default-image

Αισιοδοξία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Κρήτη

Κρήτη
Αισιοδοξία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αισιοδοξία του για την πρόοδο τόσο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της σύμβασης για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Ν. και Ν.Δ. της Κρήτης, όσο και για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που είχε συνάντηση για τα ενεργειακά θέματα της Κρήτης με τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης αρμόδιο στην Ενέργεια, το Περιβάλλον και την Χωροταξία.

Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την Κρήτη και τους Κρητικούς που να αφορά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού ανεξάρτητα ακόμα και από την πρόοδο ή μη των δύο προβλεπόμενων διασυνδέσεων.

Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα στο γραφείο του Υπουργού μετά το τέλος της ημερίδας για την αναθεώρηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ. Στην συνάντηση Σταθάκη-Καλογερή συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Υπουργός ΠΕΝ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πρόοδο τόσο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της σύμβασης για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Ν και ΝΔ της Κρήτης, όσο και για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, οι μελέτες του οποίου προχωρούν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Αναλυτικά η ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης:

«Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης για την οποία είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί διαγωνισμοί, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2020, ενώ επεσήμανε ότι ο ανταγωνισμός που έχει προκύψει για την εκτέλεση του έργου της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής – Κορακιάς μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει όσον αφορά στην πρόοδο του έργου και στην επιτάχυνση των προθεσμιών.

Ήδη, η αρχική προθεσμία του έργου έχει μετατεθεί από το 2024 όπως προέβλεπε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για το 2022, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να λειτουργήσει ακόμα και εντός του 2021 αν δεν προκύψει κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Άλλωστε η διαφωνία μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων αναδόχων, αναμένεται να τερματιστεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνα με την προθεσμία που έχει δώσει η ΡΑΕ.

Ο υπουργός επεσήμανε στον Αντιπεριφερειάρχη ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα που να αφορά στον ενεργειακό εφοδιασμό της Κρήτης μετά το 2020, όπου ως γνωστόν αναμένεται να μειωθεί η συμμετοχή των ρυπογόνων θερμικών μονάδων στην ηλεκτροδότηση του νησιού, λόγω των Ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της χώρας. Ανέφερε ότι θα ληφθούν εγκαίρως όλα τα κατάλληλα μέτρα επ’ αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος που έχει προκαλέσει ανησυχίες και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.

Ουσιαστικά ο υπουργός επιβεβαίωσε τις παλαιότερες δεσμεύσεις για το ίδιο θέμα από πλευράς ΑΔΜΗΕ αλλά και ΔΕΔΔΗΕ προς τον Αντιπεριφερειάρχη, όπου αμφότεροι επεσήμαναν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στην Κρήτη και στους Κρητικούς που να αφορά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού μας, ανεξάρτητα ακόμα και από την πρόοδο ή μη των δύο προβλεπόμενων διασυνδέσεων.».

Ο Αντιπεριφερειάρχης νωρίτερα συμμετείχε στην έναρξη της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, παρουσία του Υπουργού ΠΕΝ, του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, και του ΓΓ Ενέργειας κ. Βερροιόπουλου, όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την σημαντική εμπειρία της Κρήτης σε αυτόν τον τομέα.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News