Ο καύσωνας μας χτυπάει την πόρτα - Ποιες περιοχές θα θυμίζουν... καμίνι

Κρήτη
Ο καύσωνας μας χτυπάει την πόρτα - Ποιες περιοχές θα θυμίζουν... καμίνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στην Κρήτη όσο περνούν οι ώρες, καυτό αναμένεται να είναι το σκηνικό σε αρκετές περιοχές του νησιού και κυρίως στα πεδινά.

«Καμίνι» θα θυμίζουν οι περιοχές της Μεσαράς και δη των Μοιρών και του Τυμπακίου όπου σύμφωνα με το meteo.gr θα υπάρξουν θερμοκρασίες που αν όχι θα αγγίξουν σίγουρα θα φθάσουν κοντά στους 40 βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, για παράδειγμα, Τετάρτη και Παρασκευή στις Μοίρες, ο υδράργυρος θα φθάσει τους 39 βαθμούς ενώ Τρίτη και Πέμπτη στους 38. Ίδιο καυτό σκηνικό στο Τυμπάκι με τον υδράργυρο Τετάρτη και Πέμπτη στους 39 βαθμούς.

Στα Σφακιά στους 37 βαθμούς κελσίου, στην Ιεράπετρα έως 36 βαθμούς κελσίου όπως και στο Ζαρό. Στην Πρέβελη την Παρασκευή στους 35 και το Σάββατο στους 37 βαθμούς κελσίου.

Στην Βιάννο στους 33 βαθμούς όπως και στην Αγία Βαρβάρα.

Στις 4 μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης αναμένεται να σημειωθούν οι εξής  θερμοκρασίες.

Στο Ηράκλειο ο υδράργυρος θα φθάσει στις μέγιστες τιμές τους στα 33 , Τετάρτη και Παρασκευή, στα Χανιά στους 33 βαθμούς την Παρασκευή, στο Ρέθυμνο στους 31 βαθμούς, ενώ αρκετή ζέστη αναμένεται και στον Άγιο Νικόλαο με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 36 βαθμοί κελσίου.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Λέκκα, ολόκληρη την εβδομάδα θα επικρατήσει στο νησί ηλιοφάνεια. Εξάλλου, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς τις πρωινές και τις νυκτερινές ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια του μεσημεριού θα πνέουν με μέτρια ένταση. Εξαίρεση αποτελούν οι ανατολικές περιοχές της Κρήτης, όπου η ένταση των ανέμων θα φτάνει πρόσκαιρα τα 4 έως 5, τοπικά έως και τα 6 μποφόρ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ιδανικά καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός και το ερχόμενο σαββατοκύριακο, οπότε και οι άνεμοι αναμένονται να είναι πιο εξασθενημένοι - και - στην ανατολική Κρήτη.

Τέλος, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς «η παρατεταμένη ηλιοφάνεια κορυφώνει τις μέγιστες τιμές από νωρίς το μεσημέρι».

Καλό θα είναι όλα τα άτομα, κυρίως όμως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι υπερήλικες δηλαδή και τα μικρά παιδιά αλλά και τα άτομα στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως και πάσχουν από κάποια από αυτές τις παθήσεις, να αποφεύγουν τις άσκοπες εξόδους», επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Για να προστατευτούμε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η βασική συμβουλή είναι να μένουμε στο σπίτι, ή σε έναν κλιματιζόμενο χώρο και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα κλιματισμού να είμαστε σε έναν σκιαζόμενο χώρο, να πίνουμε άφθονα υγρά, να είμαστε πολύ ελαφρά ντυμένοι, τα φαγητά μας να είναι πολύ ελαφρά, να περιοριζόμαστε δηλαδή σε λαχανικά, φρούτα, κρύα πιάτα», συστήνει μεταξύ άλλων και προσθέτουν: «Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά αυτές τις ημέρες και εκείνο που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες να μην εγκαταλείπουμε ηλικιωμένα άτομα που έχουν προβλήματα επικοινωνίας, για παράδειγμα άνοια ή κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, σε κλειστούς χώρους όπου οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να τους προκαλέσουν ακόμα και επεισόδια επικίνδυνα για τη ζωή τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News