Το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Κρήτης!

Κρήτη
Το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Κρήτης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα εντυπωσιακότερα και ιστορικότερα παρθένα μέρη του νησιού μας, με την άγρια ομορφιά του αλώβητη

Υπάρχει μια παραλία που παραμένει αλώβητη από τον πολιτισμό... Μια τεράστια ακτή με πεντακάθαρα νερά, λευκόχρυση άμμο που οριοθετείται από τις εντυπωσιακές αμμοθίνες καταστόλιστες από αλμυρίκια και με ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πολυφωτογραφημένα ηλιοβασιλέματα της Κρήτης... Ο Κομμός.

Η παραλία διατηρεί ακόμα την άγρια ομορφιά της, καθώς αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο.

Η σαγηνευτική παραλία 65 περίπου χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, μόλις 10 από το Ανάκτορο της Φαιστού και 2 χιλιόμετρα από τα θρυλικά Μάταλα, μαγεύει τα πλήθη των ντόπιων και των τουριστών που την κατακλύζουν. Και αυτό αποτελεί ένα ακόμη από τα εντυπωσιακά της γνωρίσματα. Ακόμα και στις κοσμοπλημμυρισμένες ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παραλία του Κομμού παραμένει ιδανική, καθώς το μόνο που δεν πρόκειται να δει εκεί ο επισκέπτης είναι συνωστισμός και φασαρία.

Σαν θαμμένη στην άμμο ζωφόρος κάποιου μυθικού ναού. Ίσως της Ατλαντίδας του θρύλου. Όταν η φύση κάνει τέχνη με το μοναδικό τρόπο που μόνο η ίδια ξέρει, σμιλεύοντας τον κούσκουρα στον Κομμό...

Δεν είναι τυχαίο που το γνωστό αμερικανικό περιοδικό “Forbes” τη χαρακτήρισε πρόσφατα ως την καλύτερη παραλία του κόσμου, με διθυραμβικά σχόλια από τον συντάκτη του σχετικού άρθρου.

Για τη γαλήνη που προσφέρει ο Κομμός υπάρχει βεβαίως η εξήγηση: Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός, λόγω της σημαντικής εγκατάστασης που έχει έρθει στο φως, και η οποία αποδεικνύει ότι επρόκειτο για το επίνειο της Φαιστού, και ως εκ τούτου η παραλία προστατεύεται.

Ένα απίστευτο τοπίο δημιουργεί ο ήλιος καθώς ετοιμάζεται να δύσει πίσω από τα Παξιμάδια, που μοιάζουν να αλλάζουν σχήμα ανάλογα με την οπτική γωνία που τα βλέπει κανείς.

Η θάλασσα στην περιοχή είναι απίστευτη, τα νερά διαυγή και πεντακάθαρα, ενώ η εξερεύνηση αποτελεί μια απαραίτητη εμπειρία για τους επισκέπτες... με αρκετές εκπλήξεις: από τα διάσημα από την αρχαιότητα κρινάκια της άμμου με το σαγηνευτικό άρωμα, έως τις φωλιές της χελώνας καρέτα-καρέτα που έχει επιλέξει και τον Κομμό για να εκκολάπτει τα αβγά της στο αιώνιο ταξίδι της στην περιοχή.

Ο αρχαίος Κομμός ήταν το μινωικό λιμάνι της Φαιστού. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει πολλά και σημαντικά μνημεία.

Ο Κομμός είναι διάσημος στους επισκέπτες ντόπιους και ξένους και για το γεγονός ότι προσφέρει στο βόρειο τμήμα της παραλίας την ευκαιρία στους λάτρεις του γυμνισμού να απολαύσουν τη διαφορετική επαφή με τη φύση, ενώ οι μνήμες από την εποχή των χίπις είναι έντονες, όπως άλλωστε και στα γειτονικά Μάταλα.

Η φύση θεριεύει στον Κομμό, επιτρέποντας ανάσες δροσιάς μέσα στο κατακαλόκαιρο για τους επισκέπτες.

