Αυγενάκης: «Ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη»

Κρήτη
Αυγενάκης: «Ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην επιβεβλημένη ανάγκη για ενίσχυση του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη  αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Μετά την εκτεταμένη ξηρασία που έπληξε την Κρήτη, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ακολούθησαν οι έντονες βροχοπτώσεις. Οι βροχές, όμως, ευνοούν τις συνθήκες ανάπτυξης και εξάπλωσης του δάκου. Για το τρέχον έτος εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 2170/01-02-2018 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για διάθεση ποσού ύψους έως 20.100.000,00 € σε Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018, προς κάλυψη δαπανών δακοκτονίας. Για την Περιφέρεια Κρήτης εγκρίθηκαν κονδύλια της τάξεως των 7.093.000,00 €, εκ των οποίων τα 2.783.000,00 € αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Φέτος, για ακόμη μία φορά καθυστέρησε η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος. Μόλις στις 7 Ιουνίου εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αρ. πρωτ. 5303/80845, η οποία αφορά στην πρόσληψη 871 εποχικών υπαλλήλων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2018. Ωστόσο, η έγκαιρη δακοκτονία είναι για μια ακόμη φορά επιβεβλημένη, ώστε να προστατευθεί ο καρπός της ελιάς από το έντομο του δάκου. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, οι αγρότες διαμαρτύρονται για τον τρόπο εφαρμογής του ψεκασμού στην ΠΕ Ηρακλείου διαμαρτυρόμενοι ότι σε πολλές εκτάσεις δεν έχουν γίνει κατάλληλα οι ψεκασμοί.

Στην παραπάνω δύσκολη κατάσταση, προστίθεται και το πρόβλημα του αποθέματος ελαιολάδου που έχει μείνει στις αποθήκες από την περσινή παραγωγή. Υπολογίζεται ενδεικτικά ότι τα αποθέματα ελαιολάδου ανέρχονται σε 100.000 με 120.000 τόνους πανελλαδικά, ενώ στην Κρήτη αγγίζουν τους 50.000 τόνους. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του κρητικού ελαιολάδου εμφανίζεται μειωμένη και δεν ξεπερνά τα 2,60 ευρώ το κιλό. Το πρόβλημα επιδεινώνεται και με την εισαγωγή λαδιών από τρίτες χώρες, στα οποία, σύμφωνα πάντοτε με τους παραγωγούς, δεν επιβάλλονται οι απαραίτητοι τελωνειακοί δασμοί, οι οποίοι διασφαλίζουν την εγχώρια παραγωγή αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα κρατικά έσοδα».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

 «1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το τρέχον πρόγραμμα δακοκτονίας; 

  1. Ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε, προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου;».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News