Μόλις 16 γυναίκες στο «τιμόνι» των Δήμων της χώρας

Κρήτη
Μόλις 16 γυναίκες στο «τιμόνι» των Δήμων της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχνή μειοψηφία στα κοινά για το γυναικείο φύλο: 16 γυναίκες Δήμαρχοι σε σύνολο 325 στην Ελλάδα  

Είναι Κρητικές, είναι δυναμικές, είναι έμπειρες μα πάνω απ' όλα είναι γυναίκες που αφιερώνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στα κοινά.

Στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και μίλησαν για τις εμπειρίες τους στον δύσκολο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς και στην Κρήτη, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης οι άντρες έχουν τον πρώτο λόγο, ωστόσο οι ελάχιστες γυναίκες που υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες προσφέρουν επί της ουσίας και μέσα από τη γυναικεία ματιά τους κάνουν την διαφορά.

Καλεσμένες στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” ήταν την περασμένη Δευτέρα οι αντιπεριφερειάρχες Ρεθύμνου και Λασιθίου Μαίρη Λιονή και Πελαγία Πετράκη, αντίστοιχα, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη, η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ από το Ρέθυμνο Πέπη Μπιρλιράκη, η δημοτική σύμβουλος από τα Χανιά Νάνσυ Αγγελάκη, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία της πρώην νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώς Σχοιναράκη.

Δυστυχώς, όπως τονίστηκε, με βάση τους αριθμούς, ακόμα οι γυναίκες δεν έχουν καταφέρει την ισότιμη παρουσία τους στα κοινά της χώρας μας, με την Κρήτη να μην αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα οι ίδιες οι γυναίκες μέσα από την ψήφο τους στηρίζουν κυρίως άντρες, ενώ οι περισσότερες γυναίκες σε κάθε πολιτική δοκιμασία στηρίζονται κυρίως από άντρες και λιγότερο από γυναίκες.

Οι κυρίες που στελέχωσαν το πάνελ στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” έχουν καταφέρει να κοιτάζουν τους άντρες συναδέλφους τους στα μάτια, ενώ ήδη κάποιοι τις χαρακτηρίζουν ως τις ισχυρές γυναίκες της κρητικής κοινωνίας.

Σε επίπεδο Κρήτης, οι δύο μικρότεροι νομοί του νησιού μας έχουν “στο τιμόνι” γυναίκες, με τα ποσοστά των παρεμβάσεών τους να είναι πολύ υψηλά, μέσα από τα οποία, μάλιστα, χαρακτηρίζονται πολύ ικανές και δυναμικές. Ωστόσο, τόσο η κ. Λιονή όσο και η κ. Πετράκη τόνισαν ότι σίγουρα ο δρόμος στα κοινά δεν τελειώνει στην Αντιπεριφέρεια.

Η κ. Μαρία Πετρακογιώργη, που σήμερα είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Φαιστού, ενώ υπήρξε δήμαρχος στον δυναμικό Δήμο της ενδοχώρας, στη διάρκεια της εκπομπής δήλωσε παρούσα για να διεκδικήσει ξανά στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Δήμο Φαιστού.

Η κ. Νάνσυ Αγγελάκη από τα Χανιά έχει τον δικό της ρόλο και λόγο στα κοινά των Χανίων και σίγουρα η διαδρομή δεν τελειώνει εκεί.

Η κ. Πέπη Μπιρλιράκη χαρακτηρίζεται δικαίως ως η «σιδηρά κυρία» του Δήμου Ρεθύμνου, αλλά και η «ψυχή» του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, με μια μοναδική προσβασιμότητα... στη νεολαία του Ρεθύμνου, εκπρόσωποι της οποίας στον δρόμο τη φωνάζουν με το μικρό της όνομα.

Αδιαμφισβήτητα, τέλος, η κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη έχει αφήσει τη δική της παρακαταθήκη στην Αυτοδιοίκηση, μιας και ηγήθηκε στο τιμόνι της Νομαρχίας Ηρακλείου σε μια περίοδο που ο εκλογικός ανταγωνισμός ήταν τεράστιος. Η κ. Σχοιναράκη σήμερα έχει αποτραβηχτεί από την πολιτική, πάντα όμως οι παρεμβάσεις της έχουν λόγο αλλά και ρόλο, με την άλλοτε ισχυρή γυναίκα του Ηρακλείου μάλλον να μην έχει πει ακόμα την τελευταία κουβέντα της όσον αφορά στα κοινά. Μάλιστα, στη διάρκεια της εκπομπής άφησε να εννοηθεί ότι “φλερτάρει” με την Αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας παρούσα στις επερχόμενες αλλαγές που έρχονται στον χώρο αυτό.

Ευαγγελία Σχοιναράκη, πρώην νομάρχης Ηρακλείου

«Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι επιστημονικά με την Αυτοδιοίκηση, άρα είμαι παρούσα... Οι αλλαγές που έρχονται στην Αυτοδιοίκηση σημαίνουν πάρα πολλά».

Μαρία Πετρακογιώργη, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Φαιστού

«Δηλώνω παρούσα..! Βεβαίως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνυπολογίσεις μια σειρά από παράγοντες. Πρώτα ο Θεός υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να οριστικοποιηθούν κάποια πράγματα».

Θεανώ Βρέντζου, αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής

«Με ενδιαφέρει ξανά η Περιφέρεια με τη συμμετοχή και πάλι δίπλα στον Σταύρο Αρνατουτάκη».

Μαίρη Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου

«Οι διεργασίες και οι σκέψεις έχουν ξεκινήσει κάνοντας ο καθένας τον απολογισμό του. Εγώ τον εαυτό μου τον βλέπω στην Αυτοδιοίκηση».

Πελαγία Πετράκη, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου

«Η κοινωνία μπορεί να με ορίσει σε οποιοδήποτε μετερίζι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θεωρώ τον εαυτό μου δεδομένο σε κάποια θέση».

Η δυναμική των γυναικών στα κοινά

Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, ελάχιστες είναι οι γυναίκες που υπηρετούν την Αυτοδιοίκηση καταθέτοντας την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το θεματικό πεδίο, δηλαδή σε ό,τι αφορά τις “Γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων”, εντάσσεται ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ).

Συγκεκριμένα, σε αυτό παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με τη συμμετοχή ανά φύλο στα πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων (εθνικές εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των γυναικών δημάρχων διπλασιάστηκε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (από 2,46% σε 4,92%), οι γυναίκες δήμαρχοι εξακολουθούν να αποτελούν ισχνή μειοψηφία, μόλις 16 σε σύνολο 325 δημάρχων. Όσον αφορά στις υποψηφιότητες γυναικών, το 2010, 99 γυναίκες ήταν υποψήφιες σε σύνολο 1.321 υποψηφιοτήτων για τις θέσεις των δημάρχων (7,49%), ενώ το 2014 οι υποψήφιες γυναίκες ήταν 153 σε σύνολο 1.441 υποψηφιοτήτων για τις θέσεις των δημάρχων (10,62%). Παρατηρήθηκε δηλαδή μια αύξηση του ποσοστού εκλογής γυναικών στο σύνολο των υποψηφιοτήτων τους από 8,08% σε 10,45%. Παρατηρείται ότι για το 2010, αλλά και για το 2014, η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών σε Δημοτικά Συμβούλια (αύξηση από 24,34% το 2010 σε 26,54% το 2014). Αντίθετα, το 2010 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέγραψε το μικρότερο ποσοστό (10%), ενώ το 2014 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατέγραψε το μικρότερο ποσοστό γυναικών δημοτικών συμβούλων με ποσοστό 9,35% (από 13,81% το 2010). Σταθερά δεύτερη με υψηλό ποσοστό είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ σε σχέση με το 2010 σημαντική αύξηση παρουσιάστηκε στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Τέλος, πτωτικά ήταν τα ποσοστά στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στο νόμο για το Πρόγραμμα “Καλλικράτης” προβλέπεται πως ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, συμβούλων Δημοτικής Κοινότητας και συμβούλων Τοπικής Κοινότητας από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας.

Στην Κρήτη καταγράφεται μια σταθερότητα. Πιο αναλυτικά, στο νησί μας τα ποσοστά των γυναικών που ασχολούνται με τα κοινά δε διαφοροποιούνται από εκλογές σε εκλογές, με τον αριθμό να κυμαίνεται εκεί γύρω στο 14%, ποσοστό που είναι από τα μεσαία προς το τέλος σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας.

]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News