default-image

Η καύση των νεκρών έρχεται στο... Δημοτικό Συμβούλιο

Κρήτη
Η καύση των νεκρών έρχεται στο... Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου σε ακίνητο 45 στρεμμάτων στην Αλικαρνασσό θα κληθεί να εγκρίνει το Σώμα

Με το πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια “καυτό” θέμα της καύσης νεκρών να δεσπόζει στην ατζέντα, συνεδριάζει στις 6 παρά 5 αύριο το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, το οποίο καλείται να εγκρίνει τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου σε δημοτική έκταση 45 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό.

Εφόσον εγκριθεί αύριο το απόγευμα από το Δημοτικό Συμβούλιο η χωροθέτηση, βρεθούν τα χρήματα (και μιλάμε για μεγάλο ποσό, της τάξης περί των 3 εκατ. ευρώ) και φτιαχτεί, το αποτεφρωτήριο Ηρακλείου θα είναι υπερτοπικού χαρακτήρα. Δηλαδή θα καλύπτει όλο το νησί αλλά και άλλες, ενδεχομένως, περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει, αλλά ούτε επίκειται δημιουργία ανάλογης υποδομής για την καύση νεκρών...

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης πάντως, το τοπίο ακόμα είναι ρευστό, αφού δεν υπάρχει χρηματοοικονομική μελέτη η οποία θα υποδεικνύει ακριβώς τα κόστη, τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές λειτουργίας μιας τέτοιας δομής.

Από πλευράς χωροθεσίας, η επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης στη Νέα Αλικαρνασσό, όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση, είναι η πλέον πρόσφορη, μετά και την έρευνα που έγινε.

Όντως συγκριτικά με άλλα σημεία μοιάζει κατάλληλο, αφού μιλάμε για δημοτικό ακίνητο, και άρα δε θα χρειαστεί δαπάνη αγοράς ή μακρόχρονης ενοικίασης από το Δήμο, είναι χαρακτηρισμένο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, και επίσης είναι εύκολα προσβάσιμος ως χώρος από όλες τις πύλες εισόδου στην πόλη.

Ομοίως, με βάση τουλάχιστον τα όσα επισημαίνονται στη σχετική εισήγηση, δεν εγείρονται ιδιαίτερα ζητήματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή οχλήσεων από τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου.

Από εκεί και πέρα, για τις υπόλοιπες πτυχές του εγχειρήματος δημιουργίας αποτεφρωτηρίου ισχύουν τα γνωστά.

Υπάρχουν υπέρμαχοι, υπάρχουν όμως και αντιδρώντες, μεταξύ των οποίων και η Εκκλησία της Κρήτης. Θυμίζουμε ότι προ δύο-δυόμισι ετών, όταν η δημοτική Αρχή Ηρακλείου είχε κινήσει το θέμα, υπήρξε έντονη αντίδραση από την Εκκλησία της Κρήτης. Ιερείς, μητροπολίτες και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ειρηναίος είχαν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, λέγοντας πως το εγχείρημα που προωθεί ο Δήμος είναι λάθος. Πώς η καύση νεκρών αντιτάσσεται τις αρχές της Εκκλησίας, της πίστης και τις αρχές των πιστών. Βεβαίως είχαν ξεκαθαρίσει πως η Εκκλησία είναι αντίθετη, αλλά αν ο Δήμος επιμένει να φτιάξει αποτεφρωτήριο είναι δικό του θέμα!

Η εισήγηση : «Ο καταλληλότερος χώρος»

Στη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που αποτελεί και εισήγηση προς την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, επισημαίνεται: «Διενεργήθηκε έρευνα στα ακίνητα του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του, από στελέχη του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, σε συνεργασία με στελέχη της Πολεοδομίας. Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας εξετάστηκαν εναλλακτικά διάφοροι χώροι εντός υφιστάμενων κοιμητηρίων, δημοτικά ακίνητα στα οποία προβλέπεται η χωροθέτηση κοιμητηρίων (είτε από αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου είτε από θεσμοθετημένες χρήσεις γης), καθώς και δημοτικά ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ).

Στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης, κρίθηκε ότι δεν προκύπτει άλλο ακίνητο καταλληλότερο για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου από αυτό της τέως κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, εμβαδού μεγαλύτερου των 45 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει πολεοδομική κάλυψη διευκολύνει αποφασιστικά το έργο του Δήμου σε ό,τι αφορά την έκδοση των αδειοδοτήσεων, που μπορούν να “τρέξουν” με ταχύτερες διαδικασίες. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (“καποδιστριακό”) Δήμο Νέας Αλικαρνασσού για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά. Στο οικοδομήσιμο τμήμα του ακινήτου επιτρέπονται οι χρήσεις Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και αναψυκτηρίου έως 100 καθίσματα.

Όπως έχει αποφασιστεί από την αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για να δρομολογήσει την όλη διαδικασία της ανέγερσης του αποτεφρωτηρίου, η εγκατάσταση θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δε θα λειτουργεί επιβαρυντικά για το περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή δενδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News