Ο... σωτήριος οδηγός για το καλύτερο και σωστό πότισμα

Κρήτη
Ο... σωτήριος οδηγός για το καλύτερο και σωστό πότισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρετικά χρήσιμος οδηγός για τους αγρότες, με την υπογραφή του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και της ΔΑΟΚ Κρήτης, για την ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για μια αναγκαία ενημέρωση στους αγρότες της Κρήτης αλλά και για όλες τις περιοχές εκείνες που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού.

Αναλυτικότερα, όπως διευκρινίζεται, το ύψος της παραγωγής μιας καλλιέργειας αυξάνεται με την αύξηση του νερού άρδευσης μέχρι ενός σημείου, ενώ η επιπλέον ποσότητα νερού δεν αυξάνει ανάλογα την παραγωγή. Αντίθετα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, όπως ανάπτυξη ζιζανίων και εμφάνιση ασθενειών.

Εξάλλου, το 20% περίπου του εφαρμοζόμενου αρδευτικού νερού χάνεται λόγω έλλειψης σχεδιασμού άρδευσης και σε συνδυασμό με την κλιματική αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε περιοδικές ξηρασίες αυξανόμενης έντασης και συχνότητας. Ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και η ΔΑΟΚ Κρήτης εξέδωσαν αναλυτικό οδηγό για την ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού, ώστε να σταματήσει αυτή η απώλεια.

Αναλυτικότερα οι οδηγίες αναφέρουν:

«• Η ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων είναι μια αναγκαιότητα σε περιοχές με έλλειψη νερού.

• Το ύψος της παραγωγής μιας καλλιέργειας αυξάνεται με την αύξηση του νερού άρδευσης μέχρι ενός σημείου, ενώ η επιπλέον ποσότητα νερού δεν αυξάνει ανάλογα την παραγωγή, αλλά αντίθετα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, όπως ανάπτυξη ζιζανίων και εμφάνιση ασθενειών.

• Το 20%περίπου του εφαρμοζόμενου αρδευτικού νερού χάνεται λόγω έλλειψης σχεδιασμού άρδευσης και, σε συνδυασμό με την κλιματική αστάθεια, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδικές ξηρασίες αυξανόμενης έντασης και συχνότητας».

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες

Βιώσιμες γεωργικές πρακτικές σε δενδρώδεις καλλιέργειες που εξασφαλίζουν την αποδοτικότητα του νερού, ειδικά σε περιοχές ευάλωτες στην ξηρασία, είναι:

• Στάγδην άρδευση, η πιο αποδοτική μέθοδος άρδευσης.

• Ετήσια συντήρηση του δικτύου άρδευσης.

• Εφαρμογή χορτοκοπής και απόθεσης των υπολειμμάτων ζιζανίων στην εδαφική επιφάνεια.

• Θρυμματισμός των υπολειμμάτων κλαδέματος και απόθεσης στο έδαφος.

• Καταστροφή των ζιζανίων τη θερινή περίοδο.

• Κατάλληλο χειμερινό και θερινό κλάδεμα και εφαρμογή σκευασμάτων που μειώνουν τη συνολική διαπνοή.

• Αύξηση ικανότητας συγκράτησης νερού και θρεπτικών στοιχείων μέσω: α) αύξησης της οργανικής ουσίας του εδάφους και β) ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων.

• Μείωση των απωλειών από επιφανειακή απορροή (διατήρηση ζιζανίων τον χειμώνα, μη κατεργασία εδάφους).

• Εισαγωγή φυσικών εμποδίων σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία επικλινών αγροτεμαχίων, με στόχο τη συγκράτηση του νερού και τη μείωση της εδαφικής διάβρωσης.

• Υπολογισμός των αρδευτικών αναγκών στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης του φυτού.

Στην ελιά

Τα κρίσιμα στάδια της ελιάς ως προς τις αρδευτικές ανάγκες είναι:

• Λίγο πριν και ως την άνθιση η άρδευση είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη ανθέων, καλύτερη καρπόδεση και βλάστηση.

• Από την καρπόδεση ως τη σκλήρυνση του πυρήνα - περίοδος έντονης ανάπτυξης του καρπού.

