Στη «μάχη» κατά του δάκου η «Δακοφάκα»

Κρήτη
Στη «μάχη» κατά του δάκου η «Δακοφάκα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος χαρακτηρίζεται από τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα ανομβρίας, νοτιάδων και υψηλών θερμοκρασιών κατά την άνθιση, ακολουθούμενες από έντονες βροχοπτώσεις κατά περιοχές και υψηλές υγρασίες.

Αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν προβλήματα στην καρπόδεση σε πολλές περιοχές, ωστόσο είναι πολύ ευνοϊκές για την ανάπτυξη των πληθυσμών του δάκου.

Έχοντας την εμπειρία των περασμένων ετών στην καταπολέμηση του δάκου, γνωρίζουμε ότι το απαρχαιωμένο σύστημα δακοπροστασίας, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα έχει και αυτή τη χρονιά ιδιαίτερα προβλήματα. Καίρια θέματα είναι ο συγχρονισμός των ψεκασμών με την έναρξη των συζεύξεων του δάκου, η μικρή διάρκεια δράσης των δολωμάτων, άλλα και η ακαταλληλότητα κάποιων δραστικών.

Οι χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο και η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος επιτάσσουν την αλλαγή του μοντέλου ελαιοκαλλιέργειας και κατ’ επέκταση της δακοκτονίας.

Η παγίδα ΔΑΚΟΦΑΚΑ (RB) είναι ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν (αριθμός έγκρισης κυκλοφορίας από το ΥΠΑΑΤ: 14381/13-02-2012), ένα ετοιμόχρηστο δόλωμα που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της “Προσέλκυσης και θανάτωσης”, που σχεδιάστηκε για να επιλύει τα προβλήματα που έχει η δακοπροστασία σήμερα. Απαλείφει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των πληθυσμών, αφού δρα ως διαρκής δολωματικός ψεκασμός, ενεργός για 5 μήνες συνεχόμενα.

Η ανάρτηση των παγίδων πραγματοποιείται πριν την πήξη του πυρήνα της ελιάς, χρονικό σημείο που σηματοδοτεί την έναρξη των ωοτοκιών του δάκου. Η ανάρτηση της ΔΑΚΟΦΑΚΑΣ πριν την έναρξη της ωοτοκίας έχει σαν αποτέλεσμα τον έλεγχο του πληθυσμού την κρίσιμη αυτή στιγμή και θα συνεχίσει για όλη την ελαιοκομική περίοδο.

Ο δάκος προσελκύεται από τα τροφικά ελκυστικά και κατά την επαφή του με την εξωτερική επιφάνεια της παγίδας απορροφάει ποσότητα δραστικής μέσω των χημειοδεκτών που έχει στα πόδια του. Η ποσότητα αυτή προκαλεί τον θάνατό του μερικά λεπτά αργότερα και ενώ συνήθως έχει απομακρυνθεί από την παγίδα.

Η χρήση της ΔΑΚΟΦΑΚΑΣ είναι συμβατή με τη βιολογική γεωργία, αφού είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 834/2007 και 889/2008 για τη βιολογική γεωργία, ενώ έχει πάρει έγκριση από τον Διεθνή Οργανισμό για βιολογικά σκευάσματα Ecocert Groupe.

Τα πλεονεκτήματα

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της ΔΑΚΟΦΑΚΑΣ, που της δίνουν συντριπτικό πλεονέκτημα αποτελεσματικότητας, είναι τα εξής:

• Η Δελταμεθρίνη δεν είναι υδατοδιαλυτή και δεν ξεπλένεται από την επιφάνεια της παγίδας. Η παγίδα δεν επηρεάζεται από τυχόν βροχοπτώσεις.

• Είναι σχεδιασμένη να δίνει τα βέλτιστα αποτελέσματα σε μεγάλης έκτασης εφαρμογές.

• Δεν επηρεάζει τα ωφέλιμα έντομα, τα οποία δρουν συνεργιστικά με την παγίδα.

• Δεν επιβαρύνει τον καρπό ή την καλλιέργεια με χημικά.

• Η ελκτική ικανότητα σε έντομα περιορίζεται σε 15 περίπου μέτρα, επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να προσελκύσει τον δάκο από τους γύρω ελαιώνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News