Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του χωριού Σπίνα - Και 2ο ελικόπτερο στην μεγάλη φωτιά

Κρήτη
Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του χωριού Σπίνα - Και 2ο ελικόπτερο στην μεγάλη φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη πυρκαγιά στο χωριό Σπίνα του Δήμου Καντάνου Σελίνου κινητοποίησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις των Χανίων.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι από άγνωστη αιτία κι ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, καίγοντας χορτολιβαδική και δασική έκταση. Δύο ηλικιωμένες, που είναι και οι μοναδικές κάτοικοι του οικισμού, απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους.

Καθοριστική στην κατάσβεση της φωτιάς, η συνδρομή των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων που εδρεύουν στο νησί. Αρχικά απογειώθηκε από την 115 Πτέρυγα Μάχης το πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov συνδράμοντας το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, όμως αργά το μεσημέρι δόθηκε εντολή να σηκωθεί και το ελικόπτερο του Ηρακλείου.

Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 32 άνδρες με δεκαέξι πυροσβεστικά οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κανδάνου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, από το Κλιμάκιο του Καμπανού όπως επίσης άνδρες από τα εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια του Βουτά και του Αποκόρωνα. Παράλληλα υπήρξε συνδρομή τριών πεζοπόρων τμημάτων, ενός της ΕΜΑΚ και δύο της Π.Υ. Χανίων. Από το Δήμο Κανδάνου Σελίνου στάλθηκαν στη περιοχή δύο υδροφόρες.

Στη Σπίνα βρέθηκε νωρίς το απόγευμα ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Γιάννης Μαραγκάκης ο οποίος τόνισε ότι «κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης τα οποία συνέβαλαν ουσιαστικά στο να αποτραπούν τα χειρότερα». Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά έκαιγε σε πολλά διαφορετικά μέτωπα.

Αντίπαλος των πυροσβεστών είναι αναμφίβολα οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 6 μποφόρ που σε συνδυασμό με τη φωτιά η οποία βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, κάνει την επιχείρηση κατάσβεσης πολύ δύσκολη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News