default-image

Νέες κόντρες στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κρήτη
Νέες κόντρες στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου εξαπολύει η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που ανήκει στο ΠΑΜΕ, με χθεσινή της ανακοίνωση.

«Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά εμφανίζεται το προεδρείο του Σωματείου σαν γραφείο Τύπου της κυβέρνησης και του ΣΕΤΕ. Μάλλον οι... συνάδελφοί μας έχουν μπερδέψει τον ρόλο τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει ως εξής: «Σε ανακοίνωσή τους προς τους ξενοδοχοϋπάλληλους αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, βρίσκουν πολλά να πουν για “το τουριστικό προϊόν”, για τη... “διάχυση ωφελειών στην οικονομία της χώρας”, για τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Δε βρήκαν να πουν ούτε μία κουβέντα για την εργοδοσία, για τις συνθήκες εργασίας, για την ανάγκη υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με γενναίες αυξήσεις, για την υπερεντατικοποίηση της εργασίας ήδη από τον Ιούνιο, για τα ωράριο- “λάστιχο” και τα ελάχιστα ρεπό. Και γιατί να τα πουν, βέβαια, όλα αυτά, όταν είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν αυτή την κατάπτυστη φετινή κλαδική σύμβαση, που έδωσε δώρο στην εργοδοσία το δικαίωμα για δουλειά χωρίς ρεπό για 4 μήνες, που έβαλαν τους εργαζόμενους στο “Μαρίνα” να αποδεχτούν τις μειώσεις 10% που επέβαλε η εργοδοσία. Ο ΣΕΤΕ ή η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου που καίγονται να επανασυστηθεί δε θα μπορούσαν να βρουν καλύτερους συνοδοιπόρους.

Και η κυβέρνηση, όμως, δεν πρέπει να νιώθει ριγμένη, αφού έτυχε της διαφήμισης από το προεδρείο του Σωματείου για την ενεργοποίηση ενός νόμου για τις υπερωρίες που είναι κενό γράμμα, ελλείψει μηχανισμών και υποστελέχωσης. Την ίδια ώρα, δε βρήκε να πει μία κουβέντα για τα επικείμενα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες (σ.σ. προχθές). Δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το έντονο φλερτ με την κυβέρνηση θα επισημοποιηθεί την άλλη εβδομάδα με την άφιξη της κυρίας Κουντουρά στο Ηράκλειο. Πάντως, και να συμβεί δε θα πέσουμε από τα σύννεφα. Έτσι και αλλιώς το κτήριο του ΕΚΗ έχει ξαναζήσει τέτοιες στιγμές.

Καλούμε τους ξενοδοχοϋπάλληλους να τους γυρίσουν την πλάτη και να οργανώσουν την πάλη σε κάθε ξενοδοχείο. Στις επικείμενες εκλογές του Σωματείου να ενισχύσουν αποφασιστικά τη ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων».

«Εγώ παλεύω για τους εργαζόμενους»

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε χθες με τον νέο πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη, ο οποίος ήταν ήδη ενήμερος για την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. «Δε θέλω να δώσω καμία απάντηση στο ΠΑΜΕ», μας είπε χαρακτηριστικά. «Αλλά το μόνο που θέλω να πω είναι ότι εγώ ασχολούμαι καθημερινά με τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Παλεύω να τα λύσω. Δεν επενδύω σ’ αυτά...».

Στο μεταξύ, βέβαια, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Νίκος Κοκολάκης είναι γύρω στον ένα μήνα πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Αρετίνη.

Έκτοτε κάνει καθημερινές επαφές με τους συναδέλφους του στον χώρο των ξενοδοχείων, ενώ έχει δηλώσει και στην εφημερίδα μας με νόημα ότι ο βασικότερος στόχος του ίδιου και της διοίκησης είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Για το δε επίμαχο θέμα της ενεργοποίησης νόμου καταγραφής τής όποιας υπεωριακής απασχόλησης πριν αυτή πραγματοποιηθεί, ο Νίκος Κοκολάκης είχε δηλώσει στην εφημερίδα μας ότι θεωρεί πως αυτό το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είχε όμως ξεκαθαρίσει ότι αυτό δε φτάνει. Αν δεν ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, αυτά τα μέτρα δε θα μπορέσουν ποτέ να εφαρμοστούν στην πράξη.

Σύσκεψη ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης και Ρόδου

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, στην αίθουσα συσκέψεων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στις 12 το μεσημέρι, η παγκρήτια σύσκεψη των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης και Ρόδου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού Παναγιώτη Προύτζου και του γενικού γραμματέα της Γιώργου Χότζογλου. Στο τραπέζι της συζήτησης θα πέσουν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News