Κρήτη

Οι Κρητικοί ακούνε «98,4»

Οι Κρητικοί εμπιστεύονται καθημερινά το ραδιοφωνικό σταθμό για την ενημέρωση και ψυχαγωγία τους.

Εδραιωμένος στη συνείδηση των ακροατών ως ένας από τους κορυφαίους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κρήτης είναι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 98,4 FM. Αυτό αποδεικνύεται, πέραν κάθε αμφισβήτησης, από τα αποτελέσματα της έρευνας της GPO, σύμφωνα με την οποία το “Ράδιο 98,4 FM” είναι ο δεύτερος σε ακροαματικότητα τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.


Και δεν είναι αυτό το μόνο εύρημα της έρευνας, αφού εξετάστηκαν και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η αποκαλυπτική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την κορυφαία εταιρεία ερευνών GPO, για λογαριασμό της καταξιωμένης στον χώρο της διαφήμισης εταιρείας IPG Mediabrands, με στόχο να μετρήσει την απήχηση και να καταγράψει τις συνήθειες τηλεθέασης και ακρόασης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της περιφέρειας Κρήτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Απριλίου σε ολόκληρη την Κρήτη (και τους τέσσερις νομούς). Ελήφθησαν συνολικά 745 συνεντεύξεις, ένα εξαιρετικά ισχυρό στατιστικό δείγμα (οι πανελλαδικές δημοσκοπήσεις διεξάγονται σε δείγμα 1.000 ή 1.200 ερωτώμενων, επί 15πλάσιου πληθυσμού).
Μέσα από ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, η έρευνα επικεντρώθηκε στις προτιμήσεις των Κρητικών όσον αφορά στις συνήθειές τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, στοχεύοντας ειδικότερα στην ανάδειξη ποιοτικών χαρακτηριστικών. Και τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά!

Στο 19,8% το ποσοστό του “Ράδιο 98,4 FM”

Με πολύ μεγάλη διαφορά από τον τρίτο ραδιοφωνικό σταθμό, το “Ράδιο 98,4 FM” αναδεικνύεται δεύτερος στις προτιμήσεις των ακροατών που απάντησαν στην ερώτηση «ποιον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ακούτε συνήθως;». Το ποσοστό του “ακούμπησε” το 20%, φτάνοντας στο 19,8%, ενώ ο τρίτος σταθμός ήταν μόλις στο 11,8%.


Στην ανάλυση του αποτελέσματος, βλέπουμε ότι υπήρχε ελαφρά μόνο υπεροχή του σταθμού στα αστικά κέντρα έναντι των αγροτικών περιοχών.
Σχετική ισορροπία υπάρχει και μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, ενώ το υψηλότερο ποσοστό είναι στην κατηγορία 45-60.

Υψηλής ποιότητας

Οι ακροατές της Κρήτης, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, εκτιμούν το πρόγραμμα του “Ράδιο 98,4 FM” και το θεωρούν υψηλής ποιότητας. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα από τις απαντήσεις στην ερώτηση «η συνολική σας άποψη για το πρόγραμμα του 98,4 ποια θα λέγατε ότι είναι;». Συνολικά το 56,6% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη («καλό» το θεωρεί το 41% και «πολύ καλό» το 15,6%) για το πρόγραμμα του σταθμού, ενώ «κακή» άποψη για το πρόγραμμα έχει μόλις το 1,3%. «Πολύ κακή» δεν απάντησε ούτε ένας από τους ερωτηθέντες. Και μάλιστα, αν σκεφτούμε ότι εκείνοι που δεν απάντησαν θετικά ήταν εκείνοι που απάντησαν ότι δεν ακούν 98,4, το εύρημα αυτό της έρευνας γίνεται ακόμη σημαντικότερο.

Πλήρης ισορροπία προγράμματος

Ως προς την “ταυτότητα” του προγράμματος του “Ράδιο 98,4 FM”, οι απαντήσεις των ερωτώμενων στην ερώτηση «το πρόγραμμα του 98,4 θα λέγατε ότι είναι κυρίως...» δείχνουν ότι η προσπάθεια του σταθμού για μια πολύπλευρη εμπειρία έχει αποτέλεσμα. Το ψυχαγωγικό και το ενημερωτικό κομμάτι βρίσκονται σχεδόν σε πλήρη ισορροπία. Συγκεκριμένα, το 32,5% των ερωτώμενων απάντησε «ψυχαγωγικό», ενώ το 31,3% απάντησε «ενημερωτικό-ειδησεογραφικό».

Ενδεχομένως το παραπάνω έχει να κάνει και με τις ώρες που έχουν ανοιχτούς τους δέκτες τους οι ακροατές, αφού τις πρωινές ώρες ο 98,4 είναι κυρίως ενημερωτικός, ενώ αντίθετα τις απογευματινές-βραδινές περισσότερο ψυχαγωγικός. Ισχυρό είναι και το ποσοστό (7,8%) εκείνων που απάντησαν «τοπικού ενδιαφέροντος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια