«Εφιάλτης» για τις αμπελοκαλλιέργειες το χαλάζι – Δεν ξεδίψασε η γη

Κρήτη
«Εφιάλτης» για τις αμπελοκαλλιέργειες το χαλάζι – Δεν ξεδίψασε η γη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και ισχυρές, δεν ήταν αρκετές οι βροχές για να ξεδιψάσει η κρητική γη από την πρωτοφανή ανομβρία του φετινού χειμώνα.

Μια νέα χαλαζόπτωση  που κάλυψε μια έκταση από το Ασήμι, τις Δαφνές, την Αυγενική μέχρι ένα τμήμα του Προφήτη Ηλία, ήταν αρκετή αν και διήρκησε δέκα λεπτά για να προκαλέσει πρόβλημα στις αμπελοκαλλιέργειες.

Το χαλάζι έπεσε σε μέγεθος μικρού καρυδιού και οι παραγωγοί μετά την ξαφνική χαλαζόπτωση είδαν απογοητευμένοι τις καλλιέργειές τους σε ένα μεγάλο βαθμό, αποδεκατισμένες.

Καθώς βρίσκονται σε μια ευαίσθητη φάση ανάπτυξης τα αμπέλια, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι τα σπασίματα και τα χτυπήματα, δύσκολα θα αποκατασταθούν, κάτι που θα επηρεάσει όχι μόνο τα επιτραπέζια που δεν θα μπορέσουν να δοθούν για εξαγωγές αλλά και τα οινοστάφυλα σε ό,τι αφορά την ποσότητα του χυμού τους.

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές και στην Ανατολική Μεσσαρά με το φαινόμενο να προξενεί προβληματισμό και αγωνία στην περίπτωση που μια επανάληψή του έρθει να αποτελειώσει ό,τι έμεινε όρθιο.

Από τον ΕΛΓΑ έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία με στόχο να αποζημιωθούν για τις καταστροφές οι παραγωγοί, που σε ό,τι αφορά τις βροχές των τελευταίων ημερών οι οποίες μπορεί να δρόσισαν ανακουφιστικά αμπέλια και ελαιόδεντρα όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να καλύψουν το πρόβλημα ενός πρωτοφανούς χειμώνα ανομβρίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News