρείας Πρόληψης για τον Καρκίνο “Στόχος-Πρόληψη” στο Ηράκλειο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ηρακλή 61, στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά (e-mail: stoxoscrete@hotmail.com, τηλ: 2810/319.396). Συνομιλήσαμε με την ιδρύτριά του αλλά και με γυναίκες που πολεμούν τον καρκίνο του μαστού, οπότε και σήμερα, πιο δυνατές από ποτέ, μεταδίδουν την εμπειρία τους σε όλες τις γυναίκες, διότι «ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες εμάς... Και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο πιο εύκολα θα τον ξεπεράσουμε».

Πάλεψε επτά χρόνια με τον καρκίνο

Με απώτερο σκοπό να επιμορφώσει τον γυναικείο πληθυσμό για την αξία της σωστής πρόληψης του καρκίνου του στήθους αλλά και για να υποστηρίξει το κοινό της Κρήτης, το παράρτημα στο Ηράκλειο πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης, δωρεάν υπέρηχο μαστού σε όλο το νησί από εξειδικευμένο ακτινοδιαγνώστη και κλινική εξέταση-ψηλάφηση από ογκολόγο-παθολόγο ή χειρουργό με εξειδίκευση στον μαστό (πολύτιμοι συνεργάτες του “Στόχου” στο Ηράκλειο είναι ο ιατρός Ακτινοδιαγνωστικής Ευστράτιος Καραγιαννακίδης, η ογκολόγος Γεωργία Μηλάκη και ο χειρουργός Γεώργιος Προκοπάκης), καθώς, όπως μας εξηγεί η κ. Ζαχαράκη, καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη παίζει η εξειδίκευση του γιατρού.


Με σύνθημα «η θεραπεία είναι στο χέρι της επιστήμης ενώ η πρόληψη στο δικό σας», η κ. Ζαχαράκη περιγράφει τη δική της “γνωριμία” με τον καρκίνο λέγοντας: «Ήμουν τυπικότατη στις εξετάσεις μου από την ηλικία των 19 ετών. Κάποια στιγμή είδα ένα ερωτηματικό στον υπέρηχο. Άρχισα να πονάω στον μαστό, όμως ο γιατρός μου με καθησύχαζε, υποστηρίζοντας πως ο πόνος που ένιωθα προερχόταν από αλλού. Το επόμενο κρίσιμο στάδιο ήταν να αρχίσει να σαπίζει η θηλή και να παραμορφώνεται. Εντελώς τυχαία, ενώ πήγαινα για εγχείρηση θυρεοειδούς, απευθύνομαι σε εξειδικευμένο ακτινολόγο. Του ζητάω να μου κάνει υπέρηχο μαστού και τότε αποδείχτηκε ο καρκίνος, ο οποίος φυσικά ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Απορημένος ο γιατρός μου λέει: “Ξεχνάς τον θυρεοειδή... σε τέσσερις μέρες πρέπει να χειρουργηθείς, έχεις καρκίνο”. Ο καρκίνος με έτρωγε επτά ολόκληρα χρόνια και κανείς δεν τον είχε διαγνώσει. Μετά από αυτό λοιπόν, άρχισα να ανακαλύπτω ότι πρέπει να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένους γιατρούς για το οτιδήποτε, ώστε να μη χάνουμε πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μας. Κάλλιστα τώρα θα μπορούσα να μη ζούσα. Ήμουν τυχερή στην ατυχία μου. Πήρα όμως δύναμη και το νίκησα όλο αυτό, έστω και σε προχωρημένο στάδιο. Έτσι, έχοντας πάθει και έχοντας μάθει, θέλησα να ιδρύσω το παράρτημα αυτό, με στόχο να ενημερώνω τις γυναίκες σωστά γύρω από το θέμα και να είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστούν, είτε νοσούν είτε όχι».

«Είχα καρκίνο στο μήνα του μέλιτος»

Η κ. Zεφιάνα Ματαλλιωτάκη αντιλήφθηκε μόνη της τον καρκίνο. Όπως μας είπε, ήταν στον μήνα του μέλιτος όταν ψηλάφισε έναν περίεργο όγκο στο στήθος της και φυσικά τρομοκρατήθηκε. Πάλεψε με τον καρκίνο και νίκησε. Σήμερα, όπως μας λέει, συμμετέχει ενεργά στον “Στόχο”. Φτιάχνει τις περούκες που θα ντύσουν προσωρινά τα κεφαλάκια των γυναικών που κάνουν χημειοθεραπείες και μέσα από όλο αυτό που βίωσε υποστηρίζει με κάθε τρόπο τις υπόλοιπες γυναίκες.