• Από την ελαιοποίηση ως τη συγκομιδή του καρπού με σκοπό την αύξηση της περιεκτικότητας σε λάδι και τη μεγαλύτερη τελική ανάπτυξη της σάρκας του καρπού. Όμως, η υπερβολική άρδευση καθυστερεί την ωρίμανση των καρπών και αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από δάκο. Τα κατώτατα και ανώτατα όρια των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού άρδευσης στα αναπτυγμένα δέντρα ελιάς ορίζονται από 240 έως 290 κ.μ./στρέμμα/έτος.

Στο αμπέλι

Τα κρίσιμα στάδια της αμπέλου, ως προς τις αρδευτικές ανάγκες, είναι:

• Κατά την έκπτυξη των οφθαλμών της αμπέλου την άνοιξη.

• Από την καρπόδεση έως την έναρξη της ωρίμανσης των σταφυλιών.

• Από την ωρίμανση έως τη συγκομιδή:

1. Για τα επιτραπέζια σταφύλια μέτριες ή μικρές ποσότητες νερού έχουν ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα, ενώ μεγάλες ποσότητες νερού έχουν σαν αποτέλεσμα να μην ωριμάσουν σωστά και να γίνουν ευαίσθητα στους χειρισμούς.

2. Τα κρασοστάφυλα δε θα πρέπει να ποτίζονται, εκτός εάν επικρατεί μεγάλη ξηρασία, διότι μειώνεται ο σακχαρικός τίτλος και έχουν την τάση να σαπίζουν.

• Μετά τη συγκομιδή.

Στα αναπτυγμένα φυτά, τα κατώτατα και ανώτατα όρια των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού άρδευσης ορίζονται για το επιτραπέζιο αμπέλι από 300 έως 350 κ.μ./στρέμμα/έτος, ενώ για το οινοποιήσιμο αμπέλι από 200 έως 250 κ.μ./στρέμμα/έτος.

Στο αβοκάντο

Τα δέντρα του αβοκάντο είναι γενικά απαιτητικά σε ό,τι αφορά τις υδατικές τους ανάγκες και την ποιότητα του αρδευτικού νερού.

Τα κρίσιμα στάδια του αβοκάντο, ως προς τις αρδευτικές ανάγκες, είναι:

• Η περίοδος ανθοφορίας & καρπόδεσης.

• Η περίοδος σχηματισμού & ανάπτυξης του καρπού.

• Η περίοδος ωρίμανσης των καρπών προκειμένου να αποφευχθεί η καρπόπτωση.

Κατάλληλο για την άρδευση του αβοκάντο θεωρείται το νερό που περιέχει άλατα χλωρίου λιγότερα από 100 ppm (mg/l).

Για τις νέες φυτείες, οι μέσες καλοκαιρινές καθημερινές αρδευτικές ανάγκες ορίζονται από 4-8 λίτρα ανά δέντρο τον πρώτο χρόνο και από 80-150 λίτρα ανά δέντρο το τέταρτο έτος. Τα κατώτατα και ανώτατα όρια των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού άρδευσης στα αναπτυγμένα δέντρα ορίζονται στα 600 έως 700 κ.μ./στρέμμα/έτος. Μικρά διαστήματα άρδευσης επηρεάζουν θετικά το μέγεθος των καρπών και αυξάνουν τη συγκέντρωση ελαίων στον καρπό.

Στα εσπεριδοειδή

Τα κρίσιμα στάδια των εσπεριδοειδών, ως προς τις αρδευτικές ανάγκες, είναι:

- Η περίοδος ανθοφορίας και καρπόδεσης.

- Στα μετέπειτα στάδια αναπτύξεως των καρπών.

Κατάλληλο για την άρδευση των εσπεριδοειδών θεωρείται το νερό που περιέχει άλατα χλωρίου λιγότερα από 142 ppm (mg/l).

Τα κατώτατα και ανώτατα όρια των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού άρδευσης στα αναπτυγμένα δέντρα εσπεριδοειδών ορίζονται στα 400 έως 500 κ.μ./στρέμμα/ έτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News