Κρήτη

Μένουν στον δρόμο 110 επικουρικοί εργαζόμενοι

Στους δρόμους βγαίνουν για άλλη μια φορά, προκειμένου να υπερασπιστούν το ψωμί των συναδέλφων τους αλλά και τον θεσμό της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ, μετά την απόφαση- “φωτιά” του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έρχεται να “δείξει τον δρόμο” της ανεργίας στους 110 επικουρικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, με απόλυση κινδυνεύει το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, η θητεία του οποίου υπερβαίνει το 24μηνο, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία, τα οποία βασίζονται κυρίως στους επικουρικούς γιατρούς καθώς δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Όπως μάλιστα αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των επικουρικών μπορεί να λήξουν πολύ πριν τις 31/12/2018». Ήδη οι διοικήσεις των νοσοκομείων, δε, καλούν τους γιατρούς για να τους ενημερώσουν για το σκεπτικό της απόφασης.

«Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης, λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν τη λήξη της σύμβασής του.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ έχει ήδη στείλει αίτημα για επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ καλούν τις Ενώσεις να απευθυνθούν άμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να τις ενημερώσουν για τον αριθμό των επικουρικών γιατρών των οποίων λήγει η σύμβαση στις 31/12/2018.

«Καμία απόλυση»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, «την Τέταρτη 20/6 (σ.σ. προχθές) εκδόθηκε το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τόσο των επικουρικών συναδέλφων όσο και του πρώην εργολαβικού προσωπικού, το οποίο υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας (παράταση συμβάσεων έργου), που υπερβαίνουν το 24μηνο, θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση, πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους στις 31/12/2018.

Ήδη οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλούν τους συναδέλφους ώστε να τους ενημερώσουν για το σκεπτικό της απόφασης. Οι συνάδελφοι δικαιολογημένα νιώθουν αγανάκτηση και αβεβαιότητα, γιατί για άλλη μια φορά γίνονται θεατές σε ένα κακόγουστο θέατρο μεταξύ κυβέρνησης και διάφορων θεσμών.

Δε θα δεχτούμε ξανά τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα ότι δήθεν η δικαιοσύνη δεν τους “αφήνει” να πάρουν “φιλολαϊκά μέτρα”, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη για δικό τους κομματικό όφελος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δικαιοσύνη είναι ταξική. Όμως οι δικαστικές αποφάσεις βασίζονται στο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και όχι μόνο δεν κατήργησε η σημερινή συγκυβέρνηση, αλλά το ενισχύει, με νέους αντιλαϊκούς νόμους.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν τη λήξη της σύμβασής του. Κάθε λύση που δήθεν επέλεγε έφερνε τους εργαζομένους σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Αυτή είναι η περίφημη σταθερότητα και ενίσχυση των νοσοκομείων, κάθε τρεις και λίγο να αντικαθίσταται το προσωπικό με άλλο.

Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όλοι στη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 25/6, στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων. Δε θα επιτρέψουμε καμία απόλυση εργαζομένου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Αποφασίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υ.ΠΕ.

Στις 2 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ προχωρούν σε έκτακτη γενική συνέλευση. Εκεί θα αποφασιστεί και η ημερομηνία παράστασης διαμαρτυρίας στα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ., με το αίτημα της μονιμοποίησης των 110 περίπου επικουρικών εργαζόμενων στα νοσοκομεία της Κρήτης. Πρόκειται για 70 επικουρικούς όλων των ειδικοτήτων και για 40 γιατρούς.
Για σήμερα, εξάλλου, έχει αποφασιστεί παναττική στάση εργασίας από τους επικουρικούς και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ με τη χθεσινή του ανακοίνωση ζητά:

* «Να σταματήσει η ομηρία και η κοροϊδία για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, μπλοκάκια, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ, εργολαβικοί).
* Να προσληφθούν όλοι με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια