Καταγγελίες για... συμφωνίες κάτω από το τραπέζι - Υπογράφουν αλλά πληρώνονται με «μαύρα»

Κρήτη
Καταγγελίες για... συμφωνίες κάτω από το τραπέζι - Υπογράφουν αλλά πληρώνονται με «μαύρα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάζουν από το 2012 μέχρι και σήμερα οι οικοδόμοι την υπογραφή τους σε υπεύθυνες δηλώσεις που υπογράφουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των Δήμων, για να ακυρώσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εξουσιοδοτώντας τους εργοδότες τους στα μεγάλα αλλά και στα μικρά κατασκευαστικά έργα να τους ορίσουν εκείνοι - υποτίθεται στο πλαίσιο διμερούς συζήτησης και συμφωνίας - τα ένσημα που θα τους βάζουν και τα μεροκάματα που θα τους πληρώνουν.

Η εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” κατέγραψε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου χθες σοβαρές καταγγελίες για συμφωνίες που στην πραγματικότητα είναι πάντα σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι μάλιστα υπογράφουν για το κατώτατο μεροκάματο και ένσημο, και δέχονται να τους καταβάλλονται “μαύρα” τα χρήματα των πραγματικών μεροκάματων, σε μια εποχή μάλιστα που κατά την κυβέρνηση... «βγήκαμε από τα μνημόνια»!

Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο του ΙΚΑ που έχουμε στη διάθεσή μας και φέρει ημερομηνία 22/10/2012, το οποίο και ισχύει μέχρι σήμερα. Έχει, δε, θέμα “Επιπρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή ΣΣΕ εργατοτεχνιτών οικοδόμων - Διενέργεια κατά προτεραιότητα επιτόπιων ελέγχων...”.

Και μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ενεργές συμβάσεις εργασίας μεταξύ ασφαλισμένων και εργοδοτών, εφόσον μετά από συμφωνία των μερών επέλθουν μεταβολές και συμφωνηθούν μειώσεις αποδοχών, για αυτές θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση της αρμόδιας Επιθεώρησης με “κατάθεση πινάκων για τις μεταβολές των αποδοχών”».

Και προσθέτει το έγγραφο του ΙΚΑ ότι «άρνηση προσκόμισης τέτοιων στοιχείων παρέχει το δικαίωμα στα όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προσδιορίζουν τα ασφαλιστικά στοιχεία και το ύψος των αποδοχών των ασφαλισμένων, με βάση τα στοιχεία που συνιστούν κατά την κρίση του»...

«Απαράδεκτη η κατάσταση»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, σχολιάζοντας την κατάσταση αυτή δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι «αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα, που δείχνει το πόσο απροστάτευτοι είναι οι εργαζόμενοι στη χώρα. Παρά τις δεσμεύσεις και της κ. Αχτσιόγλου αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, ότι θα είχαμε επίλυση του ζητήματος της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε σχέση με τους ευνοϊκότερους όρους, που θα έλυνε πάρα πολλά προβλήματα, δυστυχώς βγήκε μια εγκύκλιος στις 16 του μήνα, που ρίχνει στις “καλένδες” την υπόθεση και πετάει το “μπαλάκι” αποκλειστικά στους εργοδότες, καλώντας τους αν θέλουν να καταθέσουν το μητρώο τους.

Αλλά και να θέλουν να το κάνουν, δε θα το καταθέσουν γιατί δεν τους το επιτρέπουν τα νέα σκληρά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, για τα προσωπικά δεδομένα. Και απαιτείται η συγκατάθεση του κάθε μέλους του εργοδοτικού φορέα. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά απενεργοποιούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις»...

Σε ό,τι αφορά το έγγραφο του ΙΚΑ που ισχύει από το 2012, ο Στέλιος Βοργιάς τονίζει: «Βλέπουμε ότι δίνεται μια ανοχή. Εάν, λέει, τα βρουν ο εργοδότης με τον οικοδόμο. Να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και μπορεί και να ασφαλίζεται και με το ελάχιστο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί και η πίεση της δουλειάς είναι τεράστια και τα μεροκάματα θα έπρεπε να ήταν αυξημένα. Και παρ’ όλα αυτά, πολλοί εργαζόμενοι υπογράφουν. Κακώς πράττουν και συμφωνούν σε κάτι τέτοιο, αλλά έχουν οικογένειες πίσω τους και πρέπει να βρουν ένα μεροκάματο. Πάντα στην αναζήτηση μεροκάματου αυτός που είναι ο πιο ευάλωτος είναι ο εργαζόμενος»...

