Κρήτη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Λ.Αυγενάκης: «Μονόδρομος για τη χώρα οι εκλογές»

Ως «μονόδρομο» χαρακτηρίζει τις εκλογές ο γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ερωτηθείς εάν θα συνέφερε τη Ν.Δ. να γίνουν εκλογές μέσα στο 2018 με ανοικτά θέματα μείζονος σημασίας, ο κ. Αυγενάκης απαντά ότι το θέμα είναι τι συμφέρει την κοινωνία και τη χώρα, προσθέτοντας πως «η χώρα χρειάζεται μια τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική και ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει».


Κληθείς να σχολιάσει στη διάρκεια συνέντευξης τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, ο γραμματέας της Ν.Δ. εκτιμά ότι «το “πανηγυρικό” Eurogroup δεν έδειξε ούτε καθαρή, ούτε έξοδο», και σημειώνει ότι «μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση».


Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνει ότι «η Ν.Δ. δεν ψηφίζει αυτή τη συμφωνία ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή» και προσθέτει: «Εάν η συμφωνία έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, τα περιθώρια ελιγμών τα οποία έχουμε στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά».


Για «τα σχέδια αποσταθεροποίησης», τα οποία κυβερνητικοί κύκλοι καταλογίζουν στη Ν.Δ., ο γραμματέας του κόμματος απαντά: «Στο Μαξίμου βλέπουν παντού συνωμότες και εχθρούς. Το τέλος τους πλησιάζει και είναι αδύνατον να το αποδεχτούν».


Τέλος, ερωτηθείς για την πρόσφατη διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη Ν.Δ., ο Λευτέρης Αυγενάκης δηλώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Ο κ. Μίχαλος με τις θέσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένως όλο το τελευταίο διάστημα έθεσε ο ίδιος εαυτόν εκτός Ν.Δ.». Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης ακολουθούν παρακάτω:

* Κύριε Αυγενάκη, θα ήθελα να ξεκινήσω από την πρόσφατη διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ από τη Ν.Δ. Θεωρείτε επιβεβλημένη τη διαγραφή, καθώς ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κόσμο;

«O κ. Μίχαλος με τις θέσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένως όλο το τελευταίο διάστημα έθεσε ο ίδιος εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας. Σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, από το Σκοπιανό μέχρι το θέμα των πρόωρων εκλογών, και από το ζήτημα της αξιολόγησης μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, η θέση του κ. Μίχαλου σταθερά ευθυγραμμίζεται παραδόξως με αυτήν της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα. Την ίδια ώρα μάλιστα που το κόμμα όποτε υπήρξε ανάγκη τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη και τον στήριξε».

* Η μειωμένη πλειοψηφία της κυβέρνησης (152 βουλευτές) θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ή αντίθετα σε ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού με προσχωρήσεις στον κυβερνητικό σχηματισμό βουλευτών άλλων κομμάτων; Μήπως επαληθευτεί η ρήση του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει»;

«Οι εκλογές είναι μονόδρομος και απαίτηση της κοινωνίας, και είναι η μόνη διαδικασία που παράγει άμεσα πολιτικό αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι έχει τελειώσει πολιτικά».

* Πέραν των εθνικών, τι θα κάνει η Ν.Δ. αν με το “καλημέρα” ως κυβέρνηση βρεθεί μπροστά στο πρόβλημα της περικοπής των συντάξεων, καθώς οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να το μεταθέτει για αργότερα;

«Οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Τσίπρας έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους σε οδυνηρές και δυσβάστακτες μεταβολές στις συντάξεις. Δυστυχώς τα περιθώρια είναι στενά. Εμείς θα διορθώσουμε αυτές τις δυσβάστακτες μειώσεις, αρχικά με μείωση φόρων και στοχευμένες κοινωνικές παροχές».

* Η Ν.Δ. μιλά για βάρη και τετελεσμένα που έχει προσθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Τι διαφορετικό θα κάνει η ΝΔ και γιατί θα πείσει τους ψηφοφόρους να την ψηφίσουν;

«Ναι, βάρη και τετελεσμένα. Ήρθαν με τη θεωρία των παιγνίων και φεύγουν με τη θεωρία του χάους. Μιλάμε εδώ και πολύ καιρό για τέταρτο μνημόνιο. Για τις μειώσεις στις συντάξεις, για τη μείωση στο αφορολόγητο, για όλα αυτά τα οποία έρχονται από 1/1/2019 και 1/1/2020, και μιλάμε τώρα και για τους τύπους».

ΣΚΟΠΙΑΝΟ

«Δε θα ψηφίσουμε τη συμφωνία»

* Κύριε Αυγενάκη, η Ν.Δ. εμμένει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Τι θα κάνετε, όμως, εάν γίνουν εκλογές, βρεθείτε στην κυβέρνηση και κληθείτε να φέρετε εσείς τη συμφωνία προς ψήφιση;

«Το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, και το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά. Δεν ψηφίζουμε αυτήν τη συμφωνία ούτε σε αυτήν, ούτε στην επόμενη Βουλή. Δε θα τη φέρουμε καν για κύρωση στη Βουλή εάν τη βρούμε σε εκκρεμότητα όταν γίνουμε κυβέρνηση. Αυτή τη συμφωνία η Ν.Δ. δεν τη διαπραγματεύτηκε, δε συμφωνήσαμε και δεν την ψηφίζουμε».

Σχόλια