Έρχεται... λίφτινγκ για 452 επικίνδυνα σημεία στο φονικό οδικό δίκτυο της Κρήτης

Κρήτη
Έρχεται... λίφτινγκ για 452 επικίνδυνα σημεία στο φονικό οδικό δίκτυο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άργησε αλλά να που μπαίνει τώρα σε τροχιά υλοποίησης το εκτεταμένο “λίφτινγκ” στο πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο, σε μεγάλο μέρος του, επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Οδικά έργα 34,5 εκατ. ευρώ σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης εντάχθηκαν χθες στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, με υπογραφή-ένταξη του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Πρόκειται για σημαντικά έργα και παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε 452 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, τα οποία καταδείχθηκαν από την έρευνα-μελέτη της “Εγνατία Α.Ε.”. Τη μελέτη, την ακτινογραφία της οποίας είχαμε αποκαλύψει αναλυτικά στη “Νέα Κρήτη”, χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ ο διαγωνισμός των έργων στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η μελέτη, όπως την είχαμε παρουσιάσει σε αναλυτικό μας δημοσίευμα, ακτινογραφεί καρέ-καρέ 452 σημεία της λεγόμενης “Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας”, σημεία δηλαδή που παρουσιάζουν αυτό που ορίζεται τεχνικά ως “Μεγάλη Συγκέντρωση Ατυχημάτων” (ΜΟΑ-Α) κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια του νησιού.

Η μελέτη ήταν άκρως αποκαλυπτική για την προβληματική εικόνα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι, από τα 3.340 χιλιόμετρα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης, τα 924 χιλιόμετρα, χοντρικά δηλαδή σχεδόν το 30% του οδικού δικτύου, χαρακτηρίζονται μέσα στη μελέτη της “Εγνατία Α.Ε.” ως προβληματικό δίκτυο, ως σημεία δηλαδή μειωμένης οδικής ασφάλειας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της παρέμβασης είχε οριστεί στα 30 εκατ. ευρώ. Στην πορεία, ωστόσο, στην Περιφέρεια - και πολύ ορθώς θα πει κανείς - αποφάσισαν να κάνουν και άλλες προσθήκες στη σχεδιαζόμενη παρέμβαση οδικής ασφάλειας, με τον προϋπολογισμό να ανεβαίνει στα 34,5 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι έχει προκύψει μια σχετική καθυστέρηση στη δρομολόγηση του έργου, ενδεχομένως και λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που σχετίζονται με την αλλαγή νομοθεσίας για τα δημόσια έργα.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί και έτσι φτάσαμε στα χθεσινά ευχάριστα, με την ένταξη της μεγάλης παρέμβασης των 34,5 εκατ. ευρώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης.

Στην υπογραφή ένταξης του έργου από τον περιφερειάρχη ήταν παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Νίκος Ξυλούρης, η προϊσταμένη Τεχνικών Έργων Καίτη Ιερωνυμάκη, το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Μπαλαντινάκης, και το στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Μιχάλης Ψαρουδάκης.

Στη σημαντικότητα του έργου αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης λέγοντας: «Εμείς μαζί με τις υπηρεσίες μας εντάξαμε κι άλλα τμήματα τα οποία ήταν ενδιάμεσα των σημείων όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, για να μπορεί να είναι ενιαίο το έργο. Τα 34,5 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν σήμερα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, για το οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός μέσα στον Σεπτέμβρη και, αν δεν έχουμε κάποιες ενστάσεις, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε τον ανάδοχο και τον νέο χρόνο θα ξεκινήσει σε όλη την Κρήτη αυτό το μεγάλο έργο».

Δέκα εκατ. για τον παλιό εθνικό δρόμο

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι «παράλληλα έχει γίνει ο διαγωνισμός των 10 εκατομμυρίων για τον παλιό εθνικό δρόμο, ότι σε κάθε δήμο της Κρήτης γίνονται μικρές παρεμβάσεις πάνω στην οδική ασφάλεια από τις Περιφερειακές Ενότητες και ότι η εκτίμησή μας είναι ότι με την ολοκλήρωση των έργων αυτών πρέπει να προετοιμαστούν και οι μελέτες της επόμενης γενιάς, για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να βρούμε τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” ώστε να έχουμε ένα ασφαλέστατο οδικό δίκτυο στη Κρήτη».

Η μελέτη, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, «είχε ξεκινήσει το 2013. Εμείς είχαμε προβλέψει έτσι ώστε να μπορεί να ενταχθεί μέσα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και χαιρόμαστε σήμερα γιατί με όλη την προσπάθεια που καταβάλαμε - οι υπηρεσίες μας, όλοι εμείς - εντάσσεται αυτό το έργο, που θεωρώ ότι θα αλλάξει πάρα πολύ το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης σε συνδυασμό και με τις άλλες παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται. Έχουμε ακόμα ένα σημαντικό έργο το οποίο αφορά τη διαγράμμιση, που είναι 1,5 εκατ. ευρώ και ήδη έχει βγει ο ανάδοχος, ενώ περιμένουμε το Ελεγκτικό να το εγκρίνει, και προχωρούμε ώστε με την ολοκλήρωση και άλλων μελετών να μπορούμε να εντάξουμε όλα αυτά τα έργα που αφορούν την οδική ασφάλεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News