Πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΗ

Κρήτη
Πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 3.500 ευρώ είναι η κατηγορία των χρεών των δημοτών προς τη ΔΕΥΑΗ, οι οποίοι και πρέπει να πληρώσουν το 10% για να μπουν σε ένα πρόγραμμα 40 δόσεων. Κάτω από 3.500 ευρώ η προκαταβολή αυξάνεται στο 20%, πάλι με τις 40 δόσεις... Κόσμος που αναγκάζεται για να μη βρεθεί χωρίς ρολόι να προχωρήσει στη ρύθμιση των οφειλών προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου.

Δεν είναι όμως λίγοι και εκείνοι που, λόγω φτώχιας, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πληρώνοντας τις παλιές τους οφειλές, ενώ τώρα βρίσκονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της Επιχείρησης με τη χρέωση του ενός ευρώ ανά τρίμηνο, αφού αποδεδειγμένα βιώνουν τραγική οικονομική κατάσταση!

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Τα χρέη είναι πολλά και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, που προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε», τονίζει στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Χαιρέτης. «Φανταστείτε ότι μιλάμε για λογαριασμούς που έχουν να πληρωθούν πολλά χρόνια. Και πρόκειται για χρέη δημοτών τόσο εντός της πόλης όσο και στην ενδοχώρα. Μιλάμε για μεγάλες και για μικρές οφειλές. Οι μεγάλες είναι από τα 3.500 ευρώ και πάνω, για τις οποίες ζητάμε τις 40 δόσεις και προκαταβολή 10%, και από τα 3.500 και κάτω ζητάμε το 20% και πάλι σε 40 δόσεις. Και σε κάποιες περιπτώσεις που έχουμε αποδεδειγμένα ένδεια κάνουμε καλύτερες ρυθμίσεις, βάζοντας περισσότερες δόσεις, για να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους αυτούς. Αλλά πρέπει να είναι αποδεδειγμένα άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ένδεια»...

Από ’κει και πέρα, βέβαια, όπως εξηγεί ο Μανόλης Χαιρέτης, «έχουμε και το κοινωνικό τιμολόγιο, όπου έχουν ενταχθεί περίπου 300 άτομα και πληρώνουμε ένα ευρώ ανά τρίμηνο. Στο κοινωνικό τιμολόγιο τα κριτήρια καθορίζονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες που μας δίνουν τα στοιχεία των δικαιούχων»...

Στο μεταξύ, διόλου ευκαταφρόνητο μπορεί να θεωρείται το συνολικό ύψος των χρεών προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου, καθώς ξεπερνάει τα 13 εκατομμύρια ευρώ! «Ανάμεσα στους οφειλέτες είναι μέχρι και κρατικοί φορείς.

Εντάξει, οι κρατικοί φορείς δεν έχουν μεγάλες οφειλές. Απλά υπάρχουν και αυτοί ανάμεσα σε όσους έχουν χρέη προς της ΔΕΥΑΗ». Στο ερώτημά μας τι γίνεται με τα χρέη των τσιγγάνων στο νερό, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ μάς λέει πως «τώρα πάμε σε λύση. Έχουμε τοποθετήσει ένα υδρόμετρο το οποίο λειτουργεί με προπληρωμένη κάρτα, προκειμένου να μπορούν να πάρουν νερό. Και επειδή είναι δύο φυλές και δε θέλουν να έχουν σχέση μεταξύ τους, θα βάλουμε και δεύτερο υδρόμετρο με προπληρωμένη κάρτα για τη δεύτερη φυλή. Από ’κει και πέρα, για τα παλιά χρέη εφαρμόζεται ό,τι λέει ο νόμος: με τη βεβαίωση των οφειλών στην εφορία. Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν προβλήματα ως προς τα πρόσωπα και τα ονόματα των οφειλετών»...

Την ίδια ώρα, στην παρούσα χρονική περίοδο υπάρχουν αυξημένες καταναλώσεις νερού, τις οποίες και αποδίδει ο κ. Χαιρέτης στις υψηλές θερμοκρασίες και στην αύξηση των αναγκών του κόσμου. Από ’κει και πέρα, «ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να προσέχει. Ήδη το τελευταίο διάστημα είδαμε ότι υπήρχε μια καλύτερη διαχείριση του νερού από τους δημότες», όπως λέει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

Οι νέες γεωτρήσεις

Για τις νέες γεωτρήσεις, ο Μανόλης Χαιρέτης λέει ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί στις Δαφνές η μία από τις δύο. Και οι δύο μαζί μόλις ολοκληρωθούν εκτιμάται ότι θα δώσουν νερό συνολικής ποσότητας 160 κυβικών την ώρα, 80 κυβικών η κάθε μία. «Η μία έχει ολοκληρωθεί και αρχίζει η σωλήνωση. Και μετά ξεκινάμε και τη δεύτερη». Και αμέσως μετά ξεκινούν οι εργασίες και για μία ακόμη νέα γεώτρηση στις Βασιλειές.

«Πιστεύουμε ότι με αυτές τις γεωτρήσεις θα λύσουμε το πρόβλημα του νερού για τα επόμενα χρόνια. Όσο για τη σημερινή κατάσταση, το πρόβλημα παραμένει, παρότι από τις πρόσφατες βροχές είχαμε μια ανάσα», λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Χαιρέτης. Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει, όλα είναι σχετικά, αφού θα πρέπει παράλληλα να μας βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες για τα επόμενα χρόνια και από ’κει και πέρα μακάρι η φετινή ανομβρία να μην επαναληφθεί, τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News