Οι σχηματισμοί του σμιλεμένου από τον άνεμο λευκού κούσκουρα είναι εκπληκτικοί, μοιάζοντας με γλυπτά ή αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων οικοδομημάτων... ξεγελώντας το μάτι. Στα νότια, πάνω από τη μεγάλη παραλία, βρίσκεται ένα γραφικό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, με τη μοναδική πανοραμική θέα που προσφέρει να το καθιστά δημοφιλές για τα ζευγάρια που θέλουν να μείνει ακόμα πιο αξέχαστος ο γάμος τους. Στα νότια, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, κοντά στην ακτή, ξεπηδάει από το νερό ο Βόλακας, μια νησίδα που ο θρύλος θέλει να είναι η κορυφή του βουνού που πέταξε προς το καράβι του Οδυσσέα ο Κύκλωπας Πολύφημος, όταν ο αρχαίος ήρωας με τους συντρόφους του δραπέτευσαν από τη σπηλιά του.

Ο Κομμός είναι το νοτιότερο τμήμα της μεγάλης παραλίας του κόλπου της Μεσαράς.

Κορυφαία στιγμή για τους επισκέπτες του Κομμού είναι το ηλιοβασίλεμα, όταν ο ήλιος δύει πίσω από τα νησάκια Παξιμάδια με ένα κρεσέντο χρωμάτων που κατακτούν τις αισθήσεις. Τα εν λόγω νησιά χαρακτηρίζονται από μια ιδιαιτερότητα που δεν περνάει απαρατήρητη: Ξεγελούν το μάτι αλλάζοντας... σχήμα, ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία τα παρατηρεί κανείς.

Το ηλιοβασίλεμα στον Κομμό είναι από τα πιο εντυπωσιακά που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Κρήτη.

Ο Κομμός αποτελεί και μια σημαντική αρχαιολογική θέση της Κρήτης, καθώς εκεί εντοπίστηκαν τα πρώτα μινωικά νεώρια. Αποτέλεσε το λιμάνι της Φαιστού, κάτι το οποίο είχε υποψιαστεί ο ανασκαφέας της Κνωσού Άρθουρ Έβανς και επιβεβαίωσε η αρχαιολογική σκαπάνη. Οι έρευνες οι οποίες συνεχίζονται έχουν φέρει στο φως τον μινωικό λιμενικό οικισμό με τις σχετικές με τη φύλαξη και επισκευή πλοίων εγκαταστάσεις, με πολλά κτήρια δημόσιου χαρακτήρα, ένα πρυτανείο, ένα αμφιθεατρικό κτίσμα, έναν ναό και μια αυλή με τέσσερις τετράγωνους βωμούς, εργαστηριακές δομές, όπως ελαιοπιεστήρια, και άλλα εργαλεία που σχετίζονται με την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καρπού της ελιάς, καθώς και πολλά άλλα ευρήματα.

Τα πανέμορφα κρινάκια της άμμου βρίσκονται παντού στις αμμοθίνες του Κομμού.

Ο Κομμός, όπως και οι άλλες μινωικές θέσεις της Κρήτης υπέστησαν την καταστροφή πιθανότατα από σεισμό την Παλαιοανακτορική Περίοδο, όμως ανοικοδομήθηκε και συνέχισε να λειτουργεί ως σημαντικός λιμενικός οικισμός για τη Φαιστό και την Αγία Τριάδα μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι επισκέψιμος, αλλά μια “γεύση” από την ιστορικότητα και τη σημασία του Κομμού μπορεί να πάρει ο επισκέπτης βλέποντας από διάφορα σημεία τα περιφραγμένα μνημεία, ενώ τα κινητά ευρήματα στην πλειονότητά τους εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο βράχος του Βόλακα είναι, σύμφωνα με τον θρύλο, η κορυφή του βουνού που ο τυφλωμένος Κύκλωπας Πολύφημος πέταξε προς στο καράβι του Οδυσσέα για να μην ξεφύγει, όταν ο Οδυσσέας μαζί με τους συντρόφους του δραπέτευσαν από τη σπηλιά του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News