Κρήτη

Θοδωρής Χιώνης: «Περιπλέκεται επικίνδυνα η κατάσταση»

Όχι μόνο δε λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά περιπλέκει επικίνδυνα την κατάσταση στη Βαλκανική η συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Π.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στο Ηράκλειο και παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Χιώνη έχει ως εξής:

* Έχουν περάσει λίγες μέρες από τη συμφωνία με τα Σκόπια. Πιστεύει το ΚΚΕ πως είναι προς όφελος των δύο λαών;

«Η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή: ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και για τον ελληνικό λαό. Δε λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα περιπλέκει επικίνδυνα την κατάσταση. Το μόνο ζήτημα που “λύνει” είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., με βάση το ξεκάθαρο άρθρο 2, δένοντας τους λαούς πιο σφιχτά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών και επομένως σε νέους κινδύνους, σε νέες περιπέτειες. Αποτελεί μέρος ευρύτερων αντιθέσεων και ανταγωνισμών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως τη Ρωσία... Διαπάλη για μεγάλες μπίζνες, επικίνδυνη, ανοίγοντας τον δρόμο της παραπέρα αποσταθεροποίησης. Οι σχεδιασμοί τους στην περιοχή είναι μέρος και του πολεμικού σχεδιασμού, προετοιμασίας του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, όπου η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει ο Αμερικάνος πρέσβης, έχει τον ρόλο γεωπολιτικού μεντεσέ. Επιπλέον, η συμφωνία περιπλέκει τα πράγματα γιατί διατηρεί τις θέσεις περί “Μακεδόνα πολίτη” και “Μακεδονικής γλώσσας”, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον από τους ίδιους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Άλλωστε το ΝΑΤΟ διέλυσε, αιματοκύλισε τα Βαλκάνια, αξιοποιώντας υπαρκτά και ανύπαρκτα ζητήματα, στη λογική “διαίρει και βασίλευε”. Για ποια ασφάλεια και ειρήνη μιλάνε;


Η ονοματολογία, οι κοκορομαχίες και ό,τι άλλο βλέπουμε αξιοποιούνται για να κρύψουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, που προσπαθεί να “ψαρέψει” στον εθνικιστικό χώρο, συμφωνούν στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Βαλκάνια, στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, στους οποίους η Ελλάδα διεκδικεί για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίους ρόλο».

* Παραμένοντας στα εθνικά θέματα, πώς κρίνετε τη στάση της Τουρκίας και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας;

«Η αστική τάξη της Τουρκίας επιδιώκει να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στις εξελίξεις, όχι μόνον περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο. Σήμερα έχει εισβάλει και διατηρεί στρατούς κατοχής σε τρεις χώρες (Κύπρος, Συρία, Ιράκ). Στέλνει στρατεύματα και δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις εκτός της Τουρκίας, όπως στο Κατάρ, τη Σομαλία και την Αλβανία. Αξιοποιεί τη θρησκευτική συγγένεια στις συμμαχίες της κι έχει επεξεργασμένη στρατηγική που εφαρμόζει σχεδιασμένα σε πολλά μέτωπα, ενώ ο τούρκικος λαός υποφέρει. Οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ συνεργάζονται σε επενδυτικά σχέδια σε ορισμένους τομείς, την ίδια στιγμή βρίσκονται σε ανταγωνισμό που εκδηλώνεται στο πεδίο της ενέργειας και των ενεργειακών αγωγών, στην προσπάθεια ελέγχου των εξελίξεων στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην αντιπαράθεση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη μια, η αστική τάξη της Ελλάδας φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις θέσεις της και από την άλλη η Τουρκία επιδιώκει να γίνει πολύ ισχυρός κόμβος. Διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή, προσπάθεια που συνδέεται και με την αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, που καθορίζουν τα σύνορα, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για τι είδους σχέσεις αναπτύσσονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Τα Βαλκάνια και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, των ανταγωνισμών, των επεμβάσεων, της μετακίνησης ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και της δημιουργίας νέων βάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται και η αντιπαράθεση. Απ’ αυτή τη σκοπιά θεωρούμε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από τα “παιχνίδια” στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπως λέει η κυβέρνηση, με τη γνωστή τακτική του εφησυχασμού και την προσπάθειά της να εμφανίσει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως δήθεν εγγυητές του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της χώρας».

* Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μιλάει για “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος. Πώς εκτιμά το ΚΚΕ ότι θα είναι η επόμενη μέρα μετά τη λήξη τον Αύγουστο;

«Δε μιλάμε πλέον για εκτιμήσεις αλλά για αποφάσεις, όπως με το Eurogroup, για το μνημόνιο μετά το μνημόνιο, το πολυνομοσχέδιο της τέταρτης αξιολόγησης και το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε. Δηλαδή η επομένη μέρα περιλαμβάνει τους εκατοντάδες νόμους των μνημονίων που παραμένουν, τα ματωμένα τεράστια πλεονάσματα, τις μειώσεις συντάξεων, τη φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, κ.λπ. Μπορεί στις φιέστες ο πρωθυπουργός να λύνει και να δένει γραβάτες, αλλά το θέμα είναι ότι η θηλιά σφίγγει στον λαιμό του λαού και μάλιστα με πολλές γύρες από το σκοινί της επιμήκυνσης του χρέους, με τα μέτρα που συνοδεύουν τη ρύθμισή του. Η εποπτεία από την Ε.Ε. είναι μόνιμη... Οι έλεγχοι το ίδιο. Η κόκκινη γραμμή που διαπερνάει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι η με κάθε τρόπο στήριξη των αναγκών, των συμφερόντων και της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, και σε αυτό δεν υπάρχει καμία διαφορά με τη Ν.Δ. και τα άλλα αστικά κόμματα. Γι’ αυτό στήνουν ψεύτικα διλήμματα, για να δέσουν τον λαό σε ξένα γι’ αυτόν συμφέροντα, δηλαδή στου κεφαλαίου.
Για το ΚΚΕ “καθαρή” διέξοδος για τον λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων... Σημαίνει αναπλήρωση απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτά δε θα χαριστούν. Μπορούν να γίνουν πράξη με δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, την εξουσία τους. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή.


Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τις γυναίκες να μη νομιμοποιήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης. Με σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες” να δοθεί αγωνιστική συνέχεια, να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία-κυβέρνηση-Ε.Ε., απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα».

ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Την πληρώνουν πάλι οι εργαζόμενοι»

* Τι εκτιμάτε ότι σηματοδοτεί για τη χώρα η μεγάλη αύξηση αφίξεων, κρατήσεων και εσόδων από τον τουρισμό;

«Για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση και οι ενώσεις του κεφαλαίου, όπως ο ΣΕΤΕ, πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων, αλλά και των προβλέψεων για τη φετινή σεζόν. Μάλιστα το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ανέρχεται στις πρώτες θέσεις.


Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτά τα χρόνια υπάρχει τεράστια αύξηση στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Αν κάτσει όμως κάποιος και κάνει τον λογαριασμό για τους Ηρακλειώτες που δουλεύουν όλα αυτά τα χρόνια στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, τι τελικά κέρδισαν από αυτή την ανάπτυξη, θα δει ότι όχι μόνο δεν κέρδισαν αλλά τους έκλεψαν ακόμα περισσότερα. Δουλεύουν ακόμα περισσότερο χωρίς 8ωρο, 12ωρα, χωρίς ρεπό, σε τρελούς για την ανθρώπινη αντοχή ρυθμούς, και στην καλύτερη περίπτωση 6 μήνες το χρόνο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με αποκορύφωμα τις επισιτιστικές επιχειρήσεις. Ενώ και οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου δε βλέπουν αλλαγή στο εισόδημά τους, παραμένουν καταχρεωμένοι, την ίδια στιγμή που τα all inclusive αστεράτα ξενοδοχεία είναι γεμάτα τουρίστες. Μάλιστα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που δήλωσε την αυτοδιάλυσή της για να ξεμπερδέψει με την κλαδική σύμβαση. Οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου ήταν πρωτοπόροι στην άθλια τακτική των ενώσεων προσώπων για να φτάσουν τους μισθούς στα 586 ευρώ, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης και των εργοδοτικών συνδικαλιστών. Ήταν από τους πρώτους που αξιοποίησαν τα λεγόμενα προγράμματα voucher, τη μαθητεία, αντικαθιστώντας την πλήρη και σταθερή απασχόληση με τζάμπα εργασία χωρίς δικαιώματα.


Την ίδια στιγμή, ο καθορισμός των λεγόμενων “τουριστικών περιοχών” αποτελεί το “Δούρειο Ίππο” για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων στο σύνολο της περιφέρειας, που, μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, σμπαραλιάζει την οικογενειακή, κοινωνική και προσωπική ζωή των εργαζομένων, αφού τους ξεζουμίζουν. Δίνει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια σε μεγαλέμπορους και μονοπώλια να “πνίξουν” τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους, που δουλεύουν νύχτα με νύχτα για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στη φοροαφαίμαξη από την κυβέρνηση, αλλά και στα χρέη».

Σχόλια