Κρήτη

Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα μείζονα παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας για το γενικό πληθυσμό. Είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις

Κάπνισμα, υπέρταση, χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία άγχος... Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Τελευταία βρέθηκε ότι τον ίδιο κίνδυνο που έχει κάποιος που καπνίζει, έχει και εκείνος που κάνει καθιστική ζωή. Τα στοιχεία αυτά είναι άκρως ανησυχητικά, γιατί όλο και περισσότερους ανθρώπους και ιδίως νέους βλέπουμε να μην αθλούνται.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι χώρες οι οποίες χρειάστηκε να μπουν υπό την επίβλεψη του Δ.Ν.Τ (π.χ. Ρωσία, Τουρκία, Εσθονία), οι κάτοικοί τους παρουσίασαν αυξημένο ποσοστό εμφραγμάτων.

Ενώ μέχρι πρότινος το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιαζόταν σπάνια σε γυναίκες και νέα άτομα, σήμερα βλέπουμε κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες και νέα άτομα να παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του εμφράγματος είναι η πρόληψη και πρόληψη σημαίνει μείωση των προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου, που προαναφέρθηκαν.

Δυστυχώς ένας στους πέντε εμφραγματίες δεν προλαβαίνει να φτάσει εν ζωή στο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό με την εμφάνιση του πόνου στο στήθος ο ασθενής  να πάρει μία ασπιρίνη, να καλέσει το ΕΚΑΒ και αμέσως να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για αντιμετώπιση και θεραπεία. Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι να γίνει αγγειοπλαστική, δηλαδή να ανοιχτεί με τη χρήση ενός μπαλονιού, η ένοχη αρτηρία που έκλεισε με θρόμβο. Αυτό θα γίνει σε νοσοκομείο που έχει σε λειτουργία αιμοδυναμικό εργαστήριο.

Πέρα απ’ όλα αυτά... σημασία έχει πως ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει και τις στεναχώριες στην ζωή του.

Όταν συμβαίνουν δυσάρεστα απρόοπτα, από που θα αντλήσει δύναμη; Πως θα διαχειριστεί το ξαφνικό ή το αναμενόμενο γεγονός που μπορεί να του "διαλύσει" την καρδιά του;

Στην εκπομπή θα ακουστεί και μία διαφορετική προσέγγιση μέσω της οποίας, η Κβαντική μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο της, όπως και η ψυχοθεραπεία.

Τέλος η συγκλονιστική εμπειρία ενός ανθρώπου που έπαθε ανακοπή αρκετή ώρα και επέζησε, καθώς και τα δάκρυα του γιατρού από χαρά, δίνουν αισιόδοξα και πολλά  άλλα μηνύματα.

Όλα τα παραπάνω αναλύονται στην εκπομπή «Πάνω απ’ όλα η υγεία μας» με την Εύα Ντελιδάκη. Η εκπομπή θα προβληθεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στη 13:00 το μεσημέρι και σε επανάληψη την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 12:30 το μεσημέρι.

 

Συζητούν με την Εύα Ντελιδάκη:

Γιάννης Ανδριώτης, Διευθυντής ΕΣΥ  Καρδιολόγος

Φάνης Ζαμπετάκης, Καρδιολόγος -Επεμβατικός Καρδιολόγος (Διαγνωστικό Κέντρο Ασκληπιός)

Νίκος Πάγκαλος, καρδιοπαθής

Σταυρούλα Δελημπαλταδάκη, ψυχολόγος - παιδαγωγός

Μαρία Κάτσενου, Κβαντική Ψυχοθεραπεύτρια (Ψυχολόγος-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)   

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια