«Ξεκολλάει» η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου

Κρήτη
«Ξεκολλάει» η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετική εξέλιξη με τη “βούλα” του υπουργείου Υποδομών

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου. Όπως αναφέρεται σε υπουργική απόφαση, το... πολύπαθο έργο, το οποίο αναμένεται στην πόλη μας - αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Κρήτης - εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, φαίνεται να “ξεκολλάει” μετά την ανάθεσή του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

H εν λόγω εξέλιξη, η οποία αποκαλύφθηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, φέρεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για το έργο, καθώς - μεταξύ άλλων - στην επίμαχη υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι «απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών διενέργειας διαγωνισμού του έργου του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου», αλλά και ότι «κρίνεται άμεση η αναγκαιότητα υλοποίησης του ως άνω έργου».

Αναλυτικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής: Η ανάθεση του έργου στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και ο ορισμός της Διεύθυνσης Κτηριακών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών ως αναθέτουσας Αρχής του έργου.

Εξάλλου, αποφασίστηκε ακόμη ότι το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” - που αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών - θα συμμετέχει στις διαδικασίες αυτές, παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στη Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εν λόγω εξέλιξη παρουσιάστηκε, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη”, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τη σχετική δημοπρασία.

«Ανέλαβε το υπουργείο. Έχουμε λοιπόν υπουργική απόφαση», ανέφερε αρχικά ο κ. Κουκιαδάκης, συμπληρώνοντας ότι, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το έργο χαρακτηρίζεται «επείγον».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη, πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο της διενέργειας «ερευνητικών τομών στο οικόπεδο (σ.σ. στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου)».

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι υπάρχει πλέον έγγραφη διαβεβαίωση για το έργο. «Θα δημοπρατηθεί, κατά τη διαβεβαίωση. Υπάρχει υπουργική απόφαση που το χαρακτηρίζει ως επείγον έργο για την Κρήτη και ειδικότερα την ανατολική Κρήτη, η οποία πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές δικαστικό μέγαρο κι όχι να “φιλοξενείται” σε ετοιμόρροπα ή νοικιασμένα κτήρια», συμπλήρωσε ο κ. Κουκιαδάκης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη, η Αρχαιολογία δεν αποτελούσε ποτέ εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου, κάνοντας μάλιστα λόγο για «προσχήματα». Εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη δρομολόγηση της ανέγερσης του νέου μεγάρου, καθώς «το υπουργείο Υποδομών μάς έχει αποδείξει ότι ασχολείται με την Κρήτη».

Στο μεταξύ, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το νέο δικαστικό μέγαρο.

«Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Είμαστε επιφυλακτικοί γενικώς», αρκέστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα μας ο κ. Ροζάκης.

Από το 2002... στο περίμενε: Το υπόμνημα του Δικηγορικού Συλλόγου

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι σε υπόμνημα του ΔΣΗ, που κατατέθηκε σε τέσσερις υπουργούς (Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Πολιτισμού και Αθλητισμού), μέσω βουλευτών του νομού Ηρακλείου, τον περασμένο Ιανουάριο, αναφερόταν το πλήρες ιστορικό του πολύπαθου έργου, απαριθμώντας ένα προς ένα τα στάδια από τα οποία έχει περάσει από το 2002 μέχρι σήμερα!

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα γινόταν αναφορά σε έγγραφο της ΚΓ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το οποίο το κόστος του προϋπολογισμού της ανέγερσης του νέου μεγάρου, σε ενδεχόμενη ανεύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων, θα ανέβαινε. Το εν λόγω έγγραφο, παρά το ότι υπάρχει από το 2008, τέθηκε υπόψη του ΔΣΗ μόνο στις αρχές του 2017.

Σύμφωνα πάντα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, έκτοτε το έγγραφο της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων φέρεται να παρουσιάζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης ως το “πρόβλημα” εξαιτίας του οποίου δεν έχει συντελεστεί ουδεμία πρόοδος στο ζήτημα.

«Μετά από αρκετή ακόμη καθυστέρηση, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, σε επίσκεψη του δημάρχου Ηρακλείου και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου στον υπουργό Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε τη 19η/4/2017, ο αρμόδιος υπουργός αναγνώρισε ότι το σχετικό έγγραφο της ΚΓ’ Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων δε θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για την πρόοδο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού και υποσχέθηκε ότι θα προέβαινε στις απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού», αναφερόταν σε άλλο σημείο του επίμαχου υπομνήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News