«Υπογράφουν αλλά πληρώνονται με “μαύρα”»

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου καταγγέλλει ότι οι οικοδόμοι στην ανάγκη τους για δουλειά υπογράφουν για το κατώτατο μεροκάματο και ένσημο, και συμφωνούν από ’κει και πάνω να πληρώνονται “μαύρα”, υπό την πίεση της μη πρόσληψής τους από τους εργοδότες.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης μάς είπε: «Ήδη και σε αυτά που λένε ότι θα επιστρέψουν οι ΣΣΕ βάζουν όρους που ουσιαστικά βάζει ο ίδιος ο ΣΕΒ, ότι, αν δε συμφωνεί το 50% συν 1 των εργοδοτών του εργοδοτικού φορέα, να μην εφαρμόζεται η σύμβαση. Και αυτό είναι ένα “παραθυράκι” που το έχει περάσει η κυβέρνηση. Κι εδώ φαίνεται και η κοροϊδία»...

Και συνεχίζει λέγοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει συνέπειες και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των οικοδόμων και στα ωράρια και στα πάντα. «Είναι απαράδεκτο ο νόμος του 2012, που ψήφισε η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., να εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα από την υποτιθέμενη κυβέρνηση της Αριστεράς. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες»... Και προσθέτει αναφέροντας ως παράδειγμα ότι, ενώ έχουν υπογραφεί σε τρία μεγάλα εργοτάξια της Αττικής επιχειρησιακές συμβάσεις και εφαρμόζονται για εκατοντάδες εργαζομένους, αρνείται η κυβέρνηση να τις αναγνωρίσει!

«Ο νόμος του 2012 προβλέπει ότι, αν δεν πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, απαγορεύεται να υπογραφεί οποιαδήποτε αύξηση. Και επειδή σε αυτές τις συμβάσεις ξεκινάει το μεροκάματο των συναδέλφων από τα 40 ευρώ και μπορεί να φτάσει για τον μάστορα στα 70 ευρώ, η κυβέρνηση δε θέλει να το εφαρμόσει».

Σε ό,τι αφορά τις υπογραφές των υπεύθυνων δηλώσεων, ο κ. Γωνιανάκης λέει πως «αναγκάζουν εκβιαστικά τους οικοδόμους να πάνε και να υπογράψουν ότι θα λαμβάνουν ένσημα των 18 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τους τα δίνουν “μαύρα”. Εδώ στο ΙΚΑ Νέας Αλικαρνασσού είχαμε παράδειγμα μεγαλοξενοδόχου, που έφερε ΑΠΔ 20 οικοδόμων, που δήλωναν και οι 20 απάντρευτοι, ανειδίκευτοι και ότι συμφωνούσαν με το χαμηλότερο ένσημο. Δεν είχε κανέναν έμπειρο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Και ο εργοδότης απάντησε για να δικαιολογηθεί: “Τι σας νοιάζει εσάς; Οι ίδιοι τα δηλώνουν”»!

Από την πλευρά του, ο γραμματέας των οικοδόμων Μύρων Κοτσιφός μάς είπε: «Η συγκεκριμένη απόφαση του 2012 είναι ακριβώς μια ωμή επίθεση στα συμφέροντα των οικοδόμων. Παλιά, με αγώνες είχαμε καταφέρει να υπάρχει ένα ένσημο στο χώρο της οικοδομής. Αυτό θεωρούμε ότι ήταν ικανό να καλύψει τις ασφαλιστικές ανάγκες. Με τους μνημονιακούς νόμους όμως δόθηκε το δικαίωμα στην κάθε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία να κανονίζει αυτή το ύψος των ενσήμων που θα έπαιρναν οι εργάτες. Και οι εργάτες που δε θα συμφωνήσουν, απλά... δε θα βρουν δουλειά».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτσιφός τονίζει ότι φτηνότερο ένσημο σημαίνει φτηνότερη αξία ως προς την ασφάλεια, άρα και φτηνότερη ασφάλιση και φτηνότερη κάλυψη ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων υπενθυμίζει ότι το 2016 μαζεύτηκαν υπογραφές από 506 συνδικαλιστικούς φορείς σε ολόκληρη τη χώρα, από τον χώρο του ΠΑΜΕ, σε ένα κείμενο προς την κυβέρνηση, ζητώντας την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτό το κείμενο μόνο το ΚΚΕ το είχε υπογράψει.

Στις 8 Ιουνίου φέτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως πρόκειται για μέτρο που κρίνεται ως... αντισυνταγματικό!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News