«Αντιλήφθηκα ότι είχα καρκίνο μόνη μου το 2015. Ψηλάφισα τον όγκο τυχαία. Ανησύχησα. Διένυα τον μήνα του μέλιτος. Προσπάθησα σε όλο το ταξίδι να μην τον σκέφτομαι. Γυρνώντας απευθύνθηκα στον γυναικολόγο μου. Μου είπε να μην ανησυχώ. Όμως οι μήνες περνούσαν και ο όγκος μεγάλωνε. Απευθύνθηκα σε άλλο γιατρό. Έκανα υπέρηχο και τότε ήταν που μου είπαν πως έπρεπε αμέσως να αφαιρεθεί... Στη βιοψία φάνηκε ότι ο όγκος ήταν κακοήθης. Είχε κάνει μετάσταση. Ακολούθησαν οι χημειοθεραπείες. Πάλεψα με τους δαίμονές μου. Κάποια στιγμή θυμάμαι ότι είπα “παραδίνομαι”. Όλο αυτό με γονάτισε. Φοβήθηκα. Όμως ευτυχώς δεν το έβαλα κάτω. Έπρεπε να δώσω μια μάχη για τη ζωή μου και την έδωσα. Ουσιαστικά ακόμα τη δίνω. Όλος αυτός ο αγώνας σε βοηθάει να αναθεωρήσεις. Να γίνεις πιο δυνατός και να δεις τη ζωή με άλλο μάτι. Μαθαίνεις να την εκτιμάς. Αλλάζεις σαν άνθρωπος. Εγώ άλλαξα. Έμαθα να προσέχω τον εαυτό μου. Να μην αγχώνομαι. Πριν έτρεχα σαν την τρελή να τα προλάβω όλα. Τώρα πια λέω “σταμάτα. Κάνε κάτι που σε ξεκουράζει... σε χαλαρώνει”», μας λέει η κ. Ματαλλιωτάκη και συνεχίζει: «Χρειαζόμουν ψυχολογική στήριξη. Βοηθήθηκα πάρα πολύ από τον “Στόχο”, ώστε να μπορέσω να φανώ δυνατή. Έχοντας περάσει όλη αυτήν την περιπέτεια με την υγεία μου, ήθελα και εγώ να προσφέρω με τη σειρά μου στον “Στόχο” και να πω στις γυναίκες ότι δεν είναι ντροπή αυτό που βιώνουμε. Δε φταίμε εμείς για το ότι ο καρκίνος μάς χτύπησε την πόρτα. Μετά λοιπόν από όλον αυτό τον αγώνα που έδωσα για τη ζωή μου, βοηθάω τον “Στόχο” φτιάχνοντας περούκες, τις οποίες θέλω να σημειώσω ότι εμείς που νοσούμε τις χρειαζόμαστε για λίγο καιρό. Δεν είναι για πάντα», μας λέει η κ. Ματαλλιωτάκη, η οποία ενώ φέρνει στη μνήμη της όλο αυτό που βίωσε και το πόσο κοντά της στάθηκε ο “Στόχος” συγκινείται. Σημειώνεται πως οι περούκες δίνονται δωρεάν στον “Στόχος”. Φτιάχνονται από φυσικά μαλλιά που μπορεί να προσφέρει κάθε ευαισθητοποιημένο άτομο, με την κ. Ματαλλιωτάκη να καταλήγει λέγοντας ότι «οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν πρέπει να λυγίζουν. Είμαστε εδώ στον “Στόχο” για να τις στηρίξουμε, να τις συμβουλέψουμε και να τις βοηθήσουμε σε οτιδήποτε χρειαστούν. Η πρόληψη σώζει, αρκεί να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένους γιατρούς».

«Ο καρκίνος του μαστού είναι διαχειρίσιμος»

Πολύ πρόσφατη εμπειρία με τον καρκίνο είχε η κ. Μαρία Σφακιανάκη, επίσης μέλος του “Στόχου”. Όπως μας περιγράφει, «ανακάλυψα τον όγκο πέρυσι τον Σεπτέμβριο μόνη μου. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες έγινε τεράστιος. Όπως ήταν φυσικό τρομοκρατήθηκα. Έπαθα σοκ. Έκανα το λάθος και πήγα σε ανειδίκευτο γιατρό, που μου είπε ότι ήταν απλά ινοαδένωμα. Κάτι όμως με έτρωγε μέσα μου, ήξερα ότι είχα κάτι πιο σοβαρό... Έκλεισα ραντεβού σε μαστολόγο, ο οποίος αμέσως κατάλαβε ότι ήταν σοβαρή η περίπτωσή μου. Πήραμε δείγμα για βιοψία. Μέσα μου ήξερα ότι είναι καρκίνος. Όταν μου επιβεβαίωσαν ότι ήταν καρκίνος, για μια στιγμή έσβησαν όλα μέσα μου. Έπρεπε όμως να φανώ δυνατή και να το παλέψω», λέει και δακρύζει. «Άντλησα μεγάλη εσωτερική δύναμη. Ζήτησα από τον εαυτό μου να κάνει υπομονή και να έχει ψυχραιμία. Αν έχανα την ψυχραιμία μου θα χανόμασταν όλοι, εγώ, τα παιδιά και η οικογένειά μου. Το διαχειρίστηκα καλά και δε με πήρε από κάτω. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, πέρα από τους πόνους, η περίοδος των χημειοθεραπειών ήταν η καλύτερη της ζωής μου, γιατί κατά έναν περίεργο τρόπο ένιωσα μεγάλη αυτοπεποίθηση. Φρόντιζα τον εαυτό μου και την εξωτερική μου εμφάνιση για να παίρνω δύναμη. Να μην καταπέσω. Να μην είμαι η Μαρία που κάνει χημειοθεραπεία... Να μην είμαι χλομή και καταβεβλημένη, αλλά η Μαρία που είναι καλά. Ήθελα να είμαι καλά. Ο καρκίνος του μαστού είναι διαχειρίσιμος αν τον αντιληφθούμε εγκαίρως. Όμως όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα μας. Πρέπει σε μια τόσο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για τη ζωή μας να παλέψουμε. Να γίνουμε δυνατές. Τα είχα εξηγήσει όλα στα παιδιά και τον άντρα μου και ήξεραν τα πάντα. Πιστεύω ότι το διαχειριστήκαμε όλοι πολύ καλά. Είχαμε όμως και τη συμπαράσταση από τον “Στόχο” σε όλο αυτό».

«Οι όποιες ντροπές καταρρέουν»

Όπως μας εξηγούν τα μέλη του “Στόχου”, ταμπού και προκαταλήψεις υπάρχουν ακόμα γύρω από το θέμα “καρκίνος του μαστού”. Όμως ευτυχώς το τελευταίο διάστημα οι όποιες ντροπές καταρρέουν και ο κόσμος στρατεύεται με στόχο τη ζωή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κ. Ζαχαράκη, «η κατάσταση μέχρι και πέρυσι ήταν δραματική. Γυναίκες που είχαν νοσήσει κρύβονταν. Φοβόντουσαν. Περίμεναν να αδειάσει ο δρόμος για να κυκλοφορήσουν. Φέτος βλέπουμε μεγάλη διαφορά. Οι γυναίκες πλέον συζητούν για τον καρκίνο και ψάχνουν να ενημερωθούν. Γι' αυτό και εγώ με τη σειρά μου υπογραμμίζω πως ο καρκίνος είναι μια δοκιμασία που την περνάς. Στέκεσαι στα πόδια σου... Γι’ αυτό και μια γυναίκα που έχει νοσήσει, και κατάφερε να το ξεπεράσει, πρέπει να περπατά και να τρίζει η γη. Όχι να φοβάται. Θέλοντας να αφυπνίσουμε τόσο τις γυναίκες όσο και τον περίγυρο που ακόμα αντιμετωπίζει την ιδέα του καρκίνου ως κάτι περίεργο και κολλητικό, να πούμε πως ο καρκίνος δε μεταδίδεται. Όμως μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του οποιουδήποτε. Δεν κάνει διακρίσεις, εξ ου και οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και καλά ενημερωμένοι», είπε η κ. Ζαχαράκη.


Εκτός των άλλων, ο “Στόχος” προσφέρει και την κάρτα μέλους, που αποτελεί συνέχεια της όλης προσπάθειας, αλλά και την αναγνώριση του κόσμου στο σημαντικό έργο που συντελείται. Η εγγραφή μέλους κοστίζει 20 ευρώ, έχει διάρκεια ένα χρόνο και παρέχει: έκπτωση σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά κέντρα, δωρεάν είσοδο στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις του “Στόχου” και έκπτωση σε όλες τις ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις της οργάνωσης.

Στήριξη σε όλα τα επίπεδα

Ο “Στόχος” παρέχει στήριξη όλες τις γυναίκες, ακόμα και αν δεν είναι μέλη του. Βρίσκεται στο πλάι των άπορων γυναικών που νοσούν και πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία των χημειοθεραπειών, παρέχοντάς τους ψυχολογική και οικονομική στήριξη, και αυτό γιατί, όπως αναφέρει η ιδρύτρια του παραρτήματος στο Ηράκλειο κ. Ζαχαράκη, «δε θέλω καμία γυναίκα στην Κρήτη να μην έχει το δικαίωμα της ενημέρωσης και της εξέτασης. Δε θέλω καμία γυναίκα να περάσει την ταλαιπωρία που βίωσα εγώ μέχρι να ανακαλύψω ότι έχω καρκίνο. Είναι αμαρτία να χάνονται γυναίκες για ανεπαρκή ή λάθος διάγνωση. Για τον λόγο αυτό και παρέχουμε δωρεάν εξετάσεις».


Αρκετά σημαντική όμως σε όλη αυτή την προσπάθεια του “Στόχου” στο Ηράκλειο είναι και η συμβολή της κοινωνικής λειτουργού με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία και στο ψυχόδραμα Μαρίας Κουγιουμουτζάκη, η οποία στηρίζει και το κομμάτι της θεραπείας. «Ο ρόλος μου είναι υποστηρικτικός. Αναλαμβάνω το κομμάτι της συμβουλευτικής υποστήριξης. Θεωρώ ότι η ομαδική συμβουλευτική βοηθά πάρα πολύ. Λειτουργώντας ομαδικά, παρεΐστικα, όπως θα λέγαμε, εξωτερικεύει την εμπειρία που βίωσε κάθε γυναίκα με τον καρκίνο και έτσι συμβουλεύουμε, στηρίζουμε και καθοδηγούμε η μία την άλλη. Επίσης ο ρόλος μου έχει να κάνει και με την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος της γυναίκας που έχει νοσήσει. Προσωπικά στηρίζω πάρα πολύ το κομμάτι της ολιστικής προσέγγισης. Νους και σώμα χρειάζεται να επικοινωνούν γενικά σε όλες τις ασθένειες, καθώς το ψυχοσωματικό κομμάτι παίζει βασικό ρόλο για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος. Όσο πιο καλά είναι ένας ασθενής ψυχολογικά, τόσο πιο δυνατός είναι», λέει η κ. Κουγιουμουτζάκη.


Ενεργή εθελόντρια στον “Στόχο” είναι και η κόρη της ιδρύτριας του Παραρτήματος του “Στόχου-Πρόληψη” στο Ηράκλειο, η Δέσποινα Μιμίκου. Με τη μητέρα της να έχει νοσήσει, ευαισθητοποιήθηκε γύρω από το θέμα σε πάρα πολύ μικρή ηλικία. Σήμερα προσφέρει τις δικές της υπηρεσίες στον “Στόχο”. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα στα νεαρά κορίτσια, λέγοντας πως «τα κορίτσια που αρχίζουν να μαθαίνουν το σώμα τους πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη. Να απευθύνονται σε σωστούς γιατρούς και, αν διαπιστώσουν κάποιον περίεργο όγκο στο σώμα τους, να μη διστάσουν να το πουν και να το ερευνήσουν εις βάθος». Επειδή λοιπόν ο καρκίνος μας αφορά όλους, το επόμενο βήμα είναι το δικό σας. Ένα βήμα που, αν το πάρετε, θα καθορίσει την πορεία του “Στόχου” στην Κρήτη, ενώ, αν σπεύσετε να ενημερωθείτε και αντιληφθείτε τη σημαντικότητα της σωστής πρόληψης, θα βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση των όποιων κρουσμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια