Και η τάξη «αποκαταστάθηκε»: Έδεσαν με σύρμα την πόρτα στα Νεώρια

Κρήτη
Και η τάξη «αποκαταστάθηκε»: Έδεσαν με σύρμα την πόρτα στα Νεώρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και να το θαύμα! Η πόρτα στο παρατημένο εργοτάξιο των δυτικών Νεωρίων έκλεισε χθες μετά το σχόλιο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε αυτήν ακριβώς τη θέση. Κατά τη χθεσινή ημέρα, ο ίδιος αναγνώστης μας - και όπως σας είπαμε απογευματινός περιπατητής της πόλης - πέρασε επί τούτου από το συγκεκριμένο σημείο της πόλης και βρέθηκε μπροστά στο θαύμα: Η πόρτα είχε κλείσει κάπως πρόχειρα με ένα τέλι, δηλαδή ένα σύρμα! Φρέσκο κλείσιμο, γιατί το πρωί της προχθεσινής ημέρας η πόρτα παρέμενε ανοιχτή. Επισήμως δεν υπήρξε απάντηση στο σχόλιό μας ότι μια ανοιχτή πόρτα σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο όπως αυτό των Νεωρίων είναι επικίνδυνη.

Και δεν πέσαμε καθόλου έξω: Το ρεπορτάζ κατέδειξε ότι εντός του μνημείου υπάρχει μια δεξαμενή με νερό και ένα μοτέρ- “βάτραχος”, από όπου ποτίζονται τα στοιχεία πρασίνου της παραλιακής. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο αρμόδιος υπάλληλος που ανοιγοκλείνει τις βάνες να άφησε και την πόρτα ανοιχτή. Μετά το σχόλιο μας όμως, υπήρξε ως φαίνεται πιο προσεκτικός και την έδεσε με σύρμα!

Το πιο θλιβερό όμως είναι το γεγονός ότι τα έργα αυτά έχουν “κολλήσει”. Από το 2005 ή 2006 καμία εργασία δεν έχει εκτελεστεί, ενώ ένας διαγωνισμός από την προηγούμενη δημοτική Αρχή Ηρακλείου έχει μείνει στο συρτάρι. Είναι και το γεγονός ότι έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση για τα τείχη μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και υπουργείου Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν εξασφαλιστεί κάποια κονδύλια και το 2003 ξεκίνησαν εκ νέου εργασίες αναστήλωσης και επανάχρησης των Νεωρίων. Οι μελέτες του ΟΑΝΑΚ χαρακτηρίστηκαν απαράδεκτες, λεφτά του υπουργείου Πολιτισμού τότε οδηγήθηκαν προς τα ολυμπιακά έργα και οι απαιτήσεις των αρχαιολόγων ήταν τόσο μεγάλες που εντέλει τα Νεώρια έμειναν μισοφτιαγμένα. Εντωμεταξύ, είχαν προλάβει να γίνουν κάποιες καθαιρέσεις και να αποκαλυφθούν άγνωστα τμήματα του μνημείου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News