Ο Υπουργός «αγάπησε»την Κρήτη - Και νέα επίσκεψη

Κρήτη
Ο Υπουργός «αγάπησε»την Κρήτη - Και νέα επίσκεψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας για το μεγάλο “στοίχημα” της έγκαιρης ολοκλήρωσης του κάθετου οδικού άξονα Ηρακλείου-Μεσαράς, ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψουμε κονδύλια 80 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε., αλλά και για τη δρομολόγηση επιτέλους - μετά από δεκαετίες αναμονής - του έργου του Πλατύ Ποταμού, έστειλε η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, υπό τον υπουργό. Η σύσκεψη έβγαλε και ειδήσεις. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, “κλείδωσε” νέα κάθοδος Σπίρτζη (η πολλοστή τον τελευταίο καιρό) στην Κρήτη στις 12 Ιουλίου, ενώ προτού κατέβει εδώ ξανά ο υπουργός Υποδομών θα προηγηθεί ευρεία σύσκεψη, αποκλειστικά για το έργο εκτροπής του Πλατύ Ποταμού.

Η σύσκεψη αυτή θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών. Θα κληθούν να παρευρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - η Περιφέρεια Κρήτης, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι της Μεσαράς και του Ρεθύμνου, οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, τα αρμόδια στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης, κ.τ.λ.

Και εδώ θα πρέπει να αναφερθεί μια σχετική παρανόηση που υπήρξε για τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών και είχε ως αποτέλεσμα να ξεδιπλωθεί ένα σκηνικό ανούσιας μάλλον έντασης ανάμεσα στον υπουργό και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ.

Ποια ήταν η παρανόηση; Η χθεσινή σύσκεψη συγκλήθηκε για το έργο του κάθετου οδικού άξονα Ηρακλείου-Μεσαράς. Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης και όχι το έργο του Πλατύ Ποταμού, το οποίο ήταν να συζητηθεί παρεμπιπτόντως στη διάρκεια της κουβέντας.

Δεν ήταν όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η πληροφόρηση σε κάποιους εκ των συμμετεχόντων, όπως εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, που όμως δεν κλήθηκαν επισήμως από το υπουργείο! Εξ ου και ο λόγος που δεν κλήθηκε στη συνάντηση π.χ. ο δήμαρχος και φορείς του Δήμου Αμαρίου, που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με το έργο του Πλατύ.

Από παρανόηση, λοιπόν, κάποιοι φορείς της Μεσαράς είχαν την αίσθηση πως η σύσκεψη γινόταν για τον Πλατύ Ποταμό... Πως ο υπουργός θα είχε συγκεκριμένες ανακοινώσεις να κάνει. Φυσικά αυτό δεν έγινε, αφού δεν ήταν αυτός ο προγραμματισμός, με αποτέλεσμα κάποιοι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ να βάλλουν κατά του Χρήστου Σπίρτζη και να εκτυλιχθούν κάποιες στιγμές έντασης.

Για τον Πλατύ Ποταμό δεν ειπώθηκαν λοιπόν λεπτομέρειες, αφού προγραμματίζεται άμεσα ειδική σύσκεψη, με τη συμμετοχή και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκείνο που ειπώθηκε για μια ακόμη φορά είναι ότι εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός του ως μεγάλου, σύνθετου και ειδικού έργου εθνικού επιπέδου

.

Υπογραμμίστηκε πως σημείο- “κλειδί” για να προχωρήσει το έργο είναι να περάσει όλο το χαρτοφυλάκιό του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Υποδομών, ενώ εκτιμήθηκε πως το κόστος θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ!

Για τον κάθετο άξονα Ηρακλείου-Μεσαράς δεν προέκυψε κάποια μεγάλη είδηση. Ουσιαστικά η συζήτηση επικεντρώθηκε στον αναγκαίο συντονισμό ενεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (υπουργείου, ΟΑΚ Α.Ε., Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου, Δήμων κ.τ.λ.), διότι, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και άλλοι, οι χρόνοι είναι απολύτως οριακοί. Και μετρά κάθε μέρα που χάνεται...

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν αναλυτικά οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Κουκιαδάκης, ο δήμαρχος Φαιστού κ. Αρμουτάκης, ο πρόεδρος ΤΟΕΒ β’ ζώνης Πόμπιας κ. Φουσανάκης, ο πρόεδρος ΤΟΕΒ α’ ζώνης Τυμπακίου κ. Τσιμπραγάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φανερωμένης και μέλος της Επιτροπής Φράγματος κ. Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Γαλήνης και πρόεδρος ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης κ. Φουντεδάκης, εκ μέρους του ΟΑΚ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Καζάσης και ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων κ. Αγαπάκης και ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς κ. Ρολάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News