default-image

Ογδόντα ένα χρόνια από τη γέννηση του «Αρχάγγελου»

Κρήτη
Ογδόντα ένα χρόνια από τη γέννηση του «Αρχάγγελου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 82α του γενέθλιά του θα γιόρταζε σήμερα, αν ζούσε, ο Νίκος Ξυλούρης. Ο “Αρχάγγελος” της Κρήτης γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1936 στα Ανώγεια.

Το 1979, σε ηλικία μόλις 43 ετών, διαγιγνώσκεται με καρκίνο.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1980 μπαίνει στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιώς για εξετάσεις, ωστόσο, μια μέρα μετά, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και πέφτει σε κώμα.

Τα χαράματα της 8ης Φεβρουαρίου ο μεγάλος Κρητικός αοιδός αφήνει την τελευταία του πνοή. Ήταν 44 ετών. 

Όταν η σοκολάτα έφτασε στη Γηραιά Ήπειρο

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Ιουλίου του 1550, όταν οι Ισπανοί κατακτητές της Αμερικής, οι περίφημοι κονκισταδόρες, επιστρέφουν στην Ευρώπη φέρνοντας μαζί τους τη... σοκολάτα, η οποία σύντομα έμελλε να γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών της εποχής. 

Βίος και πολιτεία του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι 

Στις 7 Ιουλίου του 1893 γεννιέται στη Γεωργία ο διάσημος Σοβιετικός ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Κορυφαίος εκπρόσωπος του ρωσικού φουτουρισμού, είχε πληθωρική παρουσία στη Σοβιετική Ένωση τα πρώτα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το 1908 γίνεται μέλος του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος και φυλακίζεται επανειλημμένα για την ανατρεπτική δράση του. Στο κελί της φυλακής ξεκίνησε να γράφει για πρώτη φορά ποιήματα.

Μετά την αποφυλάκισή του, φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας και προσχωρεί στο κίνημα των φουτουριστών, όπου διακρίνεται και εξελίσσεται στον κυριότερο εκπρόσωπό του. Το 1915 δημοσιεύει το πρώτο του μεγάλο ποίημα, το περίφημο “Σύννεφο με παντελόνια”, και το καλοκαίρι του ίδιου έτους γνωρίζει και ερωτεύεται τη γυναίκα του εκδότη και φίλου του, Όσιπ Μπρικ, Λιλή. Μετά την επικράτηση της Επανάστασης, ταξιδεύει σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Κούβα και Μεξικό. Στις 14 Απριλίου του 1930 βάζει τέλος στη ζωή του απογοητευμένος - μεταξύ άλλων - από τη μετεπαναστατική ρωσική πραγματικότητα. 

1908: Ο θάνατος του κληροδότη της Βικελαίας 

Σαν σήμερα, στις 7 Ιουλίου του 1908, πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης και πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Το γνωστότερο έργο του είναι ο “Λουκής Λάρας”, ενώ μετά το θάνατό του κληροδότησε στο Δήμο Ηρακλείου την πλούσια βιβλιοθήκη του, η οποία πήρε το όνομά του (Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη). 

Η πρώτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο 

Σαν σήμερα, στις 7 Ιουλίου του 2005, σημειώνεται μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Τρεις εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό και μια έκρηξη σε λεωφορείο στην πρωτεύουσα της Αγγλίας στοιχίζουν τη ζωή σε συνολικά 54 άτομα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 700 άνθρωποι. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News