default-image

Έτσι θα ρυθμίσετε αγροτικά χρέη - Ποιοι εξαιρούνται

Κρήτη
Έτσι θα ρυθμίσετε αγροτικά χρέη - Ποιοι εξαιρούνται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα παλιά αγροτικά χρέη και οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς και Δημόσιο.

Ανοίγει σήμερα η διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των αγροτών για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων τους προς την “παλιά” Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών. Η ενεργοποίησή της καθυστέρησε λόγω των σχετικών καθυστερήσεων βεβαίωσης των οφειλών των αγροτών προς τον ΕΦΚΑ, δεδομένου ότι περιλαμβάνει και τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να υπενθυμίσουμε τι έχει ήδη δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση ως προς τη ρύθμιση αυτή, η οποία και φαίνεται να δίνει οριστική λύση στα παλιά αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ, αφού θα βοηθήσει όσους δεν είχαν ενταχθεί με τον νόμο για τα πανωτόκια του 2004 να επαναϋποβάλουν αίτηση και να μπορέσουν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια να διεκδικήσουν την αποπληρωμή των χρεών τους, με βάση το διπλάσιο του αρχικού τους κεφαλαίου.

Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, “κούρεμα” μέχρι και 60% στα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια ανάλογα με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, αλλά και την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. Βέβαια, λεπτό σημείο είναι αν όσοι από τους αγρότες που ανήκουν στην κατηγορία των παλιών αγροτικών χρεών, εφόσον έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν επιπλέον έστω και ένα ευρώ...

Η “Νέα Κρήτη” υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλη σε συνεντεύξεις του προς την “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη “Νέα Κρήτη”, ότι για τους αγρότες με τα “κόκκινα” δάνεια στην πρώην ΑΤΕ και σε άλλες τράπεζες θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα πανωτόκια επί του αρχικού τους κεφαλαίου και αφού θα έχουν αφαιρεθεί όλοι οι τόκοι.

Βασικά σημεία

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έχει ανακοινώσει τα εξής:

H ρύθμιση απευθύνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει δανειακό προϊόν άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κ.λπ.) από την πρώην ΑΤΕ και τις υπόλοιπες υπό εκκαθάριση τράπεζες (T.T., FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.), εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Η ρύθμιση προβλέπει δύο τρόπους αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων: τον συμβιβασμό (εφάπαξ καταβολή) και τη ρύθμιση σε δόσεις. Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμη και το 60%. Σε περίπτωση ρύθμισης με δόσεις του εναπομείναντος ποσού, η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

«Μάλιστα, για πρώτη φορά δίνεται στους αγρότες η δυνατότητα πώλησης ακινήτων με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος ποσού», αλλά αυτή η φράση έχει ήδη σχολιαστεί από τους εκπροσώπους των αγροτών με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, αποτελώντας σημείο το οποίο έρχεται να τους βάλει “υποψίες” ως προς την αποτελεσματικότητα και τα κίνητρα της ρύθμισης.

Εκφράζονται έτσι ελπίδες για θετικές εξελίξεις, αλλά όλα αυτά θα φανού από σήμερα, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για διευθέτηση των εν λόγω οφειλών θα λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη η βιώσιμη οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη με βάση τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία και την εισοδηματική του ικανότητα.

Καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης-συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3259/204 για τα πανωτόκια επί του οφειλόμενου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο. Παράλληλα, τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων.

Υπάρχουν δύο τρόποι αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των αγροτών, που καθορίζονται κατόπιν συμφωνίας της τράπεζας με τον οφειλέτη, εφόσον ο τελευταίος πληροί τα κριτήρια.

Ο πρώτος τρόπος αποπληρωμής αφορά στο συμβιβασμό, που περιλαμβάνει την εφάπαξ καταβολή του “κουρεμένου” ποσού σε διάστημα τριών μηνών.

Ο άλλος τρόπος αφορά στη ρύθμιση σε βάθος δεκαετίας (120 δόσεις), σε συμπεφωνημένες με την τράπεζα δόσεις. Μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή ανισόποσες συμφωνούμενες με τον οφειλέτη δόσεις, ενώ απαραίτητη είναι η είσπραξη προκαταβολής, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ύψους της νέας δόσης ή τα 750 ευρώ.

Ως συμβιβασμός νοείται «η εντός τριμήνου, από την ημερομηνία έγκρισης του αιτήματος, καταβολή του τιμήματος προς οριστική διευθέτηση της απαίτησης, με διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης, συμπεριλαμβανομένου τμήματος του λογιστικού υπολοίπου».

Εκτός ρύθμισης υψηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις

Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση αγρότες με πολύ υψηλά εισοδήματα, συνεταιρισμοί αλλά και αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κ.λπ.), καθώς οι τελευταίες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Επίσης, εξαιρούνται και οι συνεταιρισμοί, για τους οποίους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από την PQH, τη Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και φυσικά το ΥπΑΑΤ, ώστε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες αξιοποίησης της περιουσίας των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών, μέσω του ΔΙΑΓΕΠ (Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News