Κρήτη

Η Ελευθερία «ζει» σε 4 παιδιά - Που... χτυπά η καρδιά της

Το ευχαριστώ των γιατρών του ΠΑΓΝΗ.

9 ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που το χαμογελαστό κορίτσι , η Ελευθερία Ματζουρανάκη, έφυγε μια για πάντα από την ζωή επειτα από τροχαίο δυστύχημα. Ωστόσο, χάρη στην ψυχική δύναμη των γονιών της που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στη δωρεά οργάνων, κατάφερε να δώσει ζωή σε τέσσερα παιδιά.

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου της 7χρονης Ελευθερίας, η οποία κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά το τροχαίο δυστύχημα. Αμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού και λήψης οργάνων αλλά και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της έναρξης έως και την πλήρη ολοκλήρωσή της, διήρκεσε περίπου 30 ώρες. Λόγω της μικρής ηλικίας της δότριας, στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες γιατρών από την Ουγγαρία για την αφαίρεση της καρδιάς και από το Τορίνο για το ήπαρ και τους νεφρούς, ενώ οι κερατοειδείς αφαιρέθηκαν από τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Ηρακλείου. Οι νεφροί μεταμοσχεύθηκαν σε ένα αγοράκι 13 ετών και ένα κοριτσάκι 4 ετών από τη Γένοβα. Το ήπαρ έλαβε ένα αγόρι 9 ετών από το Τορίνο, ενώ η καρδιά της μικρής Ελευθερίας χτυπά ξανά σε ένα αγοράκι τριών ετών από την Ουγγαρία.

«Θα θέλαμε εμείς προσωπικά αλλά και όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΓΝ Ηρακλείου να ευχαριστήσουμε τους γονείς της Ελευθερίας για το ήθος, την αξιοπρέπεια και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν στην πιο μεγάλη δοκιμασία της ζωής τους», δήλωσαν στην kathimerini, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Γεώργιος Μπριασούλης και η γιατρός κ. Θεονύμφη Ταβλαδάκη, που συντόνισε την όλη διαδικασία. Και τόνισαν πως «πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα της “πριγκίπισσάς” τους για να δώσουν ζωή σε άλλα παιδιά και στα μάτια τους είδαμε την ανακούφιση όταν όλα πήγαν καλά. Πολλά ευχαριστώ στους ανθρώπους του ΕΟΜ που παλέψαμε μαζί εκείνο το 24ωρο για τον εξαιρετικά δύσκολο ρόλο του συντονισμού των ληπτών σε όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως για την ευαισθησία και την υποστήριξή